Riječ “champo” na Hindi jeziku znači umiriti, pritisnuti. Negdje krajem 18. stoljeća, u engleskom jeziku se pojavljuje “champo” — indijski recepti i običaji stari hiljadama godina su oduševili kolonijaliste iz Velike Britanije, te su u nedostatku riječi u svom jeziku za nešto što čisti samo kosu, usvojili “champo”. Par stoljeća unaprijed, mi u našem jeziku imamo anglizam “šampon”.

Tečni šampon sličan onom kakav mi poznajemo danas je izmislio Hans Schwarzkopf prije 93 godine.

OVDJE sam pisala o zanimljviim prirodnim alternativama šamponima iz različitih dijelova svijeta, i polahko ih probavam. Brašna bez glutena, pepeo, jaja, prahovi i lišće, suho korijenje, glina — opcija je mnogo!

Ono o čemu bih htjela da vam pišem danas je priprema za ovu tranziciju. Danas je 9i dan otkako sam oprala kosu ovsenim brašnom, i prije dva dana sam je oprala glinom sa malo meda. Moja kosa nije ni blizu onakva kakva je kada je operem kupovnim šamponom, ali to sam i očekivala. Izgleda, hm… ne kao da je prljava ili kao da je masna, već jednostavno kao kada se osuši poslije plivanja u jezeru?! Nježna je i mekana, ali nemam osjećaj čistoće kakav imam poslije kupovnog šampona.

Iz iskustava žena koje su prošle ovaj period i iz objašnjenja biohemijskih prcesa koji se dešavaju, poslije korištenja šampona sa hemijskim sastojcima (koji nisu nužno loši!), koži jednostavno treba vremena da se navikne na drugačiju rutinu.

Priprema kose za ovu promjenu bi trebala početi čišćenjem tjemena od naslaga proizvoda, a za to se preporučuje blagi piling tjemena — i samo tjemena! — sodom bikarbonom.

Zbog abrazivnih svojstava koje ima, mislim da je ovo dovoljno uraditi samo jednom, prvi put. Poslije toga, mislim da će “šamponi” koje napravimo kući biti učinkovitiji. Poslije pilinga sodom bikarbonom, ispiranje kose čajem i jabukovim sirćetom je dobra ideja, kako bi se povratio prirodni pH kose i kože.

Onda, da počnemo s Zobišom!

Zobiša!⁠ 📝
🥣 3 kašike zobenog brašna,⁠
🥣 1/2 l vrele vode,⁠
🥣 1 žumance.⁠

U blenderu — ili ručno:) — pomiješamo zobeno brašno i vrelu vodu, te mješavinu ostavimo da se hladi. Ukoliko imate masnu kosu i želite probati Zobišu, ovdje je kraj recepta!

Ali, ako kao ja imate prilično suho tjeme i suhu kosu, onda preporučujem da u pomiješane i ohlađene brašno i vodu dodate i žumance.

Razdvojimo bjelance i žumance, te žumance operemo ispod blagog mlaza mlake vode. Sljedeći korak je uklanjanje mekane opne sa žumanceta, a to radimo tako što ga stavimo u zdjelicu i probušimo opnu viljuškom, i sačekamo da žumance iscuri. Opna nam više ne treba, a žumance ćemo umiješati u prethodno ohlađeno brašno i vodu. Ako dodamo žumance u Zobišu, nema potrebe za korišćenjem regneratora poslije.

To je to — Zobiša je spreman!⁠

U Zobišu možete dodati i eterična ulja, i smućkati ga sa vrelim čajem umjesto sa vodom.

Način pranja je malo drugačiji nego običnim šamponom, posebno prvih par puta. Zobiša ne stvara nikakvu pjenu, ali — pjena svakako nema nikakve veze s čišćenjem! U komercijalne šampone posebno se dodaju sastojci koji pjene kako bi se kod korisnica stvorio dojam da su učinkovitiji.⁠

Naš šampon od zobi ima teksturu kao kupovni, tečni šampon, i nježnu oker žutu boju. Preporučujem da prilikom prve upotrebe Zobiše šamponirate — zobišete?! — barem dvaput.⁠

Zob je žitarica puna vitamina B koji prodiru u kosu i daju joj vlažnost, te sadrži beta glukan koji kosu omekšava. Puna je proteina, ali molekule proteina u zobi su prevelike da bi prodrle u dlaku, tako da ih isperemo vodom.⁠

Zob sadrži i dvije vrste saponina — oni nam pomažu da očistimo kožu i kosu! Ja sam za Zobišu koristila 100% zobene pahuljice, bez šećera i bilo kojih dodataka, one koje koristim za zobenu/ovsenu kašu za doručak. Samljela sam ih u blenderu, ali možete kupiti i gotovo ovseno/zobeno brašno. Bitno je da je jako fino samljeveno, kako bismo ga lahko isprale iz kose.⁠

#nowastetip: Voda kojom smo isprale Zobišu je sjajna za zaljevanje cvijeća ili vrta!

P. S. Zobiša je sjajan i kao šampon za krznene životinje, ali onda preporucčujem da preskočite eterična ulja.

Osim Zobiše, tu su prirodni šamponi poput Šamporaža, nježnog Mediše kojeg volimo i kao regenerator, te Gliše — šampona od gline! Uživajte u mućkanju!