Golāb je perzijska riječ za ružinu vodicu, prvi put zapisana prije hiljadu i nešto godina. Hidrolati cvijeća se od davnina koriste u kozmetičke svrhe, kao tonici za lice, baze parfema ili čak kao blagi parfem, baze krema, emulzija, maskica, te za vanjsku i oralnu konzumaciju u ljekovite svrhe. Neki, poput ružine vodice, često se koriste i kao dodatak hrani — baklava sa ružom je wow!

Dakle, ružina vodica je upravo to — cvijetna vodica koja se dobija od latica ruže.

Ispravno pripremljena, ima pH vrijednost vrlo blisku pH kose, što znači da zatvara kutikule dlake i pomaže kod iritacije tjemena nastale narušavanjem ovog balansa.

Nježna je i blaga, te odgovara svim tipovima kože. Reguliše proizvodnju sebuma, pa je kao sprej jako zgodna za osvježiti tjeme i suziti pore, i tako odgoditi pranje kose za koji dan. Djeluje antiupalno i kao prirodni antibiotik pomaže zacijeliti ranice, male posjekotine i ogrebotine. U ružinoj vodici nalazimo i antioksidanse, koji pomažu regeneraciji oštećenog tkiva. Nisam pronašla nijednu lošu uspojavu korištenja čiste ružine vodice — preporučuje se čak i u slučaju problema sa vlasištem poput svraba i crvenila.

Kada se radi o pripravci hidrolata, faktori koji utječu na kvalitet proizvoda su odnos količina latica cvijeta i količine vode, kvalitet vode i kvalitet biljke čije latice koristimo, te, naravno, proces dobijanja hidrolata.

Vaažno je da voda bude potpuno čista i nezagađena, i preporučujem da koristite destilovanu vodu. Ako nije pri ruci, poslužit će i prokuhana, ohlađena voda.

Što se tiče ruže — eh! Tu počinje zabava! Ne postoje dvije jednake biljke, čak ni kad su iste vrste i istog roda, kaže Alma Whittaker, biologinja i botaničarka iz fenomenalnog romana Elizabet Gilbert koji se zove “Signatura svih stvari” (preporučujem!).

Tako nisu ni dvije ruže iste!

Hidrolat vrhunske kvalitete ćemo dobiti koristeći latice iste ruže, ubrane tog jutra i destilovane ubrzo nakon branja.

Ipak, ako uberete ruže u podne, destilujete ih za par sati i pomiješate latice sa različitih grmova — icokej!:)

Ono što je važno jeste da imate odgovarajuću vrstu ruže. Ružina vodica koju kupujemo je dobijena od damask ruže (Rosa damascena), ruže koja prijeklo vodi iz sirijskog velegrada po kojem je dobila ime. U našim krajevima je poznatija kao džulbešećerka, džulbe ruža, džul ruža, i slično. Sadrži jako malo esencije i potrebne su ogromne količine latica da bi se dobilo kvalitetno ulje. Najviše se proizvodi u Bugarskoj, Turskoj, Francuskoj i Iranu.

Ružino ulje dobijeno od ove vrste ruže je jedno od najskupljih na svijetu — za jedan kilogram ulja je potrebno 3000 kilograma latica ruže!

Džulbe ruža cvjeta samo jednom godišnje, a grmić ne naraste više od jednog metra ako se nema na što osloniti. Ima izuzetno dug životni vijek i može živjeti i do 50 godina!

Ako ne uspijete pronaći damask ružu za ružinu vodicu, sljedeći najbolj izbori su divlje ruže, Rosa Centifolia (zovemo je i “kupus ruža”:) i Rosa Gallica. Važno je da su ruže jako, jako mirisne, i da su uzgajane bez pesticida. U cvjećarama bi se mogle naći organske ruže. Ako ruža ne miriše, nema puno smisla koristiti je za ružinu vodicu, ili bilo koji drugi proizvod od ruže.

Svaka od ove tri ruže ima svoju podvrstu i neke su prilično popularne, i njihova sadnica može koštati stotine dolara! Ipak, preporučujem da pronađete grmić blizu sebe i makazicama uberete par cvijetova — dvije šolje latica rumene ruže su dovoljne za naš recept.

Hidrolati se smatraju nusproizvodima produkcije, u našem slučaju, eteričnog ulja ruže. Da bi se iz latice dobilo najviše ulja i esencije, ruže se beru u rano jutro, kad prve zrake sunca okupaju dan. Bere se samo cvijet, i preporučuje se branje oštrim makazama, a ne trganje cvijeća. Alma, naša botaničarka iz 19og stoljeća za čiji lik je Elizabeth pronašla inspiraciju u stvarnim naučnicama tog doba, kaže da se tako biljci najmanje šteti.

Prije nego počnemo sa receptom i uputama za mućkanje, važno je napomenuti par stvari. Cvijetne vodice su većinom — voda, što znači da su podložne mikrobiološkoj kontaminaciji. Prvi i jako važan način da se onečišćavanje spriječi jeste dezinfekcija ruku, alata, posuda i korištenje odgovarajućih sirovina, a drugi podrazumijeva dodavanje konzervansa ili alkohola u hidrolat.

Stabilizatori (alkoholi, konzervansi) su čest sastojak čak i u kozmetici koja nosi oznaku “prirodno”, te nisu nužno loši. Jednostavno, da bismo mogle imati proizvode koji mogu izdržati transport, promjene temperatura, stajati na policama duže vrijeme, neophodno je stabilizirati ih.

U našem receptu dobijanja ružine vodice nema hemijskih stabilizatora, ali imam par trikova kako da vodica traje mrvicu duže nego što bi inače— mislim da će vam se svidjeti!

Onda, da počnemo!

Trebaju nam:
🥣 latice ruže,
🥣 destilovana voda.

U mojim cvjetovima je bilo jaaako puno buba i bubica, ali osim toga, ruže koju sam imala sreću brati kod tete Nade “su hranjene samo prirodmim kompostom i nikada nisu prskane!

Ipak, prvi korak bi bio “kupanje” tek očišćenih latica u čistoj, destilovanoj (ili prokuhanoj pa ohlađenoj) vodi. Miris teta Nadine džulbe ruže je tako snažan da mi cijela soba miriše!

Poslije toga, vrijeme je ocijedimo ruže i da pripremimo “alat”. Trebat će nam prokuhana pa ohlađena, ili destilovana voda, led, jedna velika šerpa i njen poklopac, jedna manja posudica koja može podnijeti visoke temperature i rešetka ili nešto što će poslužiti svrsi koju ću opisati za sekundu! Ukoliko imate medicinski alkohol pri ruci, sada je pravo vrijeme da popraskate njime šerpu i ostale stvari koje ćemo koristiti i ostavite da se osuši.

Prvo ćemo u šerpu dodati dvije šolje mirisnih latica, a zatim na latice doliti čistu, hladnu vodu — tek toliko vode da prekrije latice. Na latice i vodu sam stavila rešetku za koju mislim da inače služi za kuhanje povrća na pari, ali bilo šta slično što će podići posudicu u koju će kapati destilovana vodica, će poslužiti. Na rešetkicu na sredinu stavljamo posudicu, te sve to prekrijemo poklopcem od šerpe, koji smo prethodno dooobro oprale i dezinfikovale. Poklopac ćemo okrenuti naopačke, kako bi se s njega u (u mom slučaju) staklenu posudicu slijevala destilovana ružina vodica.

Na preokrenut poklopac je idealno dodati kockice leda u kesici, ali ih nisam imala spremne, pa nisu u videu. Ledom ohlađen poklopac bi ubrzao proces destilacije i krajnji rezultat bi bio — više dragocjene, destilovane ružine vodice!

Ružine latice kuhamo na srednjoj ili mrvicu nižoj od srednje temperaturi, pažljivo pazeći da voda ne prokuha. Vrijeme kuhanja u mom slučaju je bilo oko pola sata do 45 minuta, u zavisnosti od toga koliko sam stavila vode i latica.

Ružina vodica je gotova kada u laticama više nema boje, kada živa ružičasta boja postane blijedo roza.

Ružina vodica dobijena destilacijom je prozirna

Destilovana vodica iz staklene posudice je moćnija i koncetrovanija, te ju preporučujem koristiti kao toner za lice, kao podlogu maski od ulja ili putera za kožu, ili kao sprej za tjeme. Ružina vodica koju ćemo iscijediti iz latica je dobijena jednostavnim kuhanjem u vodi ima mrvicu manje dobrih sastojaka nego destilovana, ali je i dalje itekako dobra! Odlična je za ispiranje kose, kao face mist, kao sastojak u maskama za lice ili kosu, ili čak kao mirisni dodatak čaju!

Ružina vodica dobijena kuhanjem je poprimila boje ruže i sada je divno, divno crvena! Destilovana voda je pak prozirna kao obična voda jer je para previše slaba da podigne pigment u zrak, ali oh! — u njoj su upakovane takve goodnesses da se to čini prosto nevjerovatnim!

Prije nego u bočice i teglice naspemo svoju dragocjenu vodicu, moramo ih dezinfikovati. Osim prskanja alkoholom, dobro ih je staviti u rernu 15ak minuta na 90*C, pod uslovom da su teglice od debelog stakla.

Ružina vodica dobijena infuzijom

Destilovana ružina vodica može trajati do 4 sedmice, dok prokuhana vodica ima rok trajanja od otprilike dvije sedmice. Obje se preporučuju držati u frižideru.

Ružina vodica dobijena destilacijom je u lijevoj teglici, a sa desne strane je ružina vodica dobijena infuzijom

Ipak, ako vam kao meni ostane mnogo više prokuhan vodice nego što je moguće potrošiti, preporučujem da je — zaledite! Onda je možete tokom cijele godine koristiti kao WakeMeUp ritual!

Ružina vodica je odličan parfem, i mislim da ću ovog ljeta pokušati napraviti svoj čvrsti parfem od sojinog voska i ružinog ulja! Jedva čekam da vam pišem i taj recept!

Ružina vodica spremna za smrzavanje!