zasto kosa opada razlozi opadanja kose

Zašto kosa opada?

Proces rasta kose je fascinantan! Od otprilike 100.000 dlaka koliko u prosjeku imamo, svaki dan opadne 100-150, a u njihovim porama je vrlo vjerovatno već po jedna nova dlačica spremna da zauzme svoje mikromjesto na tjemenu!

Svaka dlaka prolazi kroz četiri faze u procesu rasta i opadanja, i svaka ima svoj zaseban ritam i vremenski okvir — nikada se ne desi da je sva kosa u istom stadiju.

Prva faza je faza aktivnog rasta i naziva se anagen — svake sekunde se stvaraju nove ćelije i dlaka raste, dnevno oko 0,3 mm! Oko 80% dlaka na glavi je uvijek u aktivnoj fazi, koja može trajati od 2 do 6 godina.

Sljedeća faza (katagen) traje oko 2 sedmice — oko 2% dlaka u kosi je uvijek u katagenu, kada se odvajaju od izvora nutrijenata i polahko “umiru”. Kada dlaka ne dobija nutrijente, ne ispada odmah, već prelazi u stanje mirovanja koje traje do 4 mjeseca — faza se naziva telogen. Za ovo vrijeme, u unutrašnjim slojevima kože ćelije vrijedno rade na stvaranju nove dlačicem kada “stara” opadne (exogen). 🥳

Proces koji sam grubo opisala je svakodnevni proces opadanja zdrave kose na zdravom tjemenu. Kosa može opadati i iz mnogih drugih razloga, poput problema sa štitnom žlijezdom, raznih bolesti, stanja tjemena, lijekova koji se piju, neuravnotežene ishrane, nedostatka nutrijenata, zbog stresa, genetike, korištenje agresivnih proizvoda za kosu i kožu…

Prekomjerno opadanje kose može biti simptom nekog drugog stanja ili dešavanja u organizmu. Da bi se prekomjerno opadanje kose zaustavilo, važno je odrediti mu uzrok, pa zato preporučujem konsultacije sa ljekarkom.

Za zdravlje kose su jako važni ishrana, fizička aktivnost, čisto i zdravo tjeme i generalno stanje organizma, ali kad se radi o vanjskoj njezi, princip po kojem mućkamo tretmane za rast kose je isti kao i ovih protiv prekomjernog opadanja — nahraniti folikulu kako bi dlaka nastavila rasti/kako ne bi prerano opala.

Na Zdravokosoj su cijeđena i kuhana Lookasku, Lookoil, Kvaska, Krompiraska — ali svaka hranjiva maska doprinosi zdravlju i rastu kose.

Uživajte u mućkanju!