Sličan Bananaski i skoro pa jednako omiljen, recept za Maskiwi je lagan kao što je Maskiwi lagan na kosi.

Maskiwi! 📝
🥣 1 kivi,
🥣 1 jaje,
🥣 1 kašika meda,
🥣 1 kašika jabukovog sirćeta,
🥣 3 kašike mlijeka,
🥣 1 kašika bademovog ulja.

Za početak med rastopimo u mlijeku, jabukovom sirćetu i ulju, dodamo jaje i kivi, i sve pomiješamo u blenderu. Poslije cijeđenja najlonkom ili kesom za osjetljivi veš — Maskiwi je gotov! Kivi ne moramo guliti — najbolje stvari u voću i povrću se nalaze tik ispod kore! 🙃

Maskiwi je dobar izbor ako kosu perete Zobišom ili Glišom — jako je lagan na kosi. Upravo zato je u receptu fino bademovo ulje, ali možete ga zamijeniti i nekim drugim.

U prvu verziju Maskiwija smućkala sam kupovni jogurt i kosa mi se jako zamrsila! Mlijeko je spasilo stvar. Koristila sam kupovno, ali ako imate minimalno prerađeno domaće mlijeko, Maskiwi će biti još bolji.

Mlijeko sadrži dvije vrste proteina — casein i whey — koji čine mlijeko prirodnim regeneratorom za kosu.

Jabukovo sirće nije obavezno u Maskiwiju, ali garantuje kosi sjaj i mekoću, a tjemenu nježno čišćenje. Med — kao i uvijek — treba biti minimalno prerađen da bismo kosi pružile sve medaste benefite. Jaje zaslužuje zaseban tekst o tome zašto prija kosi, ali ukratko — najlakši je način da joj pružimo prirodnu proteinsku masku. 
Kivi nam dolazi iz Kine, zove se još i Kineska bobica! Bogat je vitaminima C (koji pomaže absorbciju nutrijenata i stvaranje kolagena) i E, dok se u sjmenkama kivija u visokoj koncentraciji nalaze i omega-3 masne kiseline. Pronašla sam jako zanimljive savjete koji preporučuju ispiranje kose razrijeđenim sokom od kivija, ali o tome drugi put!

Maskiwi je mješovita, hidrirajuća i proteinska maska koja, uz malo prilagođavanja, odgovara većini tipova kose i kože. Ako imate masno tjeme, možete izbaciti žumance i ulje iz Maskiwija.

Nanosimo ga na blago navlaženu kosu i tjeme prije pranja kose, držimo pola sata pod kapom za tuširanje, i ispiremo mlakom vodom. Poslije ispiranja, slijedi šamponiranje.

P. S. Da bismo MASKimizirale učinak Maskiwija, prije nanošenja ga treba blago zagrijati.