U članku “O uljima i kosi” smo počele pričati o biljnim uljima i kako njeguju kožu i kosu. Vrijeme je i za prvi recept!

Ne znamo to zasigurno, ali čini se da su se stari Egipćani prvi dosjetili kako sačuvati ekstrakte biljaka cijele godine, bez obzira na njihovo vrijeme sazrijevanja ploda ili cvjetanje. Čak i da su macerati nastali u nekom drugom vremenu ili u drugom kutku planete, njihova ljekovita moć je neupitna! Rame uz rame uz macerate, nastali su i čajevi — infuzija biljaka u vodi, te tinkture — kada smo počeli “topiti” biljke u alkoholu. Čajsiranje smo već prostudirale, a tinkture ostavljamo za drugi put! Danas pričamo o ekstraktima bilja koje čuvamo u ulju — maceratima! Ovim jednostavnim i laganim mućkalicama treba sunca, svjetlosti, strpljenja i ljubavi.

Mućkat ćemo razlčita ulja za različite namjene: za rast kose, za zdravlje tjemena i za hidrataciju suhog tjemena.

Macerati su moćne mućkalice koje dobijemo nakon što smo macerirale svježe ili sušeno bilje u ulju, masti ili vosku!

Prije nego napišem recepte, važno je napomenuti da kvalitet macerate zavisi od kvalieta bilja, od kvalieteta ulja, od samog procesa maceracije, te od načina na koji ga stabilizujemo.

Da počnemo od bilja! U zavisnosti od namjene macerata, biramo bilje koje ćemo potopiti u mast. Pa tako ćemo u ulje protiv opadanja kose staviti mirisn cvijet hibiskusa koji učvršćuje folikulu, te list koprive, koja neutrališe prekomjerni DHT hormon odgovoran za opadanje kose. U macerat ulja čiji je zadatak da se izbori sa suhim tjemenom, stavljamo neprikosloveni cvijet kamilice, uz malo anisa i karanfilića, dok će ulje za rast kose sadržavati list karija — vidite gdje idem s ovim?!:) Svaka biljčica ima svoju svrhu i namjenu!

Ono što im je zajedničko jeste da su sve vrlo različite!

…i tu je sva zabava! Macerirati se mogu plod, list, cvijet i korije.

Osim različite namjene, trebaju nam i u različitom stanju za maceriranje. Neke, popout nevena, moraju biti svježe osušene, dok se zeleni orah u ulja stavlja svježe ubran. Neke se mogu macerirati i svježe i osušene, ali će macerat imati drugačije dejstvo — fascinantno, zar ne?!

Zajednočko im je pak to da bi trebale biti ubrane i osušene daleko od zagađenja. Vlaga je prisutna i u maceriranju sušenih biljaka, ali kad maceririamo svježe, fju… moramo biti baš pažljive. Preporučujem da se svježe ubrani cvijet i list uvijek suše 24 sata barem — neće biti velike razlike u dejstvu, ali će ispariti dobar dio vlage prije nego bilje potopimo u ulje.

Listove i cvijetove bi valjalo usitniti prije samog maceriranja, a korijen ili plod izrezati na komadiće ili narendati. Također — prije svega ovog, važno je bilje oprati u običnoj, hladnoj vodi!

Porijeklo bilja je također važno — smilje iz Hercegovine nema isti hemijski sastav kao smilje sa Korzike, čak i ako je sjeme isto. Osim što od uslova uzgoja bilja zavise njihove svojstva i ljekovitost, važno je da bilje nije tretirano pesticidima, pa je tako najbolji izbor kupovno bilje koje ima oznaku “organsko”. Ako imate luksuz da šetate planinama i skupljate bilje — BINGO! Vrlo vjerovatno ćete iz svog macerata dobiti najbolje bez ikakvog troška!:)

Bilje je najbolje brati rani ujutro, prije nego se sunce pojavi na horizontu. Ne bere se u vrijeme popodnevne žege niti ako je magla. Opća pravila su da se list bere dok je mlad, ali potpuno razvijen — najbolje je tik pred cvat biljke.

Ulja su baze macerata, i iako se za maceriranje koriste uglavnom jeftina ulja, ne vidim razlog zašto ne bismo od jako kvalitetnih ulja pravile jako kvalitetne macerate.

Da krenemo ispočetka: preporučujem hladno prešana ulja, bez ikakvih drugih dodataka. Iako su rafinirana ulja stabilnija i šansa za kvarenje macerata je mnogo manja kada je baza rafinirana, takva ulja su često nikako ili jako malo ljekovita. Pošto pravimo ljekovito ulje, možemo ga stabilizirati na drugačiji način, bez da kompromitujemo kvalitet mućkalice! Također, ulje za macerate bismo trebale kupiti što je moguće svježije.

Za maceraciju se mogu korostiti i puteri i čvrsta ulja, pa čak i vosak, ali je taj proces zahtjevniji utoliko što bi temperatura morala biti takva da su uvijek u tečnom stanju. Ipak, ako želite pokušati — zašto ne?!:)

Nadalje, od vrste ulja zavise i njegova svojstva, tj. koju boljku liječi i kako nam najbolje prija. Najčešća ulja koja se maceriraju su maslinovo i suncokretovo (ne rafinirano ulje koje koristimo za kuhanje, več hladno prešano), jer su i nerafinirana jako stabilna i pouzdana + cijena je pristupačna. Osim ovih, divne macerate ćemo dobiti i od nježnog ulja badema, jojobe, riže, makadamije, . Neka ulja poput lanenog, ulja božurine ili ulja noćurka se ne preporučuju koristiti za maceriranje jer su lahko kvarljiva.

Neka ulja treba ugrijati prije nego prelijemo biljčice, dok je sobna temperatura okej za druga.

Prvih desetak dana, macerati mogu razviti neugodan miris, ali to nije razlog za brigu — miris će nestati do kraja procesa.

Sam proces maceracije nije sterilan proces, ali bi alat i posuđe kojim će se baratati za vrijeme maceracije trebali biti što je moguće bolje očišćeni. Obzirom da ćemo posudu sa maceratom staviti na suho, svijetlo i toplo mjesto, preporučujem koristiti staklenu teglu koju možemo čvrsto zatvoriti. Teglu i poklopac možemo sterilisati tako što ćemo ih staviti u rernu koja je zagrijana na 90* stepeni, te ostaviti 15ak minuta, ili pošpricati medicinskim alkoholom (rastvorom koji je barem 70% alkohol).

Macearate je potrebno svakodnevno miješati, te s vremena na vrijeme gurnuti bilje koje ispliva na površinu nazad u ulje. Za to preporučujem koristiti također sterilisano staklo, ali ako nemate staklenu kašiku ili štapić, poslužit će i kašika od nehrđajućeg čelika.

Kombinacija ulja i biljnog materijala je može biti divna maza za kožu i kosu, a neke se mogu koristiti i oralno.

Jedini potencijalni nedostatak ispravno pripremljenog macerata može biti stabilnost. Predlažem pripremu malih količina i uvijek što svježijeg macerata, od što stabilnijih ulja. Nestabilan konačni proizvod je najveći izazov “napravi sama” mućkalica — ali imamo rješenje: prirodni konzarvansi! Lično mislim da je mnogo lakše stabilizirati ulja nego proizvode na vodenoj bazi, iako su macerati negdje u sredini zbog biljnog sastava. Ipak, ulje je baza pa vitamin E kao snažni antioksidans priskače u pomoć!

Pripremite ulja, berite biljčice — recepti za macerate za rast kose, protiv opadanja kose, za zdravlje tjemena i za suho tjeme dolaze!