Kovrdžavice su potpuno nepravedno zanemarene na Zdravokosoj, ali potrudit ću se da to ispravimo — vrlo brzo!

Za početak, pišem Vam o triku koji me naučila L., moja prijateljica iz Kolumbije čije smo kovrdžice skupa oporavljale mjesecima! L. je svoje loknice ispravljala još od tinejdžerskih godina, ubijeđena da joj ravna kosa mnogo ljepše stoji. Zvuči li vam to poznato?!

Nije uvijek bila oprezna sa metodama koje je koristila za ispravljanje svoje prirodno kovrdžave kose, te se to na njenoj kosi itekako primjetilo. Oporavak loknica je počeo prošle godine, i danas su vesele i oblikovane kao da ih je mazila cijeli život! Uz moje savjete, L. je svakodnevno i neumorno istraživala šta njenoj kosi odgovara, i njena rutina nije potpuno prirodna i smućkana u kuhinji. Sve proizvode koje je koristila su bez sulfata i silikona, i birala je one koji odgovaraju njenoj kosi.

Dok smo pričale o Gelanu, rekla mi je kako je svoj prošlogodišnji kostim od noći vještica iskoristila i za pravljenje frizure. L. se obukla u medicinsku sestru koja je imala mrežaste čarape i o tim istim čarapama pričamo u ovom članku! (odlično su joj stajale i na nogama!)

O tome kako njegovati kovrdžavu kosu ću pero prepustiti iskusnijim od sebe, ali ću vam ipak prepričati šta mi je L. otkrila!

Oblikovanje kovrdžica mrežastom čarapom L. praktikuje nakon pranja, prije sušenja kose. Završno ispiranje, kao prava zdravokosa, radi čajem i sirćetom! Nakon čajsiranja, slijedi umotavanje kose u pamučnu majicu ili mikrofiber peškirić na 10ak minuta — ili plopping!

Za sprječavanje frizza u loknicama i održavanje njihovog oblika, pamučna majica ili peškir sa mikrovlaknima su spas!

Na svoje mokre, pamučnom majicom posušene, kovrdže stavi njegujuće ulje ili regenerator koji ne ispira, te sačeka par minuta da kosa upije sve divotice koje je nanijela. Nakon toga slijedi Gelan koji L. kaže da pravi sa duplo više vode nego što piše u našem receptu na Zdravokosoj — navodno je naš previše gust…

Zatim slijedi nježno gužvanje loknica prstima kako bi se oblikovale. Metoda za oblikovanje kovrdžica je puno, a L. jednostavno svoje gužva prstima.

U dijelu Kolumbije gdje je zauvijek i oduvijek ljeto, živi L. Zbog toga se L-ine kovrdže suše prirodnim putem. Obzirom da je u našem kutku svijeta decembar i prilično je hladno, preporučujem da kosu dodatno zamotate u običnu pamučnu majicu, kao neki post – plopping.

L. ne koristi fen — kakav život! — ali mislim da je sigurno iskoristiti fen uključen na hladno, na najniži intenzitet puhanja, na sigurnoj udaljenosti od kovrdžica kako bismo im pomogle da se osuše, dok su još pod mrežastom čarapom.

Dio mrežaste čarape koji L. koristi za uvijanje kose je onaj dio gdje inače ide guza (ups!), dok joj nogavuce služe da fiksira “frizuru”.

Čarapica se stavi na stolicu ili krevet ili stol ili gdje god vam paše, i raširi se tako da je spremna za kovrdže. Sljedeći korak je prebacivanje kose naprijed, ubacivanje u čarapu i nježno podizanje glave, te lagano vezanje kako kosa ne bi ispala.

To je to! Super lagani L-in trik!

DESNO: L-ina kosa u čarapici, LIJEVO: L-ina kosa poslije uvijanja u čarapici

Na slici se vidi da je L. koristila mrežaste čarape sa rijetkom mrežom — mislim da ću ostaviti vama na procjenu koje su bolje. Njene lokne su velike i ovakva čarapica ih fino drži. Zbog toga se i lakše suše. Ako pak imate manje kovrdžice, pretpostavljam da bi valjalo da i mrežica bude gušća.

Osim mrežaste čarape, možete koristiti i mrežastu kapicu za kosu koja se nosi ispod perike, ili bilo šta mrežasto:)

Za kraj, ono u šta se L. kune kad se radi o njenim kovrdžicama, je kapica za spavanje. Nakon rituala sa mrežastim čarapama, njene loknice — čak u KOLUMBIJI! — čuva Silk by Zdravokosa kapica za spavanje! *proud*

Jedva čekam čuti je li vam uspjelo ovo definisanje kovrdžica mrežastim čarapama!