Riječ “champo” na Hindi jeziku znači umiriti, pritisnuti. Negdje krajem 18. stoljeća, u engleskom jeziku se pojavljuje “champo” — indijski recepti i običaji stari hiljadama godina su oduševili kolonijaliste iz Velike Britanije, te su u nedostatku riječi u svom jeziku za nešto što čisti samo kosu, usvojili “champo”. Par stoljeća unaprijed, mi u našem jeziku imamo anglizam “šampon”.

Tečni šampon sličan onom kakav mi poznajemo danas je izmislio Hans Schwarzkopf prije 93 godine.

OVDJE sam pisala o zanimljviim prirodnim alternativama šamponima iz različitih dijelova svijeta, i polahko ih probavam. Brašna bez glutena, pepeo, jaja, prahovi i lišće, suho korijenje, glina — opcija je mnogo!

Ono o čemu bih htjela da vam pišem danas je priprema za ovu tranziciju. Danas je 9i dan otkako sam oprala kosu ovsenim brašnom, i prije dva dana sam je oprala glinom sa malo meda. Moja kosa nije ni blizu onakva kakva je kada je operem kupovnim šamponom, ali to sam i očekivala. Izgleda, hm… ne kao da je prljava ili kao da je masna, već jednostavno kao kada se osuši poslije plivanja u jezeru?! Nježna je i mekana, ali nemam osjećaj čistoće kakav imam poslije kupovnog šampona.

Iz iskustava žena koje su prošle ovaj period i iz objašnjenja biohemijskih prcesa koji se dešavaju, poslije korištenja šampona sa hemijskim sastojcima (koji nisu nužno loši!), koži jednostavno treba vremena da se navikne na drugačiju rutinu.

Priprema kose za ovu promjenu bi trebala početi čišćenjem tjemena od naslaga proizvoda, a za to se preporučuje blagi piling tjemena — i samo tjemena! — sodom bikarbonom.

Zbog abrazivnih svojstava koje ima, mislim da je ovo dovoljno uraditi samo jednom, prvi put. Poslije toga, mislim da će “šamponi” koje napravimo kući biti učinkovitiji. Poslije pilinga sodom bikarbonom, ispiranje kose čajem i jabukovim sirćetom je dobra ideja, kako bi se povratio prirodni pH kose i kože. 🙃

Onda, da počnemo s Medišom!

Mediša! 📝
🥣 šolja meda (oko 200ml),
🥣 pola šolje ružine vodice,
🥣 kašika limuna.

Svi prirodni šamponi koje smo dosad mućkali su jako blagi i nježni, ali od svih, Mediša je najbolji ako imate osjetljivu ili suhu kožu tjemena, ili neko kožno oboljenje ili stanje. Skoro isti recept je i za Medasku — masku za kosu od meda, koja umiruje kožu, čisti pore i hrani kosu.

Kao i uvijek:), umjesto ružine vodice možemo koristiti i obični čaj, ili prokuhalu, ohlađenu vodu. Med je jako teško nanositi sam na kosu, pa ga vodom razblažimo dovoljno da ga možemo lagano utrljati u tjeme. Pomoći će ako posudu — plastičnu ili staklenu:) — u kojoj mućkamo Medišu stavimo u drugu posudu u kojoj je topla voda, tako da se med postepeno zagrijava i lakše topi. Alat kojim miješamo Medišu također treba biti od plastike, stakla ili drveta.

Limun će doprinijeti učinkovitosti Mediše kao šampona, ali nije obavezan.

U medu se nalazi prirodni antiseptik — hydrogen peroxide — koji je zadužen za čišćenje kože i kose. Zanimljivo — isti ovaj spoj i blago posvjetljuje svijetlu kosu, a tamnoj daje zlaćani sjaj!

Na kosu se najlakše nanosi sa bočicom koja ima špicasti aplikator — mnogo je uednije nego prstima:)

Nakon što nanesemo Medišu na tjeme, poželjno ga je ostaviti minutu-dvije da djeluje, a zatim isprati mlakom vodom. Poslije Mediše regenerator nije potreban — kosa je prekrasno nahranjena i zaglađena — ali čajsiranje je uvijek dobro došlo! 🙃

Porijeklo meda je jako važno. Treba nam med od pčelica koje nisu nikako prskane antibioticima, med koji nije prošao bilo kakav proces prerade, i med koji je — čisti med. Dakle, sirovi, neprocesuirani med bez bilo kakvih drugih dodataka; samo takav med ima enzime potrebne da očiste tjeme i kosu.

Zašto kosi toliko prija med, pisala sam u postu Medaske, a Cimed je maska za posvjetljivanje kose od meda i cimeta! 🍯

Od svih “napravi sama od jednog sastojka” šampona koje sam dosad smućkala, Mediša je najneučinkovitiji dosad — morala sam ponovo oprati kosu za tri dana. Kosa poslije njega je nevjerovato mekana i svilenkasta, ali jednostavno nisam imala osjećaj da je čista. Tako da, iako je u ovoj kategoriji šampona, mislim da je Mediša zapravo sjajan prirodni regenerator, i kao takvog ga odsad koristim!