Okej, bolje je nego što zvuči, obećavam:)

Koliko često ste kuhale pastu?! Ako inače kuhate, eh, pa sigurno puno puta! Jeste svaki put bacile vodu u kojoj se kuhala pasta?!

Čest #zerowaste prijedlog je da se vodom u kojoj se kuhala pasta zalije cvijeće ili neka druga biljčica. Koliko sam uspjela istražiti, biljke uopće ne mogu upiti hranjive minerale koje zamišljamo da im dajemo kroz tu tekućinu. Štaviše, gluten se počinje taložiti u zemlji, pa se stvara ne tako ugodan miris truhljenja proteina. Nerijetko može privući i raznokrasne bube…

Okej, u svakom slučaju, naš današnji recept na kosi neće stajati duže od deset minuta, pa mislim da smo sigurne!

Prije nego pređem na recept, još jedna jako zanimljiva činjenica oko vode u kojoj se kuhala pasta — ponaša se kao blagi deterdžent! Ako ju probate i kao šampon, obavezno mi javite utiske!

Recept koji pišemo danas je prvenstveno namijenjen osobama koje imaju ravnu kosu, ali navodno jako fino moe zagladiti i kovrdžice. Jako je važno fiiino isprati ovu mućkalicu.

Da pređemo na stvar: recept zapravo i nije recept, više je dva reda jednostavnih uputa: ocijedite pastu i sačuvajte vodu, ohladite vodu u kojoj se kuhala pasta, nježno umasirajte u tjeme, lagano pospite po kosi…

…da, stvarno! Bilo bi također fino da u tu vodu ne dodajete nikakvo ulje niti sol:)

Ipak, prije nego se odlučite na ovo, imam par stvarčica koje bih podijelila s vama.

Današnja “maska” ili ispiranje kose nije nikakvo čudo nad čudima, niti “radi iznutra”. Zapravo, obavlja svoj posao jako jednostavno, ali ne treba ju zbog toga odbaciti! Štaviše, ako muku mučite oko zamjene silikona u rutini, možda bi baš ovo moglo biti povremeno rješenje!

Minerali koje u sebi sadrži pasta, pa i voda u kojoj se kuhala pasta, dolaze iz škroba. Sjećate se članka o rižinoj vodi? E, pa rade na sličan princip u ovom dijelu — škrob lagano zaglađuje kosu, te može pomoći sa problemčićima poput kose koja ima jako puno frizza, koja se teško oblikuje, kosi koja je valovita i jako gusta…

Osim škroba, tu je i gluten*. Da, za ovu masku nam je potrebna glutenska pasta. Gluten se ponaša kao ljepilo u pasti, i zadržava tu svoju osobinu i u ulozi sastojka u mućkalicama za kosu.

Ipak, to nije nužno loša stvar! Kosa je poslije ove maske jako zaglađena i glatka. Iako je gluten protein, njegove molekule su prevelike i zadržavaju se na površini kose. To kosi daje mnogo lijep sjaj, ali ne prodire u dlaku niti rješava problem nedostatka proteina.

Mala napomena: jako je važno sve, ali posebno maske sa škrobom, poput Rajske ili Krompiraske, doooobro isprati. To ne znači duplo šamponiranje:), već temeljito ispiranje kose mlakom vodom, nježno i strpljivo.

Kao i masku od rižine vode, ova maska se radi jednom mjesečno, kako bismo izbjegle nakupljanje proteina na dlaci. Kako rade po sličnim principima, preporučujem da birate jednu ili drugu jednom ili dvaput mjesečno, kako vam odgovara.

Osim kao maska za kosu, voda u kojoj se kuhala pasta se može iskoristiti i kao baza za druge maske za kosu. Naprimjer, odlična je u kombinaciji sa Gelanom, ili kao podloga u koju ćete izgnječiti bananu. Preporučujem da ne bude previše gusta, te da ju obavezno procijedite prije nego ju umasirate u kosu i tjeme.

Mislim da je dobra ideja nanijeti ju na suho tjeme, a na vlažnu kosu, objasnit ću… 😀

Kako bi se proteini zadržali na vlasima, ne bi ih trebalo ispirati šamponom, već samo sa mnogo, mnogo vode. Sa tjemena, to je već druga stvar i tu nam treba šamponiranje. Idealno bi bilo da 15ak minuta prije pranja kose utrljamo mlaku vodu od paste (želim reći Pastasku, ali zaista nije fino ime…) nježno, kružnim pokretima, u tjeme, a zatim operemo kosu kao normalno. Na kraju pranja, nakon svih rituala, kao da nanosimo regenerator, nanijeti Pastasku.

Ok, ok, baš ne radi… vraćamo se na “vodu od paste”.

Treba ju nakon par minuta fino isprati mlakom vodom, bez trljanja i bez grubih pokreta — kosa je najosjetljivija kada je mokra.

Ako ste baš raspoložene za eksperimentisanje, u vrelu vodu u kojoj se kuhala pasta, možete dodati par listića mente ili lavande dok je još topla — osim što će mirisati divno, jako će prijati tjemenu.

Jedva, JEDVA čekam da mi pišete kako vam se čini ovaj waste free recept! Uživajte u mućkanju! <3

*Ne preporučuje se osobama sa glutenskom alergijom ili intolerancijom.