Sirum je serum za volumen kose od sirutke koji se ne ispira! Znam šta misite — sirutka koja se ne ispira iz kose — MOLIM?! Ali, obećavam da nećete osjetiti mocarelu u pramenovima — zato smo ćemo dodati čaj i eterično ulje!

Sirum! 📝⁠
🥣 pola šolje sirutke,⁠
🥣 pola šolje čaja,⁠
🥣 eterično ulje.⁠

Uputstva ovog recepta stanu u jednu rečenicu: pomiješajte sve sastojke u bočicu sa sprejom i promućkajte Sirum prije upotrebe! Ostatak članka vas ohrabrujem da ga probate… 🙈⁠

Ipak još jedna napomena: napravite jak, mirisni čaj koji će se slagati sa eteričnim uljem. 🌺

Za razliku od Gelana, krući je i ne preporučujem ga ako želite lepšavu, laganu kosu, ali našpricati ga na kosu prije ananas punđice će vam zagarantovati krupne valove cijeli dan! Tek sam ga otkrila nedavno i jedva čekam da sprej koji sam pravila od himalajske soli za neuredne loknice zamijenim Sirumom! Posebno prija kosi poput moje, koje ima puno i prilično je tanka, jer joj daje teksturu i tako pravi savršene neuredne frizure!⁠

Nanosi se na mokru kosu, a zatim suši prirodno ili fenom — u toku sušenja je preporučljivo blago prstima prolaziti kroz kosu. Zbog svoje visoke otpornosti na toplotu — do 45*C — svježa sirutka će kosu zaštiti od toplog zraka (ako kosu sušite toplim zrakom:O). Ako kosu planirate peglati nakon Siruma, predlažem ipak koristiti efikasniju zaštitu.

Osim toga, sirutka je odlična i kao toner za lice, posebno ako u nju natopite malo kamilice ili mente — divno osvježi i nahrani kožu! Ako je pomiješate s medom, bit će i hranjiva maska i za lice i za kosu! U svim receptima u kojim smo koristile vodu — poput Glinaske — može se koristiti sirutka. Navodno se može koristiti i kao šampon za kosu koja se ne masti previše brzo, ali moram priznati da to još nisam isprobala!

Sirum kosi dodaje nevjerovatan volumen i zapravo se može koristiti kao prirodna zamjena pjeni ili gelu za stilizovanje kose.

Osim Gelana i Siruma, volumenu pomaže i ananas punđa, kao i ispiranje čajem! Nježni piling tjemena Šećerilingom je također dobra ideja, a oblikovanju neurednih loknica može pomoći lak za kosu od limuna — Limunlak! Za kraj sam ostavila najslađe: suhi šampon od čokolade ili Šampoladu! Uživajte u mućkanju!