Najteži dio oko recepta za ovaj prirodni gel za kosu jeste pronaći mu ime kakvo zaslužuju sve mućkalice na Zdravokosoj, unikatno i veselo! Dok ovo pišem, na @zdravokosa je aktivan prozorčić gdje skupljamo prijedloge za ime, i mislim da ćemo do kraja dana imenovati ovog bliskog prijatelja dobro nam poznatog Gelana.

Dva sastojka, bez kuhanja, bez cijeđenja, bez NEREDA?!

Mislim da je gel za kosu od xanthan gume i vode bliska konkurencija čajsiranju kada se radi o lakoći pripreme mućkalica! Zaista se radi o samo dva sastojka, i zaista vam treba tek par minuta za pripremu!

Da li se može mrvicu zakomplikovati?! Može!

Hoćemo li mrvicu zakomplikovati? Hoćemo!

Zašto bismo mrvicu zakomplikovale?! Pa, jer nije loše imati opcije! 🙂

O xanthan gum

Xanthan gum se dobija iz fruktoze, laktoze ili saharoze. Ovaj polisaharid smatra se potpuno prirodnim emulgatorom, a proces nastajanja xanthan gum je jako zanimljiv! Nastaje kada ranije spomenute šećere “napadne” bakterija Xanthomonas campestris (poznavanje imena bakterije je ključno za ovaj recept….), koji se natalože u krutu stvar visokoprocentnim alkoholom. Suha, kruta xanthan gum se melje u prah i voilà! — prah koji se dobije je prah koji kupujemo kao xanthan gum!

Ksantan guma upotrebljava se u različitih industrijama, pa ga tako pronalazimo u sastavima pasti za zube, u šamponima, regeneratorima i sličnim kozmetičkim proizvodima, a nerijetko i u raznim vrstama industrijskog ulja. Koristi se i kao aditiv u prehrani, i najčešće ga možemo promaći u prodaji upravo kao sastojak za zgušnjavanje hrane.

Da, xanthan gum obavlja sjajan posao kada se radi o vezanju sastojaka u receptu i pretvaranja tekućine u gel. Cijeli uvod članka je upravo vodio ovome — XANTHAN GELU ZA KOSU! (yep, još uvijek čekamo ime.)

maska za kosu

Recept za Zdravokosa prirodni gel za kosu

Gel za kosu od xanthan gum 📝

🥣 pola kašičice xanthan gum ili otprilike 2g, i
🥣 3/4 šolje vode ili otprilike 150ml.

Idealno je da voda bude prokuhana, i da se ohladi do nekih 60ak stepeni (tako da je vruća, nipošto vrela). Na ovaj način će se xanthan gum najbolje rastopiti u tekućini. Možemo ga miješati i sa hladnom vodom, ali bi se mogle stvoriti grudvice koje će kasnije biti i u kosi…

Ukoliko imate električnu mješalicu za mlijeko ili kafu, super, poslužit će! Ako ne, naš prirodni gel za kosu se može umiješati i rukom uz malu pomoć obične mutilice. Za najbrže rezultate možete koristiti blender!

U posudicu u kojoj planiramo miješati gel, dodajemo xanthan, a zatim ga prelijemo vodom. Miješajmo smjesu dok se prah potpuno ne rastopi i mješavina ne postane — GEL ZA KOSU!

Kada se prah istopio i kada je naša mućkalica postala potpuno prozirna, ubacujemo ga u steriliziranu teglicu da se ohladi. Ohlađen gel će biti malo gušći nego kada tek završite sa receptom.

To je to! Gel za kosu od xanthan gume je gotov!

Kao i sve druge mućkalice na Zdravokosoj, i ova je potpuno fleksibilna! Možete ju prilagoditi svom tipu kose, prilici za koju ćete koristiti gel ili jednostavno eksperimentisati sa raznim dodacima da pronađete svoju zlatnu kombinaciju.

Recept je smućkan tako da dobijemo gel srednje jačine, ali ako biste željele intenzivniji gel, u recept možete jednostavno dodati još mrvicu xanthan gum. Isto vrijedi i ukoliko vam je gel previše jak — još koja kašika tople vode će ga razblažiti.

A sada… eksperiment!

U ovaj bazni recept (koji odlično radi i sasvim je dovoljan kao takav!) možemo dodavati raznokrasne stvarčice! Napravila sam cijelu listu sastojaka koji se fino slažu sa novom superstar mućkalicom na Zdravokosoj, i jedva čekam da čujem s čime ste ga vi pomiješale!

  • Prvi i najlakši sastojak koji možemo dodti u xanthan gel je kokosovo ulje. Pola kašičice će napraviti značajnu razliku i od običnog gela za kosu napraviti nježnu pomadicu za kovrdže, kosu spremnu za feniranje, ili u mom slučaju, kosu koja je cijelo ljeto u romantičnom “sad sam izronila iz mora” haosu. Osim kokosovog, u gel možemo dodati i druga lagana, njegujuća ulja, poput ulja avokada, badema, makadamije…

U gel možemo dodati ulja, hidrolate, aloe veru, čaj ili glicerin!

  • Ako pak niste fanica ulja u kosi koje nećete odmah isprati:), u tom slučaju toplo preporučujem da kokosovo ulje odmijenite gelom aloe vere! U gore spomenuti recept možete staviti i cijelu kašičicu hidrirajuće aloee, i dobit ćete isti efekat kao i sa kokosovim uljem, samo bez osjećaja težine na kosi. Kokosovo ulje u gelu je odlično za gustu, oštru kosu ili kosu, dok je kombinacija sa aloe verom za kosu koja je svilenkasta i nema puno prirodnog volumena.
maska za kosu
  • Xanthan gum se može miješati i sa glicerinom! Recept može izgledati isto kao sada, samo umjesto vode, pola preporučene xanthan gum miješate sa istom količinom glicerina. Ja bih radije preporučila da u recept kakav sada imamo dodate kašičicu glicerina kao booster gela, jer glicerin može biti jako težak na kosi. U svakom slučaju, javite mi kakvi su rezultati kada probate mućkalicu!
  • Eterična ulja! Eterična ulja iz mog iskustva najbolje djeluju na koži, u maskicama poput Bananaske ili Lookaske koje stavljamo i na tjeme, pa ako xanthan gel koristite kao masku za tjeme (javite mi ako to probate!), možete dodati par kapljica eteričnog ulja lavande ili drugog ulja koje odgovara vašoj koži. Ako ste pak gel za kosu od xanthan gum mućkale kao mućkalicu za dužinu kose, onda eteričo ulje može poslužiti kao parfem. Ulja poput eteričnog ulja čajevca mogu poslužiti i kao jako blagi i nestabilni prezervativ, i spriječiti razvoj nekih mikroorganizama koje ne bismo željele blizu kože i kose.
  • U receptu smo miješale xanthan gum sa običnom vodom, a naravno da taj obični sastojak možemo malo i začiniti, i to bukvalno! Umjesto sa običnom vodom, gel možemo mučkati sa čajem, sa kokosovom vodom ili ružinom vodicom! Kokosovu vodu i hidrolate poput ružine vodice zagrijavamo na indirektnom izvoru toplote, i tek toliko da tekućina bude ugodno topla, ne vruća kao što to možemo raditi sa čajem ili običnom vodom.

Kako se koristi?

Kao i običan gel za kosu! Ako ga napravite sa duplom dozom vode/čaja/kokosove vode/hidrolata, možete čak dobiti i nešto slično pjeni za kosu! Predlažem da počnete sa malom količinom i lagano ju nanosite na vrhove kose, dok ne pronađete mjeru gela koja odgovara vašoj kosi.

Rok trajanja i način čuvanja

Kao i sve prirodne mućkalice, xanthan gel nije stabilan i prezerviran proizvod. Za dugotrajnost od par sedmica, preporučujem da se čuva u frižideru, u čvrsto zatvorenoj teglici. Ako je par sedmica prekratak period da potrošite cijeli gel, onda predlažem da napravite sladoled za kosu! Sladoled za kosu je naš način prezerviranja prirodnih mućkalica u zamrzivaču. Možete ga rasporediti u posudicu za led i imati uvijek par sremnih kockica pri ruci. Ulje čajevca koje smo prethodno spomenule kao prezervativ jednostavno nije dovoljno učinkovito, i iako može usporiti razvoj nekih bakterija i gljivica, nije dovoljno sigurno za proizvod koji koristimo na kosi i koži.

Uživajte u mučkanju! <3