Riječ “champo” na Hindi jeziku znači umiriti, pritisnuti. Negdje krajem 18. stoljeća, u engleskom jeziku se pojavljuje “champo” — indijski recepti i običaji stari hiljadama godina su oduševili kolonijaliste iz Velike Britanije, te su u nedostatku riječi u svom jeziku za nešto što čisti samo kosu, usvojili “champo”. Par stoljeća unaprijed, mi u našem jeziku imamo anglizam “šampon”.

Tečni šampon sličan onom kakav mi poznajemo danas je izmislio Hans Schwarzkopf prije 93 godine.

OVDJE sam pisala o zanimljviim prirodnim alternativama šamponima iz različitih dijelova svijeta, i polahko ih probavam. Brašna bez glutena, pepeo, jaja, prahovi i lišće, suho korijenje, glina — opcija je mnogo!

Ono o čemu bih htjela da vam pišem danas je priprema za ovu tranziciju. Danas je 9i dan otkako sam oprala kosu ovsenim brašnom, i prije dva dana sam je oprala glinom sa malo meda. Moja kosa nije ni blizu onakva kakva je kada je operem kupovnim šamponom, ali to sam i očekivala. Izgleda, hm… ne kao da je prljava ili kao da je masna, već jednostavno kao kada se osuši poslije plivanja u jezeru?! Nježna je i mekana, ali nemam osjećaj čistoće kakav imam poslije kupovnog šampona.

Iz iskustava žena koje su prošle ovaj period i iz objašnjenja biohemijskih prcesa koji se dešavaju, poslije korištenja šampona sa hemijskim sastojcima (koji nisu nužno loši!), koži jednostavno treba vremena da se navikne na drugačiju rutinu.

Priprema kose za ovu promjenu bi trebala početi čišćenjem tjemena od naslaga proizvoda, a za to se preporučuje blagi piling tjemena — i samo tjemena! — sodom bikarbonom.

Zbog abrazivnih svojstava koje ima, mislim da je ovo dovoljno uraditi samo jednom, prvi put. Poslije toga, mislim da će “šamponi” koje napravimo kući biti učinkovitiji. Poslije pilinga sodom bikarbonom, ispiranje kose čajem i jabukovim sirćetom je dobra ideja, kako bi se povratio prirodni pH kose i kože.

Onda, da počnemo sa Šamporažem!

Šamporaž!⁠ 📝
🥣 3 kašike raževog brašna,⁠
🥣 kašičica praha nima,⁠
🥣 čaj,⁠
🥣 žumance,⁠
🥣 eterična ulja.⁠

Za Šamporaž nam trebaju dvije šolje čaja. U svrhu mućkanja najučinkovitije verzije šampona — posebno ako imate masno tjeme — preporučujem zeleni čaj, ali možete ga zamijeniti i nekim drugim. Zeleni čaj pravimo tako što dvije kašike suhih listova prelijemo sa dvije šolje vode koja je vrela, ali nije proključala — oko 90*C — i ostavimo poklopljenog oko 5 minuta. ⁠

Dok se čaj hladi, pomiješamo nim i raževo brašno. Kada je čaj spreman, miješamo ga sa brašnom i nimom dok ne bude gust otprilike kao tečni šampon, a onda ostavimo Šamporaž da se hladi. Ako imate masno tjeme, ovdje je kraj recepta! 🙃⁠

Ukolik imate suho ili normalno tjeme, preporučujem da u ohlađen Šamporaž ubacite i žumance. Kao i za Ražišu, žumance prvo operemo pod blagim mlazom vode. Opranom žumancetu zatim probušimo opnu i unutrašnjost izlijemo u ohlađeni Šamporaž, te miješamo dok se smjesa potpuno ne sjedini. Opna nam više ne treba, pa je možete sa bjelancetom dodati u Bananasku, Maskiwi ili čak Jabukasku. ⁠

U moju verziju Šamporaža uvijek ide eterično ulje lavande, a prošli put sam dodala i kapljicu mente!

Prirodne mućkalice su poligon za igru mirisima i učincima eteričnih ulja, pa — igrajte se! ⁠


Oduševljena sam Šamporažom! Odlično je oprao kosu poslije samo dva “šamponiranja”, i jako prija mojoj inače suhoj kosi i tjemenu. Sjajan je u kombinaciji sa Medišom kao regeneratorom.

⁠Za nim — Indijski jorgovan — sam prvi put čula u Trivandrumu.⁠

“Sa vodom da piješ, u salatu, u samosu, ako te boli stomak ili glava, ako si trudna i ne želiš bebu, da pereš zube, za dijabetes…”, nabrajala je žena vlasnika mehaničarske radnje od kojeg sam iznajmila bicikl taj dan, dok mi je iz stolice prstom pokazivala na kesice napunjene raznim prašcima na svom rasklopivom, nestabilnom stoliću.⁠

Zaista — nim je jedna od najvažnijih i najsvestranijih biljaka u ajurvedi. U Šamporaž sam ga stavila jer ima snažna antigljivična i antibakterijska dejstva, i mislim da je tačno ono što treba prirodnom šamponu da bi bio dovoljno učinkovit za dugotrajnu upotrebu. Od svih prirodnih šampona na Zdravokosoj, Šamporaž je iz mog iskustva najbolji!

Ipak, ako želite ekspermentisati, tu su i Mediša, Zobiša i Gliša!