Juli je i jej — poslije proljetnih pljuskova, ljeto konačno liči na ljeto, barem vremenskim prilikama.

Ako ste sretnica koja će ove godine par dana provesti na plaži, imam par idealnih savjeta kako kosu zaštititi od morske vode.

Iako je morska voda smatra čak i ljekovitom, iako može biti antiseptik i raditi detoks kože, iako može pomoći sa disajnim problemima — kosi i nije baš najbolja prijateljica, jednostavno jer je preslana.

Ali, to definitivno nije razlog za brigu, jer imamo lagana i brza rješenja kako kosu zaštititi od slane vode.

Razlog zašto je potrebno kosu uopće zaštiti jeste opasnost od dehidriranja i sušenja dlake. U zavisnosti od poroznosti kose, dlaka lakše ili teže upija vlažnost, te je lakše ili teže zadržava. Vlažnost koju će kosa upiti može biti hidratantna maska, obična voda, uljna maska ili , u ovom slučaju, slana voda.

Od svih nabrojanih, osjetljivoj unutrašnjosti dlake slana voda najmanje prija.

Najjednostavniji trik iz šešira jeste: smočiti kosu prije kupanja u moru običnom vodom!

Na taj način se dlaka napuni slatkom vodom koju puno lakše podnosi, te se loši utjecaj slane vode itekako smanji.

Osim slatkom vodom, ako nemate problem sa masnim tjemenom, kosu možete zaštititi i uljem. Maslinovo ulje je sjajan izbor, a uz to, ako ljetujete na Jadranu ili Mediteranu, domaćeg maslinvoog ulja ima na sve strane! Osim maslinovog, bilo koje drugo ulje će također odraditi posao, bilo da će prodrijeti u dlaku i napuniti je mikrodivoticama koje kosa voli, ili će je ulja većih molekula obaviti tako da joj slana voda neće moći naškoditi.

Ukoliko se odlučite za opciju ulja, preporučujem da kosu ne izlažete predugo i prejakom suncu. Ulje se lagano zagrijava i jako dobro zadržava toplotu, a kosi toplote uopće ne nedostaje ljeti. Kako je ulje ne bi spržilo i isušilo, te kako ne bismo na kraju imale kontraefekat, preporučujem da kurom od ulja kosu ipak njegujete u hladu.

Ne preporučujem na kosu prije ulaska u more nanositi neki tretman za dubinsku njegu ili regenerator, ili bilo kakvu drugu potencijalnu opasnost za more i morski svijet.

Ali, mislim da je odlična ideja nanijeti dubinski tretman na kosu, isprati ga hladnom vodom, te onda uskočiti na turu plivanja i rinjenja! Nakon što je kosa temeljito isprana od Bananaske ili Maskiwija, dlaka je nahranjena i spremna nositi se sa slanom vodom. Osim prirodnih mućkalica, možete koristiti i kupovne mućkalice dobrog sastava — najvažnije ih je dobro isprati prije ulaska u vodu.

Idealna frizura za plivanje: pletenica!

Frizura kojom dugu kosu čuvamo od petljanja pod vodom, koja kosu ne lomi i koj zapravo izgleda vrlo chic — pričamo o pletenici! Bilo da se radi o ovoj pletenci tik uz glavu, ili da je pletete iz visokog repa (kojeg, naravno, vežemo širokom trakom koja ne šteti kosi:), pletenica će frizuru čuvati na mjestu i uveliko olakšati raščešljavanje poslije!

Nakon kupanja u moru, kosu je jako važno isprati hladnom i čistom vodom.

Nakon osvježavajućeg brčkanja u moru, trk pod tuš! Iaka slana voda prija koži i ne smeta da ostane par sati na tijelu, s kosom je druga stvar. Ispiranje morske vode nakon svakog kupanja je preporučljivo kako bismo je zaštitile od isušivanja i pucanja.

Osim ovih savjeta, nadam se da kosu štitite i od sunca, i da nosite maramu ili šešir! Uživajte u ljetu i suncu (i mućkanju!:)