Petru smo ostavili za kraj putovanja.

Nakon što uđete u ovaj kutak Jordana sa historijom starom hiljadama godina, čeka vas puuuno hodanja. Puno hodanja do prvog mjesta koje želite vidjeti, onda još više do arene, onda do one ruševine, pa još milion stepenica do nekog po redu čuda svijeta… Mi smo prespavali sve preporučene termine za obilazak i u stari grad ušli oko podne.

Iz užarenog pijeska se podiže oblak suhe, guste, ljepljive pare. Hlada je jako malo, štandova sa vodom još manje. Zašto sam ponijela farmerke u augustu u Jordan ni dan-danas mi nije jasno, a tek što sam ih obukla dva dana zaredom…

Negdje na pola puta do centra Petre, zastali smo pored štanda na kojem se činilo da nema nikoga, da se barem malo ohladimo pod tamnoplavim suncobranom. Da, tamnoplavim — za štand u pustinji. Ipak, ne mogu se žaliti, to je prvi hlad nakon najdužih i najtoplijih deset minuta mog života…

“COOOMINGGGG, COMIIING!!!”, viče neko iz sveg glasa dok žuri prema nama, a oko nogu joj se stvorio oblačić prašine. Nosi crnu abaju tipičnu a Jordanke i ovlaš je pokrila kosu šarenom maramom — obje sad veselo lepršaju oko nje. Nosi velike sunčane naočale i u ruci plastičnu čašu iz koje isparava vreo čaj.

Spustila je čašu na sto i zadihana nam objasnila kako pravi nakit i suđe od gline i torbice sa mozaikom od kamenja koje pronađe tu, u pustinji.

Torbice koje pravi su zaista prekrasne i izabrala sam jednu za sebe i jednu za prijateljicu.

Okrenula se da mi vrati kusur i skoro oborila svoju šoljicu sa još uvijek vrelim čajem — kosom! Imala je potpuno crnu, nevjerovatno sjajnu kosu do dna leđa. Pohvalim joj kosu, a ona me pita jesam li čula za arganovo ulje. Jesam, naravno, i pitam je je l‘ samo ulje, a ona kaže osim ulja, stavlja i kanu, krompir, jaje i još par stvari— voli da njeguje kosu.

Krompir?! Nas dvoje smo se pogledali — ja u čudu što je spomenula krompir, a on u strahu da ću pitati za pojašnjenje…

Nisam je pitala, ali samo zato što mi se činilo da će ostati bez daha ako još nešto progovori — nije uspjela pošteno udahnuti otkako je dotrčala s drugog kraja platoa.

Tako sam otkrila ono što će ubrzo postati Krompiraska — maska za kosu od krompirovog soka koja jača kosu i hrani folikule dlake te tako potiče njen rast. Uživajte u mućkanju!