Macerati, macerati — moćne, mirisne divotice! Napravimo ih za svega desetak minuta, sunčamo suncu sedmicama i koristimo mjesecima! Okej, možda mrvicu duže od desetak minuta:), ali ukupno vrijeme pripreme — ako izuzmemo vrijeme čekanja da se bilje osuši — je zaista jako kratko!

Macerati su, ukratko, bilje u ulju! Bilje je “topivo” u raznim bazama, pa tako imamo čajeve — infuziju bilja u vodi, tinkture — infuziju bilja u alkoholu, i na kraju, zvijezdu današnje predstave, uljnu bazu u kojoj ekstrahiramo biljke: macerate!

Prvi recept je namijenjen rastu kose, ali biljčice su mnogo svestrane — svaka ima cijeli katalog dobrih svojstava iz kojeg se možemo poslužiti, vrlo često potpuno besplatno! Divno, zar ne?! Potpuno sam očarana biljnim svijetom, i, pošto čitate ovaj članak, drago mi je da dijelimo divljenje!

Sada, naš prvi recept: macerat za rast kose — Macerast!

Trebaju nam:
🥣 bazno ulje,
🥣 svježi listovi ruzmarina,
🥣 svježi listovi mente,
🥣 sušeni listovi karija,
🥣 svježi listovi kadulje,
🥣 sjeme piskavice.

Oh, mnogo ćemo se zabavljati dok smućkamo Macerast! Nema tačnih mjera jer će mjere odrediti tegla koju koristite. Također, umjesto svježih, možete koristi i sušeno bilje. Moja preporuka je svježe bilje, ali Macerast će biti učinkovit za rast kose i sa osušenim listovima.

O uljima za macerate!

U članku O ulju i kosi smo pričale o ispravnom odabiru baznog ulja za macerate. Ukratno, važno je da su hladno prešana, i da su po mogućnosti organskog porijekla. Kako bi Macerast bio što fleksibilniji, napisat ću par primjera ulja koja možete macerirati.

Fokus bih stavila na porijeklo ulja — bez obzira da li biramo jeftiniju verziju ulja poput maslinovog i sukcokretovog, ili maceriramo malo skuplje ulje poput bademovog ili ulje jojobe.

Ulje je baza macerata koji mućkamo — ili u ovom slučaju: sunčamo! — kako bismo dobile proizvod vrhunskog kvaliteta, bolji od onog koji možemo kupiti, onaj kojem znamo gdje je biljčica rasla i kako smo je oprale, kada smo je čupnule, na kojem prozoru smo macerat sunčale… Hoću da kažem, zaista se isplati naći kvalitetno ulje. Osim kvaliteta ulja, fokusirat ćemo se i na prodornost ulja.

Osim ljekovitog bilja, ulje je također ljekovito — osim ako je potpuno rafinirano.

Eh, ako sam vas ubijedila da nabavite hladno prešana ulja neupito dobrog porijekla, da krenemo sa preporukama:)

Maslinovo ulje je moja prva preporuka, zbog popularnosti, dostupnosti i cijene. Ako imate sreću da znate nekoga ko ga pravi i da kupite direktno od malog proizvođača, oh, zavidim vam, našli ste pravi dragulj! U receptu Olivaske smo podrobno pričale o učinku maslinovog ulja na kosu i kožu, te o tome koje maslinovo ulje izbarati. Ukratko, maslinovo ulje ima snažan miris, mutnu, zelenkastu ili smeđkastu boju. Zbog mirisa, možda nije najbolje ulje za maceriranje, ali osim toga, ne vidim nijedan drugi nedostatak.

Nerafinirano suncokretovo ulje je također dobar izbor! Suncokretovo ulje s kojim se najčešće srećemo u kuhinji je potpuno rafinirano ulje kojem je jedini zadatak da se hrana ne zalijepi za posudu u kojoj kuhamo — nutritivne vrijednosti skoro da i nema. Ali, nerafinirano, hladnom presom iscijeđeno ulje sjemenki sunčevog cvijeta, ah!, to je druga priča!

Smatra se uljem koje podmlađuje kožu, jer odlično hidrira i čuva vlažnost kože. Zbog ovog je divno bazno ulje za macerat za rast kose — vlažnost folikule spriječava opadanje kose, te omogućava normalnu proizvodnju sebuma. Dovoljno je nježno da se često koristi čak i za njegu bebine kože, pa mislim da je dobra baza za osjetljivu kožu i kožu sklonu iritaciji. Smatra se da smanjuje upale, te da ima antibakterijsko djelovanje.

Macerast je famozno ulje za koristiti uz inverznu metodu!

Ako biste Macerastu dodali malo luksuza i egzotike, imam pravu preporuku: ulje slatkog badema! Neobično mirisno, lagano ulje moje omiljene grickalice je prava nutritivna bomba za kožu! Ulje je toliko lagano da ga je čak i Šamporaž — potpuno prirodni šampon od raževog brašna! — uspije oprati.

Smatra se mrvicu manje stabilnim uljem od suncokretovog i maslinovog, ali moje iskustvo dosad govori u prilog prijedlogu da ga macerirate — nije se nikada pokvarilo, čak ni kada sam macerirala mrkvu! Bademovo ulje stimulira proizvodnju kolagena, te sadrži antioksidans vitamin E, koji svakako preporučujem dodati i na kraju kao potpuno prirodan način prezervacije Macerasta.

Ako biste da napravite nevjerovatno potentan, svestran, izuzetno efikasan pripravak za kosu, arganovo ulje je baza koja vam treba.

Sljedeća preporuka za ulje je itekako luksuzna! Pravila sam macerat s ovom bazom samo jednom — kada sam kupila litar arganovog ulje u Kazablanci. Moram priznati da mi ponekad nedostaje mi taj život:)

Arganovo ulje je jako skupo, ali cijena itekako opravdava njegovo djelovanje. Lagano je i nježno, pa odgovara i najtanjoj kosi. Poslije kure arganovim uljem je nevjerovatno mekana i nahranjena, bez imalo težine koju druga ulja mogu ostaviti na dlaci.

Sjeme argana i arganovo ulje

Osim spomenutih, možete koristit i ulje jojobe, ulje marelice, ulje avokada, te sezamovo ulje, i još bilo koje za koje otkrijete da je stabilno na suncu i toploti. Ulja koja se ne preporučuju macerirati zbog kvarljivosti su ulje boražine, ulje noćurka te laneno ulje.

Ulja za macerat možete i miješati, ali ako ste početnica u maceriranju, preporučujem se držati jedne baze za početak.

Plod i ulje jojobe

Priprema bilja!

Sam proces maceriranja je jako jednostavan i lagan, kako sam već obećala! Obzirom da radimo Macerast sa svježim biljčicama, prvo ćemo ih ostaviti u hladnoj vodi barem sat vremena, a zatim više puta oprati. Poslije sušenja pamučnom krpom tapkanjem, slijedi nam djelimično dehidriranje bilja. Na ovaj način će dobar dio vlage ispariti i biljčice će uvehnuti, i smanjit će se šanse za razvoj nepoželjnih mikroorganizama u našoj dragocjenoj mućkalici.

Vlaga je prisutna i u maceriranju sušenih biljaka, ali kad maceririamo svježe, fju… moramo biti baš pažljive.

Preporučujem da se svježe ubrane i lisovet sušimo barem 48 sati — na zraku, na pamučnoj krpi pokrivene još jednom pamučnom krpom.

Biljčice sušimo daleko od direktnog izvora sunca, ali na toplom mjestu, kako bismo izvukle što je moguće više vlage iz listova. Vlaga je pravi neprijatelj macerata, i šanse da se naša mućkalica pokvari je mnogo veća kada maceriramo svježe bilje.

Za maceriranje nam treba biljni materijal koji ćemo ubrati ili nabaviti, te po potrebi osušiti, daleko od zagađenja i prljavštine. Idealno je ubrati listiće prije jakog jutarnjeg sunca, ali nikada po magli ili popodnevnom suncu. Na taj način iz biljaka izvlačimo najbolje.

Sada, o biljčicama koje ćemo koristiti!

Prvi je ruzmarin! Za Macerast koristimo samo igličaste listiće ruzmarina, dok nam grančice ne trebaju. Ruzmarin hidrira tjeme i potiče cirkulaciju, pa samim tim potiče i rast kose. Obiluje aktivnim biljnim spojevima, koji imaju ljekovito, antiupalno i antioksidativno dejstvo.

Svježi ruzmarin

Sljedeća je na redu divna, moćna kadulja. Znate li da čaj od kadulje potamnjuje kosu?! Da, taj članak još nisam napisala, ali zar to nije kul?!:) Također, čajsiranje kaduljom će kosu osnažiti i spriječiti pucanje. Zbog spomenutog djelovanja na boju kosue, preporučujem čajsiranje kaduljom samo tamnokosim ženama.

Stari Rimljani su imali izreku „Zaprijeti li smrt, po kadulju u vrt!“

Zaista, kadulja je nevjerovatno moćna biljčica. Znam da to stalno govorim za sve i svašta, ali “sve i svašta” iz prirode zaista jeste moćno:) Treba nam samo list kadulje za Macerast.

Kadulja umiruje kožu, te djeluje antialergijski, antigljivično i antibakterijski. List korpive sadrži razne vitamine i minerale koje koža i folikula dlake jedva čekaju, te se smatra da potiče rast kose jednako učinkovito kao što spriječava opadanje.

Svježa kadulja

Sigurno se pitate kako li će mirisati ovaj naš Macerast. Eh, zamalo da miriše apsolutno predivno, da nismo dodale sjeme piskavice! Ove žućkaste sjemenke je potrebno usitniti prije macerianja, pa to možete uraditi tako što ćete ga staviti u krpu i preći par puta preko njega oklagijom ili staklenom flašom.

Mislim da će sjeme piskavice biti dio prvog recepta koji ću se usuditi podijeliti kao recept protiv peruti, i jedva čekam da ga probate! Dotad, pričam vam zašto ga ubacujemo u Macerast!

Sjeme piskavice ili methi sjeme je puno divnih mikronutrijenata, a neki od njih su vitamini A, K, C, folna kiselina, mirnerali poput kalcija, željeza i kalija. Sjemeneke sadrže visok nivo proteina, te niacin ili vitamin B3, zbog čega i jeste na listi sastojaka za Macerast. Učvršćuje folikulu dlake, te je hrani i potiče da raste.

List i sjeme piskavice

Sljedeći sastojak je menta ili metvica. Ima ih oko 25 vrsta — vodena, kudrava, dugolisna, paprena… — i iskreno nemam pojma koju sam ja dosad koristila za macerate! Rezultati mog istraživanja sada pokazuju da je za zdravlje kože i kose, te za poticanje rasta najbolja paprena metvica, a nju je jako lagano i naći na našem području. Sve vrste metvice sadrže visok nivo mentola, što im daje prepoznatljiv osvježavajući miris. Mentol je upravo sastojak koji nam treba za Macerast! Dakle, što mirisnija menta, to potentniji macerat!

Menta!

Baš sam se “poslužila” ayurvedom za Macerast! Još imam mnogo, mnogo toga da naučim o indijskoj “nauci života”, ali i ovi komadići koje posuđujem za dosadašnje recepte me apsolutno oduševljavaju!

Ostaje nam samo još jedan sastojak Macerasta da obradimo, a to je još jedan as iz rukava ayurvede: kari!

Poznati, mirisni začin se već godinama polahko uvlači i u našu kuhinju i jelima daje, osim omamljujuće arome, i nevjerovatan, bogat ukus.

Vrijeme je da iskoristimo njegove moću i za kosu!

U receptu je sušeni kari, jednostavno zato što ja nigdje nisam uspjela naći svježi. Ali ukoliko imate svježi list pri ruci, divno!, možete ga pripremiti na isti način kao i ostale svježe biljčice! Čak možete napraviti moćnu kuru za kosu na isti način kako mo mućkale Koprivasku, sa aloe verom ili Gelanom. Kari jednostavno obiluje zdravljem!

U njegovim listićima se kriju snažni antioksidansi koji su neophodni za zdravlje tjemena, i koji pomažu otkloniti mrtve ćelije sa kože. Uz vitamin A, nježno hidrira kožu, ostavljajući je tako čistom i nahranjenom, a folikule dlake spremnim za rast bez prepreka. Proteini u lišću karija spriječavaju opadanje tako što osnažuju sam korijen kose, i pomažu Macerastu u njegovoj ulozi.

Sušeni list karija

Maceriranje!

Alat i posuđe bi valjalo dezinfikovati. Maceriranje nije sterilan proces, ali ipak preporučujem da koristite samo stakleno suđe i da ga prije upotebe naprskate medicinskim alkoholom. Ako ga nemate pri ruci, alat možete ostaviti u rerni 15ak minuta na 90* stepeni (ako koristite debelo staklo, poput staklenih tegli!). Sve što dođe u dodir sa maceratom bi trebalo biti potpuno suho — vlaga je pogodno tlo za bakterije i gljivice.

Dakle, već tri dana se naše biljčice suše na toplom zraku, pokrivene pamučnom krpom i zaštićene od direktnog sunca — sad su već spremne za maceriranje, i pridružujemo im i suho lišće karija i sjeme piskavice! Ako kojim slučajem imate svježi list karija, samo ga dodajte u prvu fazu procesa i sušite s ostalim biljčicama.

Skoro uvehlo lišće ćemo isjeckati, dok ćemo tvrdo sjeme piskavice usititi, kako bismo lakše izvukli ekstrakte iz biljčica, a i lakše se oslobodili vazduha iz tegle.

Moja najdraža posuda za pravljenje macerata je tegla, jer ju je najlakše otvoriti i promiješati ulje, ali poslužit će bilo kakva staklena posuda sa većim otvorom.

Pošto Macerast sunčamo, tegla bi trebala biti prozirna.

Dakle, dezinfikovanu, staklenu teglu napunimo do pola jednakim omjerom biljčica, a onda preko njih naspemo željeno ulje. Važno je da svi zračni mjehurići isplivaju na površinu, što ćemo lagano postići miješanjem macerata prije nego ga zatvorimo.

To je to! (skoro!)

Sada nam slijedi romatični dio — sunčanje macerata! Stavit ćemo teglicu na prozor, na svijetlo, osunčano mjesto, i ostaje nam da čekamo. Proces maceriranja je jako uzbudljiv i mislim da je sjajna ideja svaki dan u isto vrijeme uslikati teglicu, kako bismo mogle pratiti fascinantni proces topljenja ekstralata biljčica u ulju, promjenu boje i ulja i bilja.

Prizor osunčane, šarene teglice na prozoru me uvijek obraduje!

Vrijeme sušenja biljaka varira od biljke do biljke, ali dva do tri dana su optimum za izvlačenje najboljeg iz biljčica koje su u Macerastu.

Prvih sedam do deset dana, Macerast može imati neugodan miris kada otvorite teglu, ali to je sasvim normalno u procesu maceriranja. Svaki ili svaki drugi dan je potrebno otvoriti macerat kako bismo s riješile vlage, te ga promiješati. Vjerovatno sam dosadna s ovim, ali… miješamo ga tako da je svo bilje potpuno uronjeno u ulje, tako da se bakterije i gljivice ne bi stvorile na lišću. Naravno, miješamo ga staklenom ili plastičnom alatkicom koja bi trebala biti sterilna — i ovdje će pomoći medicinski alkohol. Nakon prskanja, trebale bismo sačekati da medicinski alkohol potpuno ispari sa površine prije nego kašiku uronimo u Macerast.

Jednostavno je, zar ne?! Mislim da je superjednostavno, posebno kada količinu truda uporedimo sa Macerastom — nevjerovatno moćnom mućkalicom koja ne samo da pomaže rastu kose, nego je idealna i za zdravlje tjemena i kože!

Ali, tu nije kraj “superjednostavnosti”! 😀

Maceriramo ulje 40 dana, a zatim je na redu cijeđenje. Cijedimo ga u drugu, dezinfikovanu teglu i ostavimo da “odmori” 24 sata. Nakon 24 sata, tečni dio macerata prespemo u flašicu u kojoj ćemo ga trajno čuvati, a talog bacimo.

Eh, sad je stvarno to — TO! 🙂

Macerast se može koristi samo na tjemenu ili i na tjemenu i na cijeloj dužini kose. Dužinu kose će hidrirati, ali mjesto gdje se magija Macerasta dešava je tjeme!

Za ozbiljne i vidljive promjene, Macerast — kao i bilo koji proizvod sa sličnom namjenom — se koristi barem dva/tri mjeseca. Preporučujem prespavati s njim, uz blago prethodno zagrijavanje ulja.

Obzirom da čak i najlakše i najkorisnije ulje može začepiti pore na koži, jednom do dvaput sedmično korištenje Macerasta je sasvim dovoljno za potpuni efekat.

Macerati se čuvaju u staklenim,po mogućnosti tamnim, flašicama sa što manjim otvorom, na tamnom i hladnom mjestu. Ako nemate hladno mjesto na kojem biste ga čuvale, i frižider dolazi u obzir. Flašica mora biti naravno dezinfikovana prije nego macerast prespemo u nju.

Za rast kose su nam jednako bitni cirkulacija (potičemo je ruzmarinom, piskavicom, mentom i karijem), učvršćivanje i hidriranje folikule (to rade kadulja, ruzmarin i sjeme piskavice), zdravlje tjemena (piskaica, menta, kadulja, kari), te hrana za folikulu: sve nabrojane biljčice. Macerast sadrži apsolutno sve potrebne sastojke da kosa buja i raste, iz zdrave i nahranjene kože tjemena!

Iako smo Macerast mućkale za rast kose, odličan je i kao tretman za suho tjeme kojem prija skoro svako ulje, a posebno ovo u koje smo infuzirale hidratantne mentu i ruzmarin!

(Prije nanošenja ulja na kosu, uradite alergo test na osjetljivom dijelu kože, na podlaktici naprimjer. Nanesite tanak sloj ulja i sačekajte pola sata kako biste mogli pratiti reakciju kože, ukoliko je bude.)

Uživajte u mućkanju!