Uljem se, u najširem smislu, naziva svaka tekućina koja se na sobnoj temperaturi ne miješa sa vodom! Lahko pamtljiva definicija, zar ne?:)

Dijelimo ih u tri glavne skupine: u prvu spadaju masna ili bazna ulja koja mogu biti životinjskog ili biljnog porijekla; drugoj pripadaju mirisna i hlapljiva eterična ulja koja se dobijaju iz plodova, sjemenki ili cvijeta biljki; trećoj i pomalo ozloglašenoj skupini pripadaju mineralna ulja koja dobijemo preradom uglja, nafte ili posebne vrste stijene.

Plod i ulje badema

Svaka od tri nabrojane skupine zavrijeđuje pažnju, ali danas ćemo pažnju pokloniti prvoj skupini — takozvanim baznim uljima, te njihovoj ulozi u njezi kose.

Najraniji kozmetički proizvodi su se pravili upravo od životinjske i biljne masti i ulja, tako da ulja nisu nikakva novost kada se radi o zdravlju, njezi i uljepšavanju. U antičko doba, plemenite Rimljanke su maslo od ovce miješale sa krvlju kako bi ukrasile nokte, dok su se u starom Egiptu ulja toliko cijenila da su se smatrala i prihvatljivom zamjenom za novac. Kleopatrino najdraže ulje je navodno maslinovo, a tik iza njega ulje od susama! Pomiješana sa sušenom cveklom, ulja su Kleopatri služila i kao karmin.

Iako se neka ulja hiljadama godina koriste u kozmetičkoj industriji na vrlo sličan način i u sličnoj formi, vremenom su se naša saznanja o uljima itekako proširila!

Biljna ulja se dobijaju — iznenađenje!:) — cijeđenjem raznih dijelova biljaka. Iako danas poznajemo i modernije načine ekstrakcije, princip star hiljadama godina i dalje živi u kozmetičkom svijetu — hladnim prešanjem se dobija ulje najbolje kvalitete. Tehnički to izgleda otprilike ovako: plodovi se usitne, a zatim se pritiskom cijedi ulje u posudu — to je to!

U zavisnosti od toga da li se radi hladno ili toplo prešanje, zavisi i kvalitet krajnjeg proizvoda. Toplim prešanjem se dobija više ulja, ali je ono nižeg kvaliteta, dok se hladnim prešanjem dobija manja količina kvalitetnijeg ulja.

Još jedan zanimljiv način razdvajanja ulja od ploda biljke je centrifugom — kada se radi na hladnoj temperaturi, dobijena ulja se smatraju “hladno prešanim”.

Nerafinisana ulja su ona koja nisu prošla proces prerade kojim se otklanjaju toksini ili mirisi ili metali ili pesticidi i slično, i obično koštaju više od rafinisanih. Iako je “nerafinisano” u većini slučajeva bolji izbor i zvuči više seksi, neka ulja poput pamuka (koji smanjuje plodnost kod muškaraca i jedan je od rijetkih primjera oralne kontracepcije za muškarce kroz historiju!) i ricinusa nećemo naći nerafinisane — u sirovom obliku sadrže tvari koje su škodljive za čovjeka. Ulja koja nisu prošla proces rafinisanja su brže kvarljiva, dok su rafinisana ulja stabilnija.

Oznake poput BIO i EKO ne znače da je ulje (ili bilo koji drugi proizvod) nerafinisano. Rafinisanost proizvoda zavisi isključivo od načina proizvodnje koji bi trebao biti jasno naveden na ambalaži.

Plod i ulje argana

Sada — o kosi i ulju!

(Zapravo, prvo o vlasištu i ulju:)

U članku o masnoj kosi smo pričale o tome kako imamo od 1500 do 4000 lojnih žlijezda po kvadratnom centimetru kože. Lojne žlijezde su povezane sa folikulom dlake, ali mogu lučiti sebum kroz zaseban otvor na koži. Uloga ovih mikroskopskih organa jeste upravo to — da svakodnevno proizvode sebum i na taj način čuvaju vlažnost kože i kose, ali i obrnuto, tj. sprječavaju da previše vode dopre do kože. (Glinaska, Piliso i Gliša su odlični ako imate problem sa masnom kosom!)

Dakle, mi već imamo ulje na koži! Sebum je neophodan za zdravlje kose i kože, i problem nastaje samo onda kada žlijezde luče više sebuma nego što je potrebno.

Ipak, tjemenu trebaju njega i ljubav, a ulja su odličan način da mu pružimo baš to!

Tople kure uljima prijaju suhom i normalnom tjemenu, dok se korištenje ulja generalno ne preporučuje ukoliko imate masno tjeme. Razlog je jednostavan: lojne žlijezde svakako proizvode i više nego dovoljno sebuma od kojeg koži prijeti začepljenje pora. To pak ne znači da masno tjeme ne zaslužuje hranu i hidrataciju — apsolutno! — samo na drugačiji način i posebno probranim sastojcima. Krompiraska je primjer jedne takve maskice, koja će nahraniti kosu i kožu, podstaći rast kose + škrob će pomoći suziti pore i odgoditi pranje kose dan-dva. Kvaska također + ostavlja kosu svilenkastom i sjajnom, dok Medaska još i nježno čisti! Nema na čemu:)

Ulja su jedan od najlakših i najučinkovitijih načina da nahranimo i navlažimo suho tjeme. Smatram da treba birati ulja visoke kvalitete koja su lagana na koži, poput ulja avokada, slatkog badema ili jednostavnog maslinovog ulja. Olivaska je baš takva jedna maska — jednostavna i lagana!

Kako bismo MASKimizirale (see what I did there:) učinak ulja na kosi, preporučujem da ih nanosite blago zagrijana i nježno utrljavate u tjeme. Za potpuni spa učinak i opuštanje, par minuta provedite i u inverznoj pozi — povećana cirkulacija će ubrzati dotok nutrijenata do folikule dlake i sve goodies iz ulja će doći baš tao gdje nam trebaju. Pomoći će i povremeno, lagano zagrijavanje fenom, ako nemate puno vremena.

Ulja, osim ljubavi i njege, mogu pružiti olakšanje — ako ne i lijek! — nekim stanjima i oboljenjima kože. Osim biljnih ulja poput ćurekota, čija su ljekovita svojstva moćna i bez ikakvih dodataka, tjemenu mogu posebno goditi macerati — pripravci koji se dobijaju potapanjem ljekovitog bilja u ulje. O tome ćemo detaljnije pričati sa fitoterapeutkinjama i dermatologinjama!

Ulje divlje ruže

Osim na tjeme, ulja često nanosimo i na kosu, cijelom njenom dužinom. Uz malo pažnje, ovo je sasvim okej raditi i ukoliko inače imate masno tjeme. Većina tipova kose voli ulje!

Kad smo kod tipova kose, upravo od toga zavisi kakvo ulje bismo trebale koristiti. Cilj nam je da masti iz ulja prodru duboko i nahrane onaj središnji, osjetljivi sloj dlake, a ne da ostanu na površini, neupijena.

To ponekad zaista nije loša ideja — kada ulja koristimo kao serum poslije pranja, da zagladimo vrhove ili popravimo frizuru — ali uglavnom bismo željele u potpunosti iskoristiti sve aminokiseline, masti i vitamine koje nam uljna kura može priuštiti!

Trik je u kutikulama i molekulicama

U zavisnosti od nivoa poroznosti kose (sposobnosti kose da upija i otpušta vlažnost), biramo ulja za tretman. Ako ćemo već provesti noć sa kosom umrljanom u ulje, onda barem da nečemu vrijedi!

Za kosu čije su kutikule (vanjski sloj dlake čija forma podsjeća na krov) jako stisnute i koja se brzo suši, sporo pokvasi teško upija maske kažemo da je nisko porozna. Kosa koja jako lagano upija vlagu i ne prijaju joj kišovito ni vlažno vrijeme, koja se sporo suši, ali je često isušena, i kojoj treba mnooogo hidratacije je visoko porozna kosa — to znači da su kutikule dlake opuštene i fleksibilne, te se lagano otvaraju. Kosa normalne poroznosti je negdje između ove dvije krajnosti i najlakša za održavati:)

Nisko porozna kosa treba ulja sa malenim molekulama koje će najlakše prodrijeti u dlaku, a takva ulja su: ulje avokada, ulje koštice grožđa, arganovo ulje, baobab ulje, ulje jojobe, suncokreta, ruže, avokada… Kako bi se kutikule barem mrvicu otvorile prije nego nanesemo ulje na kosu sa niskom poroznošću, preporučujem “prosušiti” ju 20ak sekundi fenom na srednjoj temperaturi. Toplota pomaže otvaranju kutikula. Ulje bi također trebalo biti ugodno toplo.

Visoko poroznoj kosi ulja i puteri prijaju svakako! Teže isparavaju iz njenih širom otvorenih kutikula nego maske čija su baza voda. Kosa koja je visoko porozna može izdržati čak i ulja koja su inače prilično “teška” poput ricinusovog i putere poput šie.

Osim kao maske za tjeme i kosu, ulja su odlična zamjena silikonskim serumima!

Prava kombinacija ulja može u potpunosti zamijeniti ulogu seruma koji se koristi poslije pranja, a prije sušenja kose. Par kapi arganovog ulja pomiješanog sa uljem jojobe — to je to! Nježno ih protrljamo dlanovima, a zatim nanesemo na vrhove kose. Kada je većina ulja nanešena na najosjetljivijije dijelove dlake, prstima možemo proći kroz donji dio kose, kako bismo je još mrvicu zagladile.

Ako želite da ova kombinacija ulja djeluje i kao SPF i da kosu ujedno zaštitite od štetnih sunčevih zraka, u argan i jojobu dodajte par kapi ulja sjemenke mrkve ili ulja sjemenku maline.

Uživajte u mućkanju!