Puteraska je spas za suhu i oštećenu kosu — intenzivno će je hidrirati, oporaviti i zagladiti, bez da će kosa kasnije biti teška ili masna!⁠

Puteraska! 📝⁠

🥣 2 kašike shea putera,⁠
🥣 2 kašike kokosovog ulja,⁠
🥣 4 kašike gela (ili soka) aloe vere,⁠
🥣 2 kašike ulja avokada,⁠
🥣 1 kašika glicerina, i⁠
🥣 eterično ulje.⁠

⁠Aloe veru izblendamo odvojeno kako bismo izbjegle grudvice koje obični mikser ne može usitniti, a zatim je dodamo u posudu u kojoj su već svi ostali sastojci. Miksamo smjesu mikserom dok ne dobijemo sjedinjenu, glatku, pjenastu smjesu. Gotova, izmiskana Puteraska liči na sočnu šampitu!

Važno je da kokosovo ulje i shea puter budu u čvrstom stanju prije miksanja — pomoći će ako ih prethodno par minuta stavimo u frižider.⁠

Aloe vera

Ako mućkamo Puterasku u plastičnoj ili metalnoj posudi, eterična ulja dodajemo na kraju, kad je prebacimo u staklenu posudicu.

Aloe vera je neprikoslovena kada se radi o hidrataciji kose. Lagano prodire čak i kroz najzatvorenije kutikule, te osim što kosi daje prijeko potrebnu vlažnost, djeluje antibakterijski, antiupalno i antigljivično — win-win-win!

Neobičan sastojak Puteraske je glicerin — inače su sastojci u DIY maskicama jestivi. Glicerin je izuzetak i sigurno ga nećemo pronaći u špajzu na policama, ali njegova moć hidratacije nadmašuje čak i našu miljenicu iz prethodnog paragrafa — aloe veru!

Još jedna novost u receptu jeste shea (karite) puter — sigurno ste dosad čule za “afričko zlato”! Sadrži vitamine A i E, masne kiseline (laurilsku i kaprilnu) koje lagano prodiru u dlaku, te osim što je odličan hidratatnt, djeluje i kao emolijent, te pomaže kosi da zadrži vlažnost. Osim toga, djeluje i protivupalno, što ga čini skoro sasvim sigurnim za korištenje na tjemenu.⁠ Idealno je ako karite maslac koji ćemo koristiti dolazi iz organskog uzgoja i ima opori, jak miris. Boja prirodnog, minimalno obrađenog karite maslaca je krem, kao boja pijeska. Ukoliko koristite ovu zdraviju, moćniju verziju, eterična ulja su neophodna u Puteraski, izmađu ostalog, i kako bi zamaskirala snažni karite miris.

Ulje avokada također sadrži laurilsku masnu kiselinu i smatra se jednim od najlaganijih ulja za vanjsku upotrebu — idealno za ovu našu hidratantnu kremu za kosu!

Ako ulje avokada nemate pri ruci, možete ga zamijeniti nekim sličnim laganim uljem poput jojobe ili badema.

Prije stavljanja na kosu, Puteraska se treba zagrijati da bi se otopila, ali obzirom da promjena temperature utječe na kvalitet sastojaka Puteraske, savjetujem da otopite samo dio koji je potreban za masku. Vrijeme držanja kreme je minimum sat vremena, ali slobodno prespavajte s Puteraskom! Stavlja se suhu kosu i na tjeme — iako je vjerovatno bolje da preskočite tjeme u slučaju problema sa masnom kosom.⁠

Znam da nije najjednostavnija maskica na Zdravokosoj, ali se malo dodatnog posla — i suđa! — u ovom slučaju defintivno isplati!⁠