Par godina iskustva, par incidenata, par eksperimenata, sati i sati istraživanja, više od par mnooogo dobrih savjeta, i tu je — tips and tricks za MASKimiziranje!

Prvi korak je češljanje — četkom, polahko i nježno, od vrhova prema tjemenu. Svaka dlačica zaslužuje svoju porciju hranjive maske kojom ćemo je počastiti.

Ako se radi o maski na bazi vode, onda je kosu idealno navlažiti par minuta prije nanošenja maske. Ja uvijek negdje pri ruci imam spreman sprej u omjeru pola ružina vodica, pola kokosova voda, ali ako vam ga se na da praviti, dovoljno je naprskati kosu ravnomjerno iz spreja čistom vodom. Poslužit će i neki nježni čaj! Ako mućkate masku na bazi ulja, ovaj korak se preskače; uljane maske najbolje djeluju na suhoj kosi.

Moje maske za kosu su uvijek smućkane u staklenim posudama, drvenim kašikama. Jednostavne maske poput Bananaske su okej da se mućkaju i u metalnim posudama, ali generalno staklo je najsigurniji materijal koji ne reaguje ni sa jednim sastojkom. I drvene posude su okej, ali staklene je puno lakše peru:)

HULAHOPKA! Ovaj trik mi je otkrila prijateljica objašnjavajući mi kako da procijedim mlijeko od ovsenih žitarica. Nikad nisam uspjela napraviti ovseno mlijeko, ali mi je njeno otkriće itekako poslužilo — od tada nijednu prirodnu masku za kosu nisam napravila, a da je nisam procijedila barem jednom kroz hulahopku! Vremenom sam na Zdravokosoj saznala da su možda čak i bolje i učinkovitija zamjena hulahopki vrećica za pranje osjetljivog veša ili obična pamučna pelena. Na kraju, jedino je važno da rade posao cijeđenja!

Kosa voli toplu masku!

Ovaj dio procesa je uvijek isti: u široku, duboku posudu naspemo vruću vodu. U tu istu posudu spustimo staklenu zdjelicu u kojoj je maska, pazeći da vruća voda ne uđe u zdjelicu sa maskom. Svakih pola minute lagano je promiješamo prstom i provjerimo temperaturu, dok se ne ugrije dovoljno da bude ugodno topla. Ne preporučujem brze načine zagrijavanja maske, jer ako masku sa jajetom stavite u mikrovalnu da se zagrije za 15 sekundi, imat ćete Omletasku:) Osim toga, laganim zagrijavanjem se postože da su sve microgoodies iz maskica koje su osjetljive na toplotu sigurne.

Dakle, maska se nanosi od vrhova prema tjemenu na počešljanu kosu. Moj je način da se nagnem naprijed i kosu prebacim preko glave, pa masku nježno umasiram rukama. Iz tog položaja je skroz lagano kosu skupiti na sredinu glave u “ananas” stilu, a ta jedna minuta u inverznoj pozi će sjeuriti krv i kisik i nutrijente u folikulu dlake, pa je win-win!

Poslije nanošenja maske, a prije “ananasa”, kosu počešljajte jos jednom širokim češljem ili prstima, kao i uvijek, od vrhova prema tjemenu!

Maska je na kosi, kosa je na vrhu tjemena, pod maskom. Za moju kosu ne treba nikakvo posebno vezanje niti dodatne šnale, maska je drži na mjestu, ali ako odlučite da je učvrstite, preporučujem široki češalj/šnalu. Dlaka kose je osjetljivija i lakše se lomi kada je vlažna ili mokra, pa je treba pripaziti više nego kada je suha.

Za razliku od maski za kosu koje kupimo gotove, prirodne maske se, nakon par minuta od nanošenja, počinju sušiti, i, u zavisnosti od sastojaka, ponekad ih je teže isprati. Eh, da se to ne bi desilo, na kosu pod maskom stavljamo kapu za tuširanje, ili, ako nemate kapu za tuširanje, čistu plastičnu kesu. Važno je pokriti kapom ili kesom cijelu kosu pod maskom.

Skoro smo gotove! Ja ovaj savjet nerijetko preskočim, ali kada se natjeram staviti topao peškir na masku, AH – razlika se definitivno primjeti! Dakle, u mojoj kući postoje peškiri za lice, peškiri za tijelo, peškiri za goste… i peškir za maske za kosu! Jednostavno je; kosu, lagano i bez zatezanja, umotam u peškir koji sam prethodno natopila vrućom vodom i iscijedila. Ako posvetite jedan peškir ovoj metodi, prethodni trik sa kapom za tuširanje Vam onda uopće ni ne treba.

Prirodnu masku bi valjalo smućkati svaki put kad perete kosu, ali ako je to prevelika obaveza, navika da kosu počastite jednom maskom sedmično će se sigurno isplatiti.