Prirodna boja kose zavisi od vrste i količine pigmenata — eumelanina i feomelanina — u folikuli dlake. Svjetlija dlaka poput svijetlosmeđe ili tzv. plave sadrži manje eumelanina, dok se u folikulama tamnijih brineta i crnokosih žena nalazi više ovog pigmenta. Feomelanin je pigment koji kosu boji u crvenu ili narandžastu boju. U slučaju nedostatka pigmenta, kosa postaje bijela ili siva. 🎨

Od ranog djetinjstva do odraslog života, kosa može prirodno mijenjati boju, obično iz svijetlije u tamniju, ali i obrnuto. Krajem dvadesetih godina, melanociti — ćelije koje proizvode melanin i žive u svakoj folikuli dlake — polahko odumiru i kosa počinje gubiti prirodni pigment. Tako nastaju sijede dlake.

Također, na prirodnu boju kose mogu utjecati i hormonalne promjene, stres, ishrana (u ovom slučaju govorimo o pothranjenosti ili nutritivnom nedostatku), genetika, zdravstvena stanja ili bolesti, te lijekovi i terapije.

Pigment dlake se nalazi u korteksu, središnjem sloju dlake u kojem se nalazi i najveći procenat proteina — tik ispod kutikula. U procesu farbanja kose kojim se trajno mijenja boja, amonijak podiže kutikule dlake kako bi hidrogen peroksid mogao prodrijeti u središnji sloj dlake, gdje oksidira sa prirodnim pigmentom i čini ga bezbojnim. Nakon ovog koraka, u slučaju farbanja kose bojama, boja se “izliva” u dlaku, i tako nastaje — farbana kosa! Ako se radi o blajhanju ili farbanju kose u svijetlije boje, zapravo nema bojenja, samo oksidizirajući HP koji gasi melanin u određenoj mjeri.

Što su duže kutikule dlake podignute, što se koristi višepostotni hidrogen peroksid, što se češće farba kosa — kosa se više oštećuje.

Dakle, proteinski sloj dlake se nalazi u korteksu, kao i melanin. U procesu farbanja, često se ošteti i ovaj najvažniji sastojak kose, pa je zato često poslije suha, ispucala i tanka.

Farbanoj kosi treba mnooogo njege i ljubavi — ali zato su tu Zdravokosine mućkalice i maskice! 👩🏼‍🔬