Trebaju nam:
🥣 dvije kašike himajalske soli,
🥣 kašika jabukovog sirćeta,
🥣 kašika meda,
🥣 po želji eterično ulje.

Obična, kamena so je uglavnom sodium hlorid, a u najboljem slučaju obogaćena je sa malo joda. Morska so se dobija jednostavnim sušenjem, a himalajska nam dolazi u svom izvornom obliku — obje su bolja opcija za Piliso (a i inače:) od kamene. Sve u nekoj mjeri isušuju tjeme, ali morska i himalajska so znatno manje nego kamena. U svakom slučaju, važno je da je so koju izaberete skroz usitnjena.

Za Piliso prvo pomiješamo med, sok od limuna, jabukovo sirće i eterična ulja tako da dobijemo jednoličnu smjesu — blago zagrijavanje meda će mu pomoći da se istopi — i tek pred nanošenje Pilisoa dodajemo so, kako se ne bi istopila.

To je to! 🥳

Prije Pilisoa ili bilo kojeg pilinga tjemena, idealno je kosu i tjeme nahraniti maskom, koju ćemo isprati mlakom vodom kada dođe vrijeme za piling.

U Piliso bi se idealno uklopila aloe vera, ali nikako ne uspijevamo pronaći 100% čisti gel ili 100% čisti sok, pa sam ubacila sljedeću najbolju stvar — med! Med ima snažna antibakterijska i antiupalna dejstva, te se neke vrste meda mogu koristiti čak i kao šampon. Na Zdravokosoj smo mućkale Medišu kao pokušaj medenog šampona, ali bez mnogo uspjeha u čišćenju tjemena. Ipak, kao dodatak Pilisou je sjajan jer blago dezinfikuje kožu dok je usput hrani i njeguje — win-win!

Moje znanje o uljima je jaaako tanko — imam knjige o aromaterapiji i maceratima koje nikako da mi dođu na čitanje! Zato nam je na Zdravokosoj pomalo dosadno — stalno se ponavljaju lavanda, čajevac, menta, limun… Ali da eterična ulja pomažu u sveukupnom zdravlju, to sam dosad naučila! Za Piliso preporučujem izabrati par kapi eteričnog ulja koje pomaže čistoći i zdravlju tjemena.

Nježnim, sporim ravnolinijskim pokretima, bez mnogo pritiska, jagodicama umasiramo Piliso. Može ostati par minuta na tjemenu, a onda ga ispiremo mlakom vodom, i nastavljamo sa šamponiranjem blagim šamponom.

Ako koristite Glinasku ili Glišu — masku ili šampon od gline — nema potrebe za korištenjem pilinga poput Piliso ili Šećerilinga; glina će svakako odraditi mikropiling. Sirćaska također nije dobra ideja uz Piliso, ali je čajsiranje i dalje okej. 🙃