Već je i pticama na grani jasno da na Zdravokosoj mnogo volimo čaj! Dodajemo zeleni u Glišu, kadulju kad želimo povećati učinkovitost Šamporaža, kamilicom čajsiramo plavu kosu, a čaj od kopriva služi za zadnje ispiranje kose koja se masti više nego što je normalno. Mirisni čaj od lipe pokreće cirkulaciju te na taj način pomaže rastu kose. U nježnog Medišu, neprevaziđeni prirodni regenerator, dodajemo čaj od hibiskusa za sjaj tamne kose, dok se čak i Gelan — gel za kosu od lanenih sjemenki! — može kuhati sa mirisnim čajem od lavande!

Crni čaj

Zaista, voda u kojoj smo rastopile mikronutrijente iz biljčica je itekako korisna i dragocjena! Danas pričamo o tome kako na nježan, neškodljiv, pa čak i njegujući način dobiti preplanulu boju kože bez da se izlažemo štetnom suncu!

Danas smo u kipućoj vodi rastopile azijsko crno blago — crni čaj!

Tamnjenje kože crnim čajem je ne samo praktično i lagano, već i jako jeftino! Sve što vam treba jeste — crni čaj! Zahvaljujući taninskoj kiselini koja mu daje boju, čini se logičnim izborom za sprej za samotamnjenje!

Kako je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu i odlična zamjena za kafu, crni čaj se pravi sa različitim ukusima i aromama. Za ovaj naš način preporučujem najobičniji crni čaj, bez ikakvih dodataka, kako bismo maksimizirale njegov učinak.

Preporučujem da, zbog opasnosti od mikroplastike, za sve tretmane na Zdravokosoj koji uključuju čaj, koristimo čaj u rinfuzi. Ipak, ako su vam samo kesice pri ruci, onda samo moje mjere u kašikama zamijenite kesicama, i to je to.

Trebaju nam:
🥣 3 kašike crnog čaja, i
🥣 1 šolja kipuće vode.

Čaj zalijte vodom i sačekajte da se ohladi prije cijeđenja. Kada se ohladi, prespite ga u bočicu sa sprejom i spreman je za korištenje!

Koža bi prije prskanja trebala biti potpuno čista i suha. Poslije prskanja, čekat ćemo par minuta da se čaj potpuno osuši na koži, i voilà — gotovo!

Prskanje prirodnim sprejem za tamnjenje kože se može ponavljati više puta, a za trajne rezultate je potrebno ispočetka prskati kožu svaku večer u jednom sloju par dana zaredom, a kasnije za održavanje rezultata, svaki drugi ili treći dan.

Nježan piling od kafe ili cimeta ili palente bi bio sjajan pred-tretman spreju od crnog čaja — koža će na ovaj način ravnomjernije upiti boju.

Kako svaka koža drugačije reaguje i upija ono što na nju nanesemo, tako preporučujem da i ovaj sprej prvi put koristite sa oprezom. Osim vrlo male šanse za alergijsku reakciju, nije loše obratiti pažnju na moguće flekice na odjeći ili posteljini. Idealno je nanijeti ga pred spavanje, tako da se do jutra potpuno upije.

Crni čaj nije na bilo koji način zaštita od sunca, i svakako preporučujem da koristite odgovarajući SPF. Ali, iako ne štiti od sunca, crni čaj možete koristiti kao njegu kože poslije sunčanja!

Uživajte u mućkanju!