Kosa raste iz korijena folikule, koji se nalazi ispod površine kože i koji se sastoji od proteina. Krv kroz krvne sudove dovodi nutrijente do folikule dlake, i tako je hrani. Stvaraju se nove ćelije i dlaka raste — dnevno otprilike pola milimetra!

Da bismo omogućile kosi da raste, tjeme mora biti zdravo i čisto, a folikula dlake mora primati dovoljno nutrijenata da bi dlaka rasla. To je sva nauka oko rasta zdrave kose iz zdravog tjemena u jednostavnoj rečenici! Naravno, stvari su komplikovanije kada su razlozi iz kojih kosa ne raste ili opada iz medicinskih razloga, ali o tome ćemo pričati sa ljekarkama i stručnjakinjama.

Maske i tretmani za rast kose su dobar početak, ako želite dugu kosu, ali to je tek trećina posla.

Da bi kosa rasla i da bi bila zdrava, neophodno je pružiti joj adekvatnu ishranu i njegu iznutra i izvana.

Maske i tretmane za kosu možemo podijeliti na više grupa, a najvažnija bi bila ona podjela na maske koje se nanose samo na kosu i maske koje se nanose samo na tjeme. Pošto na Zdravokosj mućkamo maske koje obično odgovaraju i koži i kosi, zanimljivija je podjela na njegujuće i hranjive maske, maske koji potiču rast kose, maske koje reduciraju proizvodnju sebuma, te maske koje pomažu detoksu tjemena.

Često jedna maska pripada u dvije ili čak tri grupe, pa su tako sve maske koje mućkamo na Zdravokosoj za rast kose zapravo i njegujuće maske (Lookoila, kuhana Lookaska, cijeđena Lookaska, Kvaska…), dok će moćna Koprivaska pomoći kod opadanja kose i napuniti folikulu supernutrijentima pa tako podstaći rast kose, dok u isto vrijeme aloe vera nježno čisti pore na koži tjemena. Koprivaska je i hidratantna maska, tako da je uz sve gore nabrojano, i njegujuća maska za kosu i kožu.

Princip je ovaj: maske koje sadrže sastojke poput koprive, ruzmarina, luka, krompira i slično, koje aktivno potiču rast kose, se stavljaju pretežno na tjeme — odatle sve počinje! Maske kojima čuvamo dužinu kose, vrhove, maske kojima kosu hidratiziramo i tako joj povećavamo elastičnost da rjeđe puca, stavljamo i na tjeme i na dužinu kose.

Učestao razlog zbog kojeg se čini da kosa ne raste, ili ne raste dovoljno jeste pucanje dlake. Zavisno od kvaliteta dlake, od načina (ne)njege, od toga koliko je tretiramo toplotom, da li je farbamo ili ne, koliko često je farbamo, kakvim farbama, te od načina na koji je vežemo, češljamo, da li je isušujemo agresivnim proizvodima ili zbog silikona do nje ne mogu doprijeti hranjive stvari iz maskica — kosa puca na određenoj dužini.⁠

Jeste li čule nekada da se kaže da kosa raste brzo nakon šišanja?! Nije baš tako! Ali čini nam se onih prvih par sedmica kad se vrhovi kose još uvijek dobro drže, da odjednom raste nekom silnom brzinom. Čim vrhovi kose počnu da pucaju, izgleda nam kao da kosa usporava rast — ono što se zapravo dešava jeste da dijelovi dlake pucaju i kosa se prorijedi pri dnu, pa ne vidimo napredak jednako jasno kao kada su svi vrhovi “na broju”.

Maske koje smo mućkale, a koje pomažu njezi dužine kose su: Bananaska, Back to Ba-nana-sics, Rajska, Lanaska, Maskiwi, Olivaska, Medaska, Puteraska

Osim maskica kojima njegujemo dužinu kose, na njeno lomljenje i pucanje također utječu dobre i loše navike u svakodnvnoj njezi kose. Tako smo pričale o češljanju kose od vrhova, o ispravnom nalinu pranja kose, o tome kako da je čuvamo kada je peglamo i sušimo fenom, kako je ne trljati peškirom poslije sušenja…

Osim maskica, za maksimiziran rast je jako važno održavati kožu tjemena čistom i zdravom.

Ovdje na scenu stupaju superstars poput Glinaske i Gliše, čiji glavni sastojak — glina — kao magnet skuplja nečistoće i višak sebuma sa površine kože, ostavljajući je savršeno čistom. U ovu svrhu se može koristiti i Medaska, kao i Mediša. Med kao sastojak u receptima za detoks je mrvicu nježniji, ali nježnost dolazi iz supersastojaka koji kožu i kosu i hidratiziraju, tako da je to win-win!

Čistom, kažete?! Pa šta onda rade šamponi?!

Šamponi su tu da čiste tjeme, također. Ali, za razliku od detoksa kože koji dobijamo glinom i sličnim nježnijim supstancama, šamponi su vrlo često upravo uzrok problema s kožom. O tome sam više pisala o članku o sulfatima.

Ukoliko imate inače zdravo vlasište, preporučujem da jednom ili dvaput mjesečno konvencionalne šampone zamijenite ovim potpuno prirodnim. Od 10ak recepata koje sam dosad mućkala, najviše sam oduševljena Šamporažem i koristim ga za svako pranje kose (osim ako sam na kosu prethodno stavljala neko ulje). Osim Šamporaža, tu su i Mediša, Gliša i Zobiša.

Kada korijen dlake ne dobija dovoljno hranjivih sastojaka, kisika, vode — folikula se suši i dlaka ispada.* Na mjestu te dlake vremenom počinje novi proces, stvara se nova folikulica i raste nova dlaka. Ipak, treba vremena — često par godina — da ta dlaka dosegne dužinu one koja je ispala. Dakle, kosa raste, samo to nije ista kosa!

Ipak, sastojci u šamponima poput agresivnih sulfata, alkohola, konzervansa i slično, mogu ovaj inače prirodan, ali spor proces dehidriranja folikule ubrzati, zbog čega može doći do opadanja kose.

Dakle, za rast kose je također važno koristiti i njegujuće proizvode za kosu, koji nisu nužno namijenjeni rastu kose, ali ga neće opstruirati i usporiti.

Osim Glinaske, Medaske, Gliše i Mediše, odličan način čišćenja tjemena su i pilinzi. Na Zdravokosoj zasad imamo dva recepta: Šećeriling za normalnu i suhu kožu, a Piliso za masno tjeme.

Osim ovih načina održavanja dužine kose i njene njege, jednako je važno kosi i koži pružiti odgovajaruću hranu iznutra, te nutrijente iz hrane, dovoljno vode i kisika, dovesti do folikule dlake. O nutricionizmu i kosi pričamo ubrzo i detaljno sa nutricionistkinjom — jedva čekam!

Poticanje cirkulacije krvi na zdrav način je važan dio ove naše rutine maksimiziranja rasta kose. Tu spadaju redovna fizička aktivnost poput kardio vježbi, masaža tjemena, joga poze poput stoja na rukama i glavi, pas koji gleda na dole, kamila poza, i slično.

Inverzna metoda ili “The inversion method” je kombinacija nježne masaže tjemena i poze u kojoj je glava ispod nivoa srca. Par kapljica ulja poput Lookoila i to je već pravi, potpuni tretman za rast kose! O inverznoj metodji možete pročitati više OVDJE.

Uživajte u mućkanju!

*U ovom članku nisam pisala o genetskim predispozicijama ili medicinskim stanjima koja mogu utjecati na rast kose. Tim temama ću se detaljno i uz pomoć stručnjakinja pozabaviti uskoro.