Poroznost kose je sposobnost kose da upija i zadržava vlažnost. Osim vlažnosti kose, prema nivou poroznosti kose se biraju i drugi proizvodi koje koristimo, bilo da se radi o gotovim kupovnim proizvodima ili o sastojcima za prirodne mućkalice.

Na nivo poroznosti kose utječu mnogi faktori, a najviše hemijski tretmani kose poput ispravljanja kovrdžave kose ili farbanja, tretmani koji uključuju toplotu poput feniranja ili peglanja, ali i vanjski utjecaji poput izloženosti suncu, izloženosti tvrdoj ili slanoj vodi (o njezi kose na moru više u članku Njega kose na moru!), pa čak i od proizvoda koji mogu značajno uznemiriti našu kosu i kožu agresivnim sastojcima i neusklađenom pH vrijednošću.

Kada se laički priča o poroznosti kose, onda imamo tri nivoa: nisko porozna, srednje porozna i visoko porozna kosa. Uz ova tri nivoa o kojima ću malo detaljnije pisati za par redaka, imamo još i kosu koja skoro nikako nije pretrpjela oštećenja (prvi nivo poroznosti, ili jako nisko porozna kosa), te kosu koja je skoro pa potpuno uništena i jedni lijek je šišanje (peti nivo poroznosti, ili nepovratno oštećena kosa).

Gradacija poroznosti kose

Krećemo od najzdravije kose najmanje poroznosti ka nivoima kose sa većim oštećenjima.

 • Najniži nivo poroznosti kose – ovaj stepen poroznosti kose je izuzetno rijedak, te bi podrazumijevao da kosa nema skoro pa nikakva oštećenja. Kada smo pričale o šišanju kose i o ispucalim vrhovima, te o očuvanju dužine kose, spominjale smo da su oštećenja kose neminovna i neizbježna. Čak i sušenje kose na vjetru je može oštetiti, a da ne pričamo o izlaganju suncu.
  Uglavnom, jako rijetke osobe sa najmanjom poroznošću kose imaju skoro pa potpuno zatvorene kutikule i vlažnost teško može prodrijeti kroz dlaku, te proizvodi koje stavljamo na kosu ovog nivoa poroznosti samo “sjede” na dlaci, bez da ih ona upije. Ova kosa je jako sjajna ukoliko je ravna, lagano se raspetljava i bez problema se može preskočiti regenerator u pranju.
 • Nisko porozna kosa – je mnogo češći nego prvi! Nisku poroznost kose imaju osobe koje nikada nisu farbale kosu, ili su je farbale tako da je farbana nijansa samo jedan ili dva tona svjetlija od prirodne. Ova kosa ima malo oštećenja, ali nije previše tretirana hemijom niti toplotom. Kosa niske poroznosti je kosa sa puno sjaja i jako glatka, te ni njoj, kao ni prethodnom tipu kose, nije potreban regenerator za raščešljavanje i raspetljavanje kose. Kosa je svilenkasta i nježna na dodir, te ne zahtijeva puno stilizovanja.

  Navodila sam primjere za ravnu, valovitu i kovrdžavu kosu uzimajući u obzir vrste kovrdžica koje su prisutne na našim prostorima, aliovaj nivo poroznosti je karakterističan i za takozvanu “kinky” kosa — jako kovrdžavu, nisko poroznu kosu karakterističnu za osobe porijeklom sa područja Okeanije, sjeverne Afrike, te jugoistočne Azije.

  Osobama čija je kosa jako niske poroznosti mnogo prija maska poput Puteraske zbog intenzivne hidratacije koju će neminovno dobiti kada se maska od ši putera zagrije, a odlična je i Koprivaska — njen glavni sastojak je aloe vera, čije su molekule jako sitne i lagano se provlače kroz iole podignute kutikule.
 • Srednje porozna kosa – ovdje pričamo o kosi koja je vrlo vjerovatno farbana do pet nijansi svijetlije od prirodne kose, te zbog toga joj ipak treba regenerator u njezi, kako bi se lakše razmrsila i njegovala. Osim običnog regeneratora, predlažem i jače tretmane duboke njege poput gore spomenute Puteraske, koja osim što odlično hidrira kosu, uz to pomaže kosi i da sačuva vlažnost. Ova kosa se i dalje smatra zdravom kosom, te osim Puteraske zahtijeva povremeno i redovne mućkalice srednje jačine poput Bananaske, Kvaske ili Maskiwija.

  Kako se lagano penjemo na ovoj našoj skali poroznosti, sve više nam treba pomoć oko zatvaranja kutikula. Odličan i prirodan način da to uradimo je čajsiranje — ispiranje kose čajem i jabukovim sirćetom. Osim što jabukovo sirće svojom pH vrijednošću zatvara kutikulice koje mogu ostati otvorene prilikom pranja kose, nježno djeluje kao čistač tjemena i kosi daje sjaj i glatkoću. Spominjale smo čajsiranje čajem od kopriva, koji pomaže zdravlju tjemena te potiče cirkulaciju — zbog toga dobija plus i za poticanje rasta kose. Osim koprive, možete koristiti kamilicu, mentu, hibiskus ili neki drugi čaj. Ovih dana je vrijeme cvata lipe pa se poslužite cvijetovima i uradite cvijetno čajsiranje!
  Također, kod ovog nivoa poroznosti već je vrijeme da se pozabavimo balansom proteinske i hidratantne njege kose, a o tome ubrzo pišem detaljnije.
 • Visoko porozna kosa – sada već prelazimo na kosu koja je oštećena toliko da joj treba mnogo njege i ljubavi da bismo je oporavile. Ali, ništa još nije izgubljeno!

  Ovaj nivo poroznosti kosa dosegne onda kada je farbana do sedam nijansi svijetlije od prirodne boje, ili kad je stalno i neoprezno tretirana toplotom, ili kada su rađeni neki drugi teški hemijski procesi na kosi — ili sve zajedno!

  Visoko porozna kosa je na dodir suha i jako brzo se mrsi, vrlo brzo upija vodu, brzo se skvasi kada je blizu vode, te je sklona frizzu i elektrisanju.

  Ovoj kosi treba mnogo duboko njegujućih tretmana, te proizvodi koji joj odgovaraju su proizvodi kojima se vlažnost unosi u dlaku, ali u isto vrijeme pomažu da ostane u dlaci. Za kosu visoke poroznosti je karakteristično da skoro nema kutikule, te da se one jedna po jedna lagano odvajaju i otpadaju sa dlake. Poslije nekog vremena i usljed nedovoljne ili nepotpune brige, unutrašnji sloj kose, medula, može ostati potpuno nezaštićen i ogoljen.

  Kosa visoke poroznosti je izuzetno sklona pucanju — upravo zbog gubitka gornjeg sloja koji je štiti — te je s njom potrebno postupati naročito nježno. Ovdje pričamo o nježnom pranju kose, o nježnom sušenju kose (po mogućnosti peškirom sa mikrovlaknima ili pamučnom majicom), o čestim i učinkovitim dubinskim tretmanima… Jako je vaćno pronaći pravi balans između proteinskih tretmana poput Rajske maske i Bananaske, te hidratantih poput Medaske. Kao i za prethodni nivo poroznosti, preporučujem Puterasku — na ovaj način zahtjevnoj kosi odgovaraju ulja.

  Također, čajsiranje je obavezno!
 • Izuzetno porozna kosa – kosa koja je jako izbijeljena, te koja je farbana desetak nijansi svijetlije od prirodne nijanse. Kosa je vrlo suha na dodir, te grupa i mrsi se. Jako se elekriše i kada je mokra, skoro je želatinasta.

  Nažalost, ovakvoj kosi nema puno pomoći i preporučujem da se ošiša. Kosa ovog nivoa oštećenja jako često puca i lomi se, te je jako teško održavati.

Testovi poroznosti kose

Dva vrlo popularna testa poroznosti kose su test koji se radi u čaši vode, te test koji se na engleskom zove “Slip and Slide”.

Prvo ću objasniti “Slip and Slide”, jer je jednostavniji. Jednu dugačku dlaku uzmemo među prste, te od vrha dlake prema korijenu kose lagano povučemo prste. Ako je dlaka hrapava na dodir, ako osjetite kutikule na jagodicama prstiju, dlaka ima veću poroznost od niske. Ako je dlaka glatka i ne osjećate nikakvu grubost, onda su kutikule zatvorene, i to znači nisku poroznost.

Dva vrlo popularna testa poroznosti kose su test koji se radi u čaši vode, te test koji se na engleskom zove “Slip and Slide”

Drugi test poroznosti je test za koji će nam trebati čaša vode i par dlačica koje bismo trebale izvući svježe iz tjemena. Da, znam da zvuči čudno, ali nije toliko besmisleno…

U visoku čašu vode stavimo kosu, te čekamo pet minuta. Kada prođe prvih pet minuta, zabilježimo rezultate — da li je kosa ostala na površini vode, da li je potonula skroz ili samo malo. Isto ponovimo i za deset minuta, te ponovo za pola sata. Sva tri rezultata bi trebala dati odgovor na pitanje kakva je poroznost kose.

Eh, da bi ovaj test bio učinkovit, neophodno je uraditi pra stvari. Prva je izvući dlake iz različitih dijelova tjemena. Poroznost jedne dlake ne može odrediti poroznost cijele kose, pa tako nam trebaju dlačice iz vrha tjemena, tik iznad čela, te sa potiljka. Ako vam se čupka još odnekud, nije od viška:)

Druga važna stvar jeste da se dlačice, prije nego ih uronimo u vodu, skvase. Na ovaj način izbjegavamo površinsko trenje vode, koje bi moglo uzrokovati da dlačice uopće ne potonu bez obzira na poroznost kose.

Također, kako bi ovaj test bio što precizniji, važno je da na kosi nema nikavih proizvoda. Naprimjer, poslije pranja kose, prije čajsiranja, prije tretmana za dubikso pranje, prije annošenja ulja za raščešljavanje — u ovom trenutku je idealno raditi ovaj test! Ulja bi mogla učiniti da i kosa najvišeg stepena poroznosti ne potone u čaši, jer odbijaju vodu. Isto tako, regeneratori mogu učiniti da potpuno potone kosa niske poroznosti, jer privlače vlagu i vodu.

Upravo pišem mnogo detaljniji i precizniji test poroznosti kose, kako bismo prema simptomima i stanju kose mogle odrediti nivo porozosti. Dotad, javite mi rezultate svog testa i uživajte u mućkanju!