Ispiranje rižinom vodom ili maska od rižine vode su popularni tretmani za kosu, i drago mi je da konačno pričamo o njima! Smatraju se proteinskim tretmanima jer — u zavisnosti koju vrstu riže koristimo — ima otprilike 14-16% proteina. Proteini iz riže su preveliki da bi prodrli u dlaku te se zadržavaju na površini, stvarajući omotač koji je štiti od pucanja, ali i stvara barijeru zbog koje druge njegujuće stvarčice ne mogu prodrijeti do nje.

Osim opasnosti od naslaga proteina iz rižine vode, riža sadrži i jako puno škroba pa ju je zato važno dobro isprati. Slojevi proteina i škroba na dlaci mogu stvoriti naslage koje čine kosu krutom i suhom, te da zbog toga lakše puca.

Mit je da rižina voda potiče rast kose.

Rižina voda sadrži jedinjenje inositol koji čuva elastičnost dlake sprečavajući na taj način pucanje, i koji kutikule zagladi bolje od nekih kupovnih regeneratora. Također, ovo jedinjenje prodire u unutrašnje slojeve dlake i nastavlja da “radi” i kada se rižina voda ispere.⁠

Zaglađujući kutikule dlake koje se otvore tokom pranja, pomažemo kosi da zadrži vlažnost koja joj je prijeko potrebna. Kosa koja brzo gubi vlažnost je suha i — gle čuda! — lakše puca!:)

Još jedan tip za očuvanje vlažnosti kose, i to u toku noći, su jastučnice od 100% prirodne svile! Svila ima hidrofobična svojstva što znači da upija jako malo vode, te za razliku od pamuka i lana, kosi itekako prija. Ovih dana je na sniženju na Silk by Zdravokosa!

Iako rižina voda ne potiče direktno rast kose, kao što to rade naprimjer Krompiraska i Lookaska, ipak biste je trebale probati!

Preporučujem da koristite organsku smeđu ili crnu rižu. Te vrste riže su najmanje podložne štetnim elemetnima, a sadrže najviše minerala i vitamina koje kosa voli. Ako nema organsku rižu, i dalje ostajem pri ovim “bojama”, s tim da onda — ako imate priliku da birate — predlažem da kupite rižu koja nije iz SAD. Smatra se da najtoksičnija hrana dolazi upravo iz nekih saveznih država SAD, zbog relativno zastarjelih i na loš način fleksibilnih zakonskih okvira koji regulišu proizvodnju.⁠

Prije bilo kojeg recepta je važno rižu dobro oprati, sve dok voda iz riže nije potpuno čista i prozirna. Ovo nije obavezno, ali ako vas brinu toksini ili škrob iz riže, onda možete rižu prokuhati prije nego nastavite s receptom. Kuha se omjeru 6:1 (6 čaša vode, 1 čaša riže — ne mora biti čaša ili šolja, može i manja mjera:) — čim prokuhaju, vodu bacamo, rižu operemo u hladnoj vodi, i nastavljamo prema receptu.⁠

Ovo je najjednostavniji od tri recepta za rižinu vodu za kosu. Nježan je i idelan ako je koristite prvi put. U zavisnosti od poroznosti kose, koristi se od svakih par mjeseci ili jednom mjesečno — kao u mom slučaju — do jednom sedmično par sedmica zaredom, ukoliko kosi nedostaje proteina.

Konačno! — recept!
⁠🥣 riža, i⁠
🥣 voda.⁠

Mjere su fleksibilne, ali treba vam dovoljno mlake vode da prekrije opranu rižu, i još malo preko. Teglu s rižom i vodom — ja je najčešće pravim u tegli:) — ostavljamo da stoji 40-60 minuta na sobnoj temperaturi, s povremenim miješanjem. Poslije maksimalno sat vremena, procijedimo je, i to je to — rižina voda spremna za korištenje! 🥳⁠

Ovaj tretman, kao i druge dvije verzije s rižinom vodom, se koristi na opranoj kosi — poslije šamponiranja, a prije regeneratora. Na mokru, čistu kosu i tjeme se nanese rižina voda i kosa umota u peškir. Prvi put je možete držati 10ak minuta prije nego je isperete hladnom vodom, pa kasnije produžavati tretman — ukoliko se kosi svidi.

Iza tretmana rižinom vodom, kosu možete i čajsirati. Nema potrebe za ponovnim šamponiranjem.⁠

Obzirom da je rižinu vodu na ovaj način jako jednostavno pripremiti, mislim da je dobra ideja uvijek praviti novu i svježu. Ipak, ako biste je čuvale u frižideru, možete dodati par kapi limunovog soka kako bi ostala svježa dva-tri dana, do sljedećeg pranja.

Osim ovog, na profilu su tretman u kojem smo rižu kuhali, te recept za fermentiranu rižinu vodu, masku za kosu koju smo s razlogom nazvale Rajska!