Oh — divna tema! Prije par mjeseci sam počela istraživati o prirodnim čistačima koji u pravim omjerima mogu u potpunosti odmijeniti standardne, kupovne šampone. “Standardno” je u svijetu kozmetike prije samo par decenija imalo potpuno drugačije značenje — istraživanje alternativa današnjem “standardno” me povelo na pravi put oko svijeta, i kroz vrijeme! 😍

Zajedničko im je da sadrže saponin u manjoj ili većoj količini — molekulu koja stvara pjenu u dodiru s vodom, te za sebe veže ulja i vodu, učinkovito čisteći i višak ulja i prljavštinu sa površine. Saponin se nalazi u biljkama, pepelu, u nekim algama, morskim spužvama, i toksični su — za bakterije, gljivice i parazitske kulture. Za čovjeka su “srednje opasni” ako se unesu oralno u organizam, i mogu iziritirati oči — kao i šamponi. Ne vidim nijedan razlog da ih ne isprobamo baš sve!

Putovanje počinjemo u sunčanom Meksiku — gdje raste Mojave Yucca! Američki domoroci je koriste od davnina za održavanje svojih dugih pletenica.

Mojave Yuca

Južnije od Meksika, uglavnom na Jamajci, ali i u drugim dijelovima Centralne Amerike, raste Sarsaparilla! U Čileu se koristi “stablo kore sapuna”. Na drugoj strani svijeta, Japanci saponin pronalaze u zelenom čaju, Kinezi u divljem bršljanu, a Koreanci u gingsengu!

Bez saponina, ali u istu svrhu se Maroku rhassoul glina miješa sa ružinom vodicom za masku za kosu koja joj daje sjaj, snagu i — ostavlja savršenom čistom! U Iranu se koristi sedr.

Marokanska rhassoul glina

Indija! Spominjale smo shikikai, ali on je tek vrh ledenog — ili da kažem pjenušavog! — brijega! S njim se miješa reetha prah, i tako se dobija moćan, ali nježan prirodni šampon. U nekim dijelovima Indije se na suncu suši, a zatim melje hibiskus — pogađate za šta?! Za čišćenje kose! Prirodnim šamponima se smatraju i neverovatni nim i amla.

Amla

Dolazimo bliže kući, ali nije manje zanimljivo! Od divljeg kestena se može napraviti učinkovit šampon, kao i od brezovog lista! Sladić također sadrži saponine, pa se posebnom obradom može koristiti u iste svrhe, baš kao i isti bršljen koji koriste Kinezi! Ne smijemo zanemariti ni jabukovo sirće! Od pepela se također mogu napraviti odlični čvrsti šamponi, a kosa se može oprati i jajetom!

Zasad su tu recepti Medišu, Šamporaž, Glišu i Zobišu, od kojih je moj lični favorit Šamporaž, a Medišu koristim kao regenerator. Nastavljam sa eksperimentima, pišite mi preporuke!