Piling tjemena je oh, divna stvar! Nježnim pokretima se mehanički otklanjaju nečistoće i nakupnine proizvoda, dok se tjeme masira hranjivim sastojcima mirinosg Šećerilinga.

Mućkanje je skroz lagano: sve sastojke iz recepta pomiješamo u staklenu zdjelicu, izmiješamo drvenom kašikom, i gotovo!

Šećer će se u ulju početi topiti čim ih pomiješate, tako da je Šećeriling najbolje napraviti tik pred nanošenje na kosu.

Šećeriling 📝
🥣 3 kašike smeđeg šećera,
🥣 1 kašika soka od limuna,
🥣 2 kašike bademovog ulja,
🥣 1 kašičica ricinusovog ulja,
🥣 2 kapi eteričnog ulja čajevca,
🥣 2 kapi eteričnog ulja mente.

Najvažniji korak ovog tretmana je priprema tjemena i nanošenje smjese. Prvi korak je, kao i uvijek, češljanje kose. Zatim slijedi pilingiziranje! 🙃
Nježno — uvijek nježno s kosom — prstima umasiramo smjesu između pramenova kose ravnolinijskim pokretima. Kružno masiranje tjemena samo kosu umrsi i poslije ju je teško raščešljati.

Limun u sebi sadrži značajne količine vitamina C, moćnog antioksidansa, koji pomaže otčepiti pore na koži. Također stimuliše i rast kose, i reguliše proizvodnju sebuma.

Bademovo ulje hidrira i hrani vlasište, sadrži vitamin E i omega masti, koji također pospješuju rast kose. Ako nemate bademovo ulje, poslužit će i hladno cijeđeno ulje kokosa, ili neko drugo laganije ulje. Kao i svi drugi recepti na Zdravokosoj, Šećeriling je fleksibilan i prilagodite ga svojoj kosi i koži!

Ricinusovo ulje, osim što je apsolutni hit kada se radi o podsticanju rasta kose, djeluje i antibakterijski i antigljivično, pa je ovaj tretman dobar izbor za osobe koje se muče sa peruti. U Šećeriling sam stavila jednu kašičicu, ali ako imate masno tjeme, nije loša ideja da ovako gusto i teško ulje preskočite, ili zamijenite nekim laganijim — avokado ili jojoba su sjajna zamjena!

Čajevac je tu da pomogne sa svrbežom tjemena i da njeguje korijen, a Šećerilingu će dati osvježavajući miris. Osim snažnih antibakterijskih, antigljivičnih i protuupalnih svojstava, djeluje i kao blagi hemijski piling, pa je savršen sastojak Šećerilinga. Također, zbog moćnog čajevca, Šećeriling se može koristiti kao blagi tretman nekih kožnih stanja poput peruti.

Eterično ulje mente se često koristi za sprječavanje ispadanja kose i ćelavosti, jer zbog efekta hlađenja koje proizvodi značajno povećava dotok krvi u dio kože na koji je naneseno. Jedan od najvećih uzroka ispadanja kose upravo je nedovoljan dotok krvi u folikule dlake.

Za normalno vlasište i kosu, piling se radi dva puta mjesečno, kako bi se uklonile mrtve stanice kože, višak ulja, nakupnine suhog šampona, laka i drugih proizvoda za kosu.

Šećeriling se nanosi na vlažnu kosu — tik pred tuširanje se kosa blago navlaži, a zatim se Šećeriling nježno, vrlo nježno utrlja u tjeme. Toooplo preporučujem da ovo radite kada ste već u kadi jer… nije najuredniji tretman za kosu:)

Na kosi se može držati i do 15ak minuta, ali je sasvim okej i ako ga isperete odmah. Ispiremo ga mlakom vodom. Odličan je za masnu kosu, ako izbjegnete ricinusovo ulje, te pomaže kosi bez volumena, i — drum rolls! — Šećeriling je i tretman za rast kose, posebno ako ga ostavite na kosi duže onih 15 minuta! Osim što samo masiranje granulastog smeđeg šećera u tjeme podstiče cirkulaciju krvi, a samim tim i rast i njegu kose, birala sam sastojke koji u sebi sadrže vitamin E i omega masti — sve same superfoods za kosu!

Ako je Šećeriling previše težak za masno tjeme, tu je i Piliso — piling od himalajske soli namijenjen tjemenu koje luči više sebuma nego što je uobičajno.