Tkanina od mikrovlakana ili mikrofiber tkanina je posebna vrsta tkanine napravljena od “pametnih”, brzoupijajućih, nježno utkanih vlakana poliestera, poliamida ili mikrovlakana bambusa, kao prirodnije verzije. Oblik, veličina i kombinacija vlakana zavisi od njihove kranje upotrebe — koristi se u izradi namještaja, kao alat za čišćenje, kao industrijski filteri, i slično.

Mikro u ovom slučaju znači da vlakna imaju prečnik 20 puta manji od prečnika svilene niti, i oko 100 puta manji od prečnika ljudske kose — zaista MIKRO!

Tkaninu sa jako finim vlaknima je izumio japanski naučnik Dr. Toyohiko Hikota 1960. godine, pa zahvaljujući čika Toyohikou imamo i nježne mikrofiber peškire za kosu! JEJ!

Osim par pravila koje smo naučile dosad o sušenju kose — nikada ne trljati kosu peškirom, ne motati turban od peškira na vrh glave kao na reklamama, i slično:) — materijal i tkanje materijala kojim sušimo kosu su također važni.

Dobro znani trik kovrdžavih djevojaka je “sušenje” kose majicom, što znači umotavanje mokrih kovrdžica u najobičniju pamučnu majicu. Ova metoda — osim što je odličan način da ponovo iskoristite stari komad odjeće koji stoji u ormaru — čuva kosu od lomljenja i pucanja u njenom najosjetljivijem stanju: kada je mokra. Na ravnoj ili ravnijoj od kovrdžave kosi se pucanje i lomljenje dlake manje primjeti nego na kosi koja je kovrdžava — jednostavno zato što definicija kovrdžica zavisi uveliko od kvaliteta i stanja dlake. 

Svakako koristimo pamučne peškire, zar to onda nije isto kao i pamučna majica?!

Ne baš. Peškiri su drugačijeg tkanja, vremenom postaju kruti i grubi, i, za razliku od peškira sa mikrovlaknima, ne upijaju vlažnost dovoljno brzo. Pamučna majica također nije šampionka kada se radi o upijanju vlage, ali je znatno nježnija od običnog peškira. Pošto smo na Zdravokosoj all about nježno prema kosi, toplo preporučujem da obični peškir zamijenite barem običnom pamučnom majicom:)

Mikrofiber peškir pokriva sva polja: odlično upija vlažnost i nježan je prema osjetljivim dlačicama koje su tek završile sa svojim spa tretanom. Poslije 10ak minuta u mikrofiber peškiru, kosa je polusuha, tako da je i vrijeme sušenja fenom — ili prirodnog sušenja, ako tako volite — znatno kraće.

Na mojoj ravnoj kosi je primjetna razlika između ove tri opcije skoro odmah nakon sušenja. Poslije običnog peškira, čak i kada sam jako nježna i pažljiva, kosa mi se mnogo lakše mrsi i elektriše, a kosa je skoro pa jednako mokra poslije.

Kada koristim pamučnu majicu, ne elektriše se i ne mrsi kao u prvom slučaju, ali nema šanse da majica upije svu vlažnost ili barem većinu. Ipak, razlika je osjetna — kosa bude glatka i nježna bez puno truda.

Eh — sa mikrofiber peškirom je potpuno druga priča! Oduševljena sam ovim jednostavnim #hairhack! Otkako ne koristim proizvode sa silikonom, sušenje fenom se pokazalo neizbježnim da bi moja frizura imala neki oblik, pa je tretiranje toplotom, iako minimalno, u mom slučaju neizbježno. Mikrofiber peškir koji imam nije brendiran, ali odlično radi posao skupljanja viška vlažnosti iz kose, i poslije 10ak minuta u mikrofiber peškiriću, treba mi samo 5 minuta sušenja kose fenom na “hladno”. Kada sam koristila majicu, nisam mogla zamisliti frizuru nekog prihvatljivog oblika — makar bila i ona neuredna:) — bez barem 15 minuta feniranja hladnim zrakom.

Mikrofiber peškir dolazi u dva oblika, kao obični peškir i kao polusložen turban. Ja imam neku srednju veličinu, mada bih rado uzela veći. Za kratku i kraću kosu preporučujem svakako ovaj “medium”,  a ako imate dugačku ili kovrdžavu kosu, veliki ili ekstra veliki su bolja ideja. U suštini, mislim da je uvijek bolje uzeti veći jer se lagano oblikuje i smanji, dok je malene teško rastegnuti:). 

Dakle, mikrofiber peškirići imaju sve moje simpatije i toplo ih preporučujem! Ako ih nemate pri ruci, pokušajte sljedeći put djeliično osušiti kosu pamučnom majicom — mislim da će vam se svidjeti rezultati!