Silikon je polimer koja se hemijskom reakcijom dobija iz pijeska ili kvarca. Nalazimo ga u proizvodima za kosu i kožu, u kontaktnim lećama, u zavojima, te zbog činjenice da ne izaziva skoro nikakve alergijske reakcije, koristi se čak i za unutartjelesne medicinske zahvate.

Pošto ovdje pričamo o kosi, fokusirat ću se na proizvode za kosu koji sadrže silikone — nalazimo ga u šamponima, maskama, regeneratorima, seruima… Koristi se da poveća “razmazivost” proizvoda te da pomogne da se ostali sastojci pomiješaju, produžava rok trajanja, zaglađuje kosu, te joj pomaže da zadrži vlažnost. Smiruje naelekrisanost kose i zaglađuje ispucale vrhove. Drugim riječima, silikoni čine da kosa izgleda sjajno, zdravo i da bude nježna na dodir.

Upotrebom proizvoda sa silikonom stvaraju se naslage na kosi, i ona vremenom postaje teška i beživotna.

Najvažniji razlog iz kojeg izbjegavam silikone je taj što se silikon nakuplja na kosi, i ne ispira se redovnim pranjem. Osim što kosa više ne izgleda lepršavo i zdravo, sve prirodne i bilo koje druge maskice kojim mazimo kosu postaju uzaludan trud — ako ostali proizvodi koje koristimo za kosu sadrže silikone — dobri sastojci uopće ne mogu prodrijeti do dlake! Dakle, silikoni čine da kosa izgleda zdravo, ali ne i da zaista bude zdrava. Drugi, jednako važan razlog je taj što silikoni nisu biološki razgradivi i štetni su za okolinu.

Ukoliko u svojoj rutini koristite proizvode koji sadrže silikone, neophodno je da koristite i šampone sa težom verzijom sulfatima koji će te silikone svaki put skinuti sa kose.

Ukoliko se koriste proizvodi sa silikonima, nemoguće je znati pravo stanje kose. Moje iskustvo je bilo šokantno — kada sam izbacila proizvode sa silikonima iz upotrebe, moja kosa je odjednom postala suha, ispucala i naelektrisana — ništa što par kapi “kristala” ne bi riješilo u sekundi. Ali, tražila sam prirodnija rješenja, i tako nastali Gelan, Koko-vera, Bananaska…

Silikoni se smatraju jeftinijim sastojkom koji lagano rješava probleme nastale oštećenjem kose; zapravo, samo iste te probleme prikriva, a nekima čak i doprinosi.

Kako silikone identifikovati na listi sastojaka? Postoji preko 300 varijacija silikona, ali svi završavaju na -cones, -conols, -silanes, -siloxanes.

Postoje prirodne alternative, kojima treba malo više vremena za slične rezultate, ali se strpljenje definitivno isplati! To su banane, žumance jajeta, biljni glicerin, kompleksna ulja poput arganovog ili bademovog, puteri poput shee ili kakaovog, med, pivo, i još bukvalno STOTINE drugih prirodnih, lahko pripravljivih zamjena… mućkamo ih skupa! Koko-ruža i Koko-vera su dva seruma koja smo mućkale kako bismo zamijenile kupovne serume lošeg sastava.