Mit da će kosa rasti brže ako je češće šišamo je upravo to — mit. S druge strane, mit je i to da ako se ne šišamo, kosa neće rasti. (HIRE ME @MythBusters!🕵️‍♀️) Kosa mjesečno raste od 0.5 do 1.7 cm, i normalno je da nam ispadne do 100 dlaka kose svaki dan. Dlake se sastoje od vode, masti, minerala, i pigmenata — melanina (10-15%), i proteina — keratina (85-90%). Tri sloja čine dlaku: najdublji (središnji) dio, drugi (unutrašnji) dio koji je uglavnom protein, i treći, vanjski, dio koji čine rožnate ćelije koje štite unutrašnje slojeve. Upravo ovaj vanjski sloj se vremenom “rascvjeta”, ogoli unutrašnji sloj dlake, i nastaje ono što zovemo ispucalim vrhovima.

Kosa raste iz tjemena, i najvažnija stvar koju možemo uraditi ako je cilj da kosa “raste” jeste briga upravo o tom dijelu. Šišanje nema veze sa brzinom kojom kosa raste.

Zašto se onda šišamo? 💇‍♀️ Kosa puno brže puca nego što raste, i najviše puca pri dnu, gdje je najstarija i najtanja. Oštećenje se vrlo brzo širi prema drugim dijelovima dlake, ostavljajući središnji dio nezaštićen i izložen.

Obzirom da dlaka koja je ispucala pri vrhovima gubi svoju debljinu, elasticitet i boju, kosa tu djeluje mnogo rjeđe, slabije i “providno” nego zdrava kosa pri vrhu glave, pa se ponekad čini da “ne raste”. Još jedan razlog je što oštećeni vrhovi lagano pucaju, i zbog toga kosa ne dobija na dužini. U suštini, svaka dlaka, neovisno od ostalih, prolazi kroz 4 faze rasta, koje ukupno traju otprilike 5 godina. Šišanje kose ne utječe na ovaj proces.

Ispucale vrhove kose je nemoguće trajno “popraviti” bilo čime osim šišanjem i preduslov zdrave kose je redovno šišanje.

Tretmani koji površinski zaglađuju oštećenu kosu su učinkoviti onoliko koliko dugo sastojci (najčešće silikoni) čiji je zadatak zaglađivanje fizički stoje na dlaci, dakle, uglavnom do sljedećeg pranja.

U zavisnosti od stanja, vrste i njege kose, različiti su preporučeni intervali šišanja, od 4 sedmice za oštećenu kosu, do 14 sedmica za njegovanu, nefarbanu, prirodno jaku kosu.

Idealno je ošišati svaki put pola od onoga koliko je kosa narasla od prethodnog šišanja.