Par dana prije nego što ću se probuditi u Bangkoku i odlučiti da više ni dan ne mogu istrpjeti ekstenzije na kosi, letjela sam za Rim, veličanstveni grad-muzej. Sa mnom je bila prijateljica koja je odrasla među maslinjacima i vinogradima na jugu Italije. Moja kosa je u toj fazi već bila toliko zapetljana da je nisam nipošto mogla jednostavno pustiti; morala bih je ili svezati u rep, ili podići u vrlo neurednu pundžu. Oba rješenja su se pokazala lošim, jer nikako ne bih uspjela sakriti ljepilo kojim su bile ekstenzije zalijepljene… i tako, na doručku, žalim se Greti gledajući čeznjutljivo u njene crne, sjajne lokne, kako imam belaj s kosom i kako nemam pojma šta da radim.

“Stavi na kosu maslinovo ulje”, kaže mi Greta.

“Ali kosa mi se mrsi, nije kao da je suha ili ispucala…”

“Aaa, za bilo kakav problem sa kožom i kosom, moja nona stavlja maslinovo ulje, i evo i danas, ima Alzhajmera, ali izgleda kao djevojčica! Samo maslinovo ulje, ništa ti više ne treba!”, tvrdi mi ona na svom šarmantno akcentiranom engleskom, odgurujući stolicu da ustane od stola.
Za par minuta teatralno sjeda nasuprot mene i pruža mi šolju za kafu.


“Ja ne pijem kafu, Greta…”

Greta: “To nije kafa… KAKO MISLIŠ NE PIJEŠ KAFU?!”

Greta mi je u bijeloj šolji donijela maslinovo ulje sa dijela švedskog stola na kojem su bile salate i dresinzi. Još uvijek pomalo u šoku da uspijevam preživjeti noćne letove i skoro svakodnevno mijenjanje vremenskih zona (malo manje kul perks of being stjuardesa:) bez kafe, kaže mi:

“Zagrij ulje prije nego ga utrljaš na kosu i u tjeme, a prije toga se fino počešljaj… Va bene, možda se ti ne moraš počešljati… I na obrve stavi slobodno, i na trepavice. Moja nona maže cijelo tijelo…”

I zaista, Gretina nona je bila u pravu — maslinovo ulje, ili tečno zlato, kako mu tepaju na obje strane Mediterana je bogat izvor monozasićenih masnih kiselina, sadrži vitamine A, D, E i K, te antioksidante, pa ni ne čudi što Gretina nona izgleda kao djevojčica u sedamdesetim… Lagano prodire u kosu i kožu, noseći sa sobom sve mikrodivote.

Tako je nastala super jednostavna maska za kosu od maslinovog ulja: Olivaska.

Sastav maske je jednostavan: treba nam ulja onoliko koliko imamo kose. Za moju kosu, to je 10 supenih kašika.

Ali, kako MASKimizirati Olivasku?🥣

Ulje naspite u staklenu zdjelicu i stavite u veću posudu sa vrelom vodom, pazeći da voda ne uđe u zdjelicu sa uljem. Trebat će par minuta da se maslinovo ulje zagrije do ugodne temperature, toliko da bude toplo, ali nipošto vruće ili vrelo!

Sva ulja su osjetljiva na toplotu, tako da je postepeno zagrijavanje važan korak za Olivasku. 


Na suhu, počešljanu kosu i u tjeme nježno umasirajte zagrijano ulje. Na ovaj način se podstiče cirkulacija — ubrzavate dotok svih važnih nutrijenata i kisika u folikulu dlake, što pomaže rast i volumen kose, zdravlje tjemena, tako da win – win – win! Ako imate problema sa pretjeranim lučenjem sebuma tjemena, masku stavite na vrhove i sredinu kose, izbjegavajući tjeme.

Ja vrlo često sa Olivaskom prespavam, ali studije pokazuju da su rezultati većine ulja (među kojima je i maslinovo) na kosi jednaki nakon sat vremena i nakon osam sati. Dakle, sat vremena je sasvim okej za Olivasku! Koži tjemena, s druge strane, Olivaska cijelu noć može jako prijati ako imate normalno ili suho tjeme.

Koje maslinovo ulje izabrati? Čisto maslinovo ulje je gušće od djevičanskog i ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje najčešće koristimo za kuhanje, i ima jači miris. Ako se odlučite za njega, da pomiješajte ga sa par kapi eteričnog ulja lavande kako bi se “miris” zamaskirao. Sve tri opcije se mogu koristiti u kozmetičke svrhe, ali je ekstra djevičansko najbolji izbor.

Olivaska najbolje prija suhoj i oštećenoj kosi, poboljšava elastičnost, hidrira kosu i daje joj zdravi sjaj. Odličan je izbor ako tek počinjete ka prirodnoj njezi kosec jer je ulje učinkovito, lahko ga je pronaći i miješati, i relativno je jeftino.

Ukoliko imate masno tjeme, preporučujem da ulja ne stavljate na tjeme — kosa se može nahraniti i bez dodatne masnoće na koži na kojoj e već ionako ima previše.

OLIVETRICK: Ako ste sretnica koja ima deblju dlaku i prirodni volumen, maslinovo ulje je idealan svakodnevni saveznik za sjaj i protiv frizza, a za nas manje sretne s tankom kosom je dobra zamjena sintetičkim serumima poslije pranja, a prije sušenja kose. Par kapljica ugrijte među dlanovima i provucite prste kroz kosu. Idealno je za kovrdžavu i gustu kosu, da zagladi i smiri loknice na potpuno prirodan, hranjiv način! Čini čuda zimi nakon navlačenja rolke! 🍃

Olivaska je odlična baza za hranjivu masku za kosu — ako joj dodate pasiranu bananu, dobit ćete odličnu masku poslije koje će kosa mnogo sijati i biti glatka; ako joj dodate jaje, to je već proteinski tretman; uz pak kapi limunovog soka, možete čak dobiti i blage pramenove. Igrajte se s Olivaskom, i uživajte u mućkanju!