Ispiranje rižinom vodom ili maska od rižine vode su popularni tretmani za kosu, i drago mi je da konačno pričamo o njima! Smatraju se proteinskim tretmanima jer — u zavisnosti koju vrstu riže koristimo — ima otprilike 14-16% proteina. Proteini iz riže su preveliki da bi prodrli u dlaku te se zadržavaju na površini, stvarajući omotač koji je štiti od pucanja, ali i stvara barijeru zbog koje druge njegujuće stvarčice ne mogu prodrijeti do nje.

Osim opasnosti od naslaga proteina iz rižine vode, riža sadrži i jako puno škroba pa ju je zato važno dobro isprati. Slojevi proteina i škroba na dlaci mogu stvoriti naslage koje čine kosu krutom i suhom, te da zbog toga lakše puca.

Mit je da rižina voda potiče rast kose.

Rižina voda sadrži jedinjenje inositol koji čuva elstičnost dlake sprečavajući na taj način pucanje, i koje kutikule zagladi bolje od nekih kupovnih regeneratora. Također, ovo jedinjenje prodire u unutrašnje slojeve dlake i nastavlja da “radi” i kada se rižina voda ispere.⁠

Ipak, ne potiče direktno rast kose, kao što to rade naprimjer Krompiraska i Lookaska, ipak biste je trebale probati!

Preporučujem da koristite organsku smeđu ili crnu rižu. Te vrste riže su najmanje podložne štetnim elemetnima, a sadrže najviše minerala i vitamina koje kosa voli. Ako nema organsku rižu, i dalje ostajem pri ovim “bojama”, s tim da onda — ako imate priliku da birate — predlažem da kupite rižu koja nije iz SAD. Smatra se da najtoksičnija hrana dolazi upravo iz nekih saveznih država SAD, zbog relativno zastarjelih i na loš način fleksibilnih zakonskih okvira za proizvodnju.⁠

Prije bilo kojeg recepta je važno rižu dobro oprati, sve dok voda iz riže nije potpuno čista i prozirna. Ovo nije obavezno, ali ako vas brinu toksini ili škrob iz riže, onda možete rižu prokuhati prije nego nastavite s receptom. Kuha se omjeru 6:1 (6 čaša vode, 1 čaša riže — ne mora biti čaša ili šolja, može i manja mjera:) — čim prokuhaju, vodu bacamo, rižu operemo u hladnoj vodi, i nastavljamo prema receptu.⁠

Rajska! 📝
🥣 1 šolja riže,
🥣 3 šolje destilovane vode,
🥣 2 kašike sušenih cvjetova lavande,
🥣 kora od jedne naranče, i
🥣 eterično ulje limuna.

Razmišljala sam da li da napišem jednostavniju Rajsku kao: riža i voda, ili da podijelim s vama svoju mirisnu verziju. Pošto smo joj dali ime “Rajska” maska (hvala, H.!), onda nemam izbora — mora da miriše!

Prvi korak je ispiranje riže i guljenje narandže. Zatim, kuhamo!

Vodu ćemo nasuti u šerpicu, pa dodati opranu rižu, koru narandže i lavandu, i staviti na šporet da prokuha na srednjoj temperaturi, otprilike 15ak minuta. Kada voda prokuha, šerpicu ćemo ostaviti sa strane da se Rajska hladi. Hladnu ćemo je procijediti u teglu u kojoj ćemo je fermentirati, skupa sa korama narandže. U hladnu Rajsku dodajemo eterično ulje limuna.

Sljedeći je na redu čudesni proces fermentacije!

Teglu u kojoj je zasad nefermentirana Rajska ćemo staviti na tamno mjesto sobne temperature. Poklopit ćemo je gazom i ostaviti da diše 48 sati. Povremeno možete provjeriti kako napreduje — poslije 10-15 sati bi se u Rajskoj trebali pojaviti mjehuričasti dokazi da se razvijaju kulture dobrih bakterija. Rajska se može fermentirati i duže od 48 sati, ali meni se čini da su dva dana sasvim dovoljna.

Osim moćnog inositola koji nalazimo i u prethodne dvije verzije rižine vode, fermentacijom dobijamo i super gljivicu koja se zove pitera! Sadrži preko 50 mikronutrijenata, aminokiselina, peptida, proteina, organskih kiselina… Nisam joj bezveze dodala pridjev SUPER!

Osim toga, pH fermentirane rižine vode je jako sličan pH vrijednosti kose, tako da hladno ispiranje Rajskom pomaže zatvaranje kutikula poslije šamponiranja i odradi ulogu regeneratora. 🥳

Rajska po tačnoj recepturi miriše wow!

Kao i uvijek, nisu svi sastojci obavezni — uz rižu i vodu, možete dodati svoje začine, biljčice i mirise, čak i neko drugo zanimljivo mirisno voće! Odlična zamjena narandži je bilo koje drugo cistrusno voće, a lavandi, hm… možda menta?! Uživajte u mirisnim eksperimentima!

Rajsku, kao i druge dvije verzije tretmana rižinom vodom, je koristiti na opranoj kosi — poslije šamponiranja, a prije regeneratora. Na mokru, čistu kosu i tjeme se nanese rižina voda i kosa umota u peškir. Prvi put je možete držati 10ak minuta prije nego je isperete hladnom vodom, pa kasnije produžavati tretman — ukoliko se kosi svidi.

Iza tretmana rižinom vodom, kosu možete i čajsirati. Nema potrebe za ponovnim šamponiranjem.⁠

Osim Rajske, na profilu je mnogo jednostavniji i mrvicu slabiji recept za ispiranje kose vodom u kojoj je riža samo odstojala, te još jedan gdje smo je kuhali.