Ispiranje rižinom vodom ili maska od rižine vode su popularni tretmani za kosu, i drago mi je da konačno pričamo o njima! Smatraju se proteinskim tretmanima jer — u zavisnosti koju vrstu riže koristimo — ima otprilike 14-16% proteina. Proteini iz riže su preveliki da bi prodrli u dlaku te se zadržavaju na površini, stvarajući omotač koji je štiti od pucanja, ali i stvara barijeru zbog koje druge njegujuće stvarčice ne mogu prodrijeti do nje.

Osim opasnosti od naslaga proteina iz rižine vode, riža sadrži i jako puno škroba pa ju je zato važno dobro isprati. Slojevi proteina i škroba na dlaci mogu stvoriti naslage koje čine kosu krutom i suhom, te da zbog toga lakše puca.

Mit je da rižina voda potiče rast kose.

Rižina voda sadrži jedinjenje inositol koji čuva elstičnost dlake sprečavajući na taj način pucanje, i koje kutikule zagladi bolje od nekih kupovnih regeneratora. Također, ovo jedinjenje prodire u unutrašnje slojeve dlake i nastavlja da “radi” i kada se rižina voda ispere.⁠

Ipak, ne potiče direktno rast kose, kao što to rade naprimjer Krompiraska i Lookaska, ipak biste je trebale probati!

Preporučujem da koristite organsku smeđu ili crnu rižu. Te vrste riže su najmanje podložne štetnim elemetnima, a sadrže najviše minerala i vitamina koje kosa voli. Ako nema organsku rižu, i dalje ostajem pri ovim “bojama”, s tim da onda — ako imate priliku da birate — predlažem da kupite rižu koja nije iz SAD. Smatra se da najtoksičnija hrana dolazi upravo iz nekih saveznih država SAD, zbog relativno zastarjelih i na loš način fleksibilnih zakonskih okvira za proizvodnju.⁠

Prije bilo kojeg recepta je važno rižu dobro oprati, sve dok voda iz riže nije potpuno čista i prozirna. Ovo nije obavezno, ali ako vas brinu toksini ili škrob iz riže, onda možete rižu prokuhati prije nego nastavite s receptom. Kuha se omjeru 6:1 (6 čaša vode, 1 čaša riže — ne mora biti čaša ili šolja, može i manja mjera:) — čim prokuhaju, vodu bacamo, rižu operemo u hladnoj vodi, i nastavljamo prema receptu.⁠

Trebaju nam:⁠
🥣 1 šolja riže,⁠
🥣 7 šolja vode.⁠

Mjere su fleksibilne i umjesto šolje možete koristiti i šoljicu za bosansku kafu (fildžan), ili mjeru za 1/4 šolje. Važan je omjer riže i vode, 1:7.

⁠Rižu i vodu stavimo u šerpicu i čekamo da prokuhaju. Čim se to desi, sklanjamo šerpicu sa šporeta, cijedimo vodu i čekamo da se ohladi. Kada se ohladi, spremna je za korištenje ili za spremanje u frižider. U ohlađenu rižinu vodu možete dodati kašičicu limunovog soka, kako bismo osigurale da traje otprilike 5 dana u čvrsto zatvorenoj posudici u frižideru.⁠

Osim limunovog soka, u ružinu vodu možete dodati i moćne aromatične biljčice poput anisa ili karanfilića ili štapića cimeta — puno umanjenica, znam, ali mnogo su mi romantične, pa ne mogu da odolim:)

Možete dodati i koru limuna ili naranče, za ugodan miris, ili par listića omiljenog čaja — mirisat će diiivno!

Drugi način kuhanja riže kako bi se dobila rižina voda ide ovako: riža se skuha do kraja, nekih 5-7 minuta od trenutka ključanja (zavisno od vrste riže), a onda se voda procijedi. Rižina voda dobijena na ovaj način je dosta gusta, ali uz nju ćete dobiti i skuhanu rižu — uz kašiku meda i malo cimeta, imate odličan slatkiš!

Ne preporučujem ovako gustu rižinu vodu stavljati direktno na kosu, već ju razblažite sa vodom ili čajem prije nego isprobate tretman, sa barem triput više vode.⁠

“Kuhani” način pravljenja rižine vode je prilično intenzivan i ne preporučujem ga ako želite testirati ovaj tretman. Idealan je za kosu kojoj treba mnogo proteina — kovrdžave djevojke znaju o čemu pričam! 

Maska od kuhane riže, kao i druge dvije verzije tretmana rižinom vodom, se koristi na opranoj kosi — poslije šamponiranja, a prije regeneratora. Na mokru, čistu kosu i tjeme se nanese rižina voda i kosa umota u peškir. Prvi put je možete držati 10ak minuta prije nego je isperete hladnom vodom, pa kasnije produžavati tretman — ukoliko se kosi svidi.

Iza tretmana rižinom vodom, kosu možete i čajsirati. Nema potrebe za ponovnim šamponiranjem.⁠

Osim kuhane rižine vode, na profilu je mnogo jednostavniji i mrvicu slabiji recept za ispiranje kose vodom u kojoj je riža samo odstojala, te fermentirana maska za kosu koju smo s razlogom nazvali Rajska!