Naizgled maleni i beznačajni, koraci u svakodnevnoj njezi kose su jako važni za njeno dugoročno zdravlje. Kako su važne navike koje stvaramo, tako je bitno da izbjegavamo i one koje štete kosi i koži.

Još jedan plus — na današnjoj listi “kako voljeti svoju kosu JOŠ MALO” su savjeti za koje vam uopće ne trebaju dodatni alati niti mućkalice! Jej!

1. Češljanje od vrhova!

Iako je važno kakvom četkom ili češljem češljamo kosu, uopće nije zanemariva tehnika češljanja. Češljanje od vrhova je vjerovatno najlakša navika koju možete usvojiti već pri.. pa, sljedećem češljanju! 🙂

Tehnika je detaljno objašnjena u članku ispod, a suština je sljedeća:

  1. podijelimo kosu na manje pramenove,
  2. svaki pramen češljamo odvojeno, tako što četkom prvo počešljamo donji dio kose,
  3. nakon nježno počešljanih vrhova, češljamo sljedeći gornji dio pramena,
  4. pa zatim sljedeći dio, i sljedeći…
  5. dok ne počešljamo cijeli taj pramen,
  6. onda prelazimo na drugi, dok cijela kosa nije nježno počešljana.

2. Masaža tjemena

Spominjale smo inverznu metodu i sve benefite koje ima za zdravlje tjemena i kose. Pa čak je i zabavno okrenuti se naglavačke, mala promjena perspektive uvijek dobro dođe!

Ukoliko niste fanica ovog metoda, tu je i manje ekstremna, a skoro jednako učinkovita masaža tjemena. O ovoj blagodetnoj navici ćemo pričati malo opširnije ubrzo, ali zasad — priuštite sebi pred spavanje jednu masažu glave.

Ovo je masaža koju možete raditi potpuno intutivno, onako kako vama paše i godi.

Nježno, kao i uvijek sa sobom:), polahko, bez puno pritiska, jagodicama prstiju izmasirajte svoje tjeme.

Par smjernica koje imam su da su vam ruke čiste, da se masirate samo jagodicama prstiju, nipošto noktima, te da koristite jednolinijske pokrete. Kružni pokreti bi mogli zamrsiti kosu, a raščešljavanje zamršene kose nije baš ono kako zamišljam opuštanje pred spavanje:)

Ukoliko imate neko stanje tjemena koje bi ovaj vid #selfcare mogao pogoršati, predlažem da probate inverznu metodu.

Obje su odlične za cirkulaciju, koja dovodi sve divne nutrijente u kožu i folikulu dlake, pa je to win-win!

Masaža može trajati nekoliko sekundi do nekoliko minuta — koliko vam i kako godi. Možete ju ponekad uraditi sa toplim uljima, ili nekom maskom za tjeme. Naprimjer, Medaska, fino razblažena ružinom vodicom i uz par kapi maslinovog ulja, blago zagrijana, idealna je za umasirati u kožu!

3. Češljanje prije pranja kose

Aman, toliko priče o češljanju… Ali, zapravo, zdrava kosa je kao mala slagalica pažljivo uklopljenih dijelova. Svaki je jednako važan!

Češljanje kose prije nego što ćete ju oprati ili — još mrvicu važnije — ako ćete joj priuštiti neku od mućkalica i tretmana, dugoročno je skoro jednako važno kao i sama mućkalica. Na taj način masku koju smo vrijedno spremale (ili izvadile iz kutije, i to je sasvim okej:), možemo ravnomjerno rasporediti i svaka dlačica će dobiti svoju porciju vitamina ili proiteina ili bilo čega što smo joj preipremile.

Češljanje prije pranja je važno čak i ako ptpuno preskačete njegujuću kuru prije pranja, jednostavno jer ćemo kosu lakše počešljati poslije. Kada je kosa mokra ili vlažna, jako je lomljiva i ne treba joj dodatno opterećenje starih čvorića. Kako bismo skratile češljanje kose poslije pranja, češljamo ju prije! A kako da ima manje čvorića poslije…

4. Pranje kose na ispravan način!

…pranja kose, čitamo u ovom paragrafu!

Ubrzo ćemo čitati cijeli članak o pranju kose, a dotad par smjernica:

  1. šamponiramo samo tjeme! Oh, kako nas varaju reklame u kojima je cijela kosa u sapunici i na vrhu glave! Potpuno nepotrebno i zapravo jako loše za kosu! Tako se lagano lomi, mrsi, čupa i isušuje. Tjeme je mjesto gdje se kosa masti, i ukoliko na kosi nije uljna kura ili maska sa uljima i puterima, nema potrebe za pranjem cijele kose šamponom,
  2. tjeme šamponiramo jagodicama prstiju, nipošto noktima. Pomaže i ako to radimo ravnolinijskim pokretima, umjesto kružnim. Da, da, znam, kružni pokreti dolaze nekako prirodno, ali kako bismo smanjile šansu da se kosa zamrsi i da je kasnije duže raščešljavamo, predlažem imitirati pokrete jedne linije:)
  3. kosu peremo mla-kom vodom. Več smo naučile zašto je vruća voda no-no, a hladna?! Kako bi pranje kose bilo efikasno, preporučuje se mlaka voda. Hladna voda (ili hladan čaj:) je odlična za zadnje ispiranje kose, kako bi se zatvorile kutikule dlake.

5. Sušenje kose

Poslije pranja, dolazi nam sušenje kose! Koliko puta ste čule da je dobro kosu sušiti prirodno?!

Da, znam, zvuči dobro i… prirodno!

Ipak, kako je najbolje sušiti kosu ima mrvicu kompleksniji odgovor, i ne odgovara svima isti način.

U zavisnosti od stanja kose ili tjemena, u nekim slučajevima je bolje osušiti kosu fenom na hladno, kako bismo skratile vrijeme u kojem je tjeme vlažno.

Kad se priča o sušenju kose, prvi dio savjeta je u članku o mikrofiber peškirićima. Ukoliko nemate mikrofiber peškirić, odlično će poslužiti i stara pamučna majica, a još je i #zerowaste!

Feniranje naopačke je odlična ideja ukoliko želite više volumena, a tako dobijete i par minuta u inverznoj pozi, win-win!

To je to, prvih pet savjeta je tu! Jedva čekam podijeliti sljedećih pet s vama!

Uživajte u mućkanju!