Iako sam sigurna da bi nam nešto slično ovih vrelih dana prijalo, ovaj put ipak ne mućkamo sladolede za kosu!

Sladoled za kosu je način da maskice koje smućkamo sačuvamo i za sljedeći tretman!

Mućkalice koje pravimo su napravljene od cijelih, svježih namirnica, te u većini mućkalica imamo vodu u nekom obliku (Lookoil, Olivaska i Macerast su jedini recepti gdje nema vode:). Iako kosa voli hidrataciju koju dobija kroz vodene mućkalice, to ih čini hemijski jako nestabilnim spojevima i pogodnim tlom za razvoj gljivica i bakterija.

Kako bismo to spriječile, preporučujem da se mućkalice uvijek mućkaju svježe. To je idealno, zar ne?! Da prije svakog pranja kose imamo satić ili dva za mućkanje i vrijeme za sebe… onda još satić za masku na kosi, i još možda pola sata za pranje kose… Zvuči kao puno vremena:)

U ovom članku vas ne nagovaram na stalno mućkanje, već nudim sjajno alternativno rješenje: sladoled za kosu!

Dakle, napravimo duplu verziju Bananaske te u dio maske koju ćemo zalediti dodamo kašičicu soka od limuna i ubacimo je u zamrzivač… i to je to! Ili čak troduplu — nema ograničenja! Predlažem da odmjerite doze dovoljne za jedno korištenje i zamrznete ih u odvojenim posudicama ili kesicama ili teglicama, ili čak, kao na slici, u posudi za led!

PRO TIP: Ako odlučite mućkalicu čuvati u teglici, prvo ju stavite otvorenu u zamrzivač, pa ju zatvorite tek kad se potpuno zaledi. Tekućina se širi kada se hladi, a staklo nije baš fleksibilno, pa je ovo način da izbjegnemo belaj:)

Mala kašika limunovog soka će sačuvati svježinu, te će se citrusna kiselina dodatno pobrinuti da se nepoželjni mikrogosti ne stvore u mućkalici.

U zavisnosti od sastojaka od kojih je mućkalica napravljena, moguće je da zamrzavanjem i stajanjem izgubi dio njegujućih vrijednosti. Ipak, mjera u kojoj se to dešava je zaista zanemariva i maska je i dalje jako dobra za kosu. Slično je i sa dubokim smrzavanjem hrane za jelo, što stalno radimo. Dakle, sladoled za kosu je skroz okej rješenje!

Ukoliko birate između mućkanja svježe maskice i korištenja zamrznute, svježa je uvijek bolji izbor.

Ako birate između zamrznute maskice i nikakve, pa onda je sladoled za kosu rješenje za vas!

Prije nego sladoled od Lookaske pretvorimo u masku za kosu, potrebno ju je postepeno, na sobnoj temperaturi otopiti. Naglo zagrijavanje bi moglo masku učiniti potpuno beskorisnom, pa preporučujem da je iz zamrzivača izvadimo par sati prije korištenja.

Uživajte u sladoledu!