O Zdravokosoj

Zdravo(kosa:)!

Ja sam E., a ovo je kutak gdje ćemo razgovarati o zdravlju kose. Ja sam zaljubljenica u zdravu kosu, ali i u putovanja, u prirodu i planinarenje (posebno sa Bee!), u knjige, te pokušavam praktikovati održivi način života. Četiri godine sam bila stjuardesa, a sada sam pravnica — bez obzira na posao koji radim, svugdje idem biciklom.

Bilo je to prije četiri godine: moj prvi godišnji odmor kod kuće nakon odlaska da radim kao stjuardesa, zakazan termin kod frizera prije vrlo, VRLO (!) važnog dejta. Konačno ću sebi ispuniti želju i odlučila sam staviti ekstenzije! Još odmalena sam stavljala majice i štrample na glavu i sanjala o dugoj, bujoj kosi… i tog dana… konačno sam je imala!

Na dejtu, a i dva naredna mjeseca, uživala sam u lepršavoj, bujnoj kosi i primala komplimente.. Ali onda je došao treći mjesec i već sam se pomalo mučila da sakrijem izrasle pramenove i ljepilo. Četvrti mjesec sam već imala suze u očima dok sam se češljala, kosa mi je bila jako zamršena. Uopće više nisam uživala!

Jednog dana sam se probudila u Bankoku (znam, perks of being stjuardesa:), i odlučila skinuti ekstenzije — ali ne kad dođem kući, nego odmah. Zakazala sam termin u frizerskom salonu u kojem nikad prije nisam bila i planirala otprilike dva sata za taj proces.

Ali, ekstenzije su mi tri snažne Tajlanđanke skidale puna četiri sata! Skidale su ljepilo uljem, nožićem, makazicama; rezale i rezuckale začupane pramenove, vukle, povlačile, izvlačile, pokušavajući spasiti što više moje kose. Na kraju — na moju preporuku — ošišale su mi vrhove. Pitale su me želim li se možda ofarbati, i — naivna ja! — kažem da bih možda samo htjela plave pramenove… Dobila sam ih, i vjerovatno time sebi produžila proces oporavka kose još barem par mjeseci.

Kako bih bila potpuno fer, moram napomenuti da sam jedino ja zaslužna za ovaj fijasko sa ekstenzijama. Frizer koji mi ih je stavio je odradio sjajan posao, ali sam ja zbog obaveza na poslu odugovlačila sa skidanjem, i stvorila… pa, pretpostavku za Zdravokosu! 🙂

Ono što je na kraju ostalo od moje kose bilo je… pa recimo da me baš *to što je tada ostalo od moje kose* natjeralo da počnem posvećeno istraživati o zdravlju kose, o pravilnoj, što prirodnijoj i učinkovitijoj njezi.

*To što je tada ostalo od moje kose* zaslužno je i za Zdravokosu. Zdravlje kose i sve što uz to ide je postalo moj hobi, interes oko kojeg organizujem svoja putovanja, jedna od dražih tema za — moja motivacija.

Dobro mi došle, jedva čekam da mućkamo skupa!