Suhi šampon sam počela koristiti prije otprilike pet godina kada mi ga je moj sjajni frizer preporučio kao ultimativnog saveznika za volumen. Moja tanka dlaka je ovo rješenje prihvatila objeručke, i jedino što se od tada promijenilo jeste brend šampona, iz “BiloKoji” u “Šampolada”!

Osim za volumen, šampon za suho pranje je idealan i ako želite pranje kose odgoditi za dan ili dva. Kosa se masti jer lojne žlijezde, koje se nalaze u unutrašnjem sloju kože do korijena kose, proizvode sebum. Ovim prirodnim procesom se dlaka vlaži i čuva od isušivanja. Količina sebuma koju će žlijezde proizvesti zavisi od puno faktora — genetike, godina, ishrane, fizičke aktivnosti, hormona i stresa — tako da gotovo sigurno ne postoje dva jednako masna vlasišta.

Dakle, na koji način će se kosa i vlasište održavati zavisi od osobe do osobe. Preporuka većine dermatologa je da kosu i vlasište (ako ne postoji oboljenje) ne treba prati svaki dan. Iako su “domaći” šamponi za suho pranje puno bolja opcija od većine kupovnih, to ne znači da ne treba slijediti uputstva za korištenje!

Prirodna ulja su potrebna kosi i koži glave, i ne bi ih trebalo skidati i isušivati svaki dan, a posebno ne “mokrim” ili suhim šamponima sa štetnim i abrazivnim sastojcima.

Suhi šampon djeluje preko praškastih sastojaka koji upijaju masti sa vlasišta. Dakle, on zapravo ne čisti kosu, već čini da kosa izgleda čisto i svježe. Praškasti sastojci sa upijenim mastima ostaju na koži tjemena, i u slučaju prekomjerne upotrebe, može doći do začepljenja pora, do isušivanje dlake i pucanja kose, pojave ili pogoršanja peruti, ili čak i ozbiljnijih kožnih problema. Upravo zbog toga, suhi šampon za kosu ne bi trebalo koristiti prečesto. Ako se šampon ipak koristi svakodnevno, piling kože tjemena bi trebalo uvesti u rutinu njege kose, otprilike svakih dvije-tri sedmice.

Šampon za suho pranje koristi se uvijek na potpuno suhoj kosi, nanosi suhom četkom ili suhim prstima. U slučaju da koristite šampon koji ste same napravile, važno je pripaziti da je uvijek suh i na suhom mjestu, kao i sastojci od kojih ćete ga mućkati, jer bi se u suprotnom mogle razviti gljivice i bakterije. Preporučujem da češće pravite male količine Šampolade, kako bi se smanjio taj rizik.

Konačno, recept divne, mirisne, brze Šampolade!

Trebaju nam:

🥣 kašika mljevenog đumbira,
🥣 kašika kukuruznog škroba (organskog, po mogućnosti),
🥣 nezaslađeni kakao “po boji”, sa što većim procentom kakaa,
🥣 za igru s mirisom: par kapi omiljenog eteričnog ulja, ili vanilije, ili prah od narančine kore, ili cimet.

Boja Šampolade, koju treba prilagoditi boji kose, zavisi od količine kakaa. Naprimjer, mojoj plavoj kosi koja uvijek ima tamni korijen treba jedna čajna kašičica. Ako je kosa potpuno svijetla, kakao vam ne treba, ali možete dodati par kapi eteričnog ulja lavande i okolo hodati kao da na ramenima nosite kasno proljeće. 🥰

Crnokose žene mogu dodati kašiku aktivnog ugljena, kako bi boja Šampolade bila što bliža boji kose.

Rješenje za crvenokose je slatka papričica — ova verzija Šampolade je defintivno najljepše boje!

Sve skupa smućkajte u teglicu i ta-da! Sve skupa traje 5 minuta, uključujući put do špajza da nađete sastojke!

Osim što je mnogo zdravija opcija, Šampolada je jeftinija od kupovnih šampona za suho pranje!

Šampolada se pravilno nanosi tako što je lagano utrljamo u tjeme, sačekamo par minuta i onda višak skinemo sa kose tako što je desetak sekundi “prosušimo” fenom!⁠ Ili: umočimo prste u Šampoladu (ili ako je sa lavandom: Lavandoo! 😍), lagano otresemo da višak šampona spadne, i umasiramo u kosu. Za lakše nanošenje možete koristiti i staru, široku četku za šminku, četku za nanošenje kreme za brijanje, ili ga pomalo presipati u solnice i posipati na kosu po potrebi.

Odličan način za nanošenje je i iz teglice kojoj ćete probušiti poklopac (ja ovo radim:) — jedino je važno da posudica u koju naspete Šampoladu bude potpuno suha i dezinfikovana i da se Šampolada čuva na suhom mjestu kako bi se smanjio rizik od razvoja bakterija i gljivica. Pomoći će i ako u Šampoladu dodamo par zrna riže ili slične žitarice koja skuplja vlagu.⁠

Umjesto kukuruznog škroba se mogu koristiti rižin i krompirov škrob, glina, tapioca prah… Đumbir se može izbaciti iz Šampolade bez velike promjene u učinku, ali ga ja dodajem zbog njegovih svojstava da stimuliše cirkulaciju krvi i pospješuje rast i zdravlje kose, te jer djeluje kao prirodni antibiotik.

Šampolada je sjajna za easy-peasy neurednu frizuru koja podsjeća na onu morsku, i najbolji je prah/lak/serum za volumen koji sam dosad probala! Jedino joj možda može parirati Sirum!

Uživajte u mućkanju!