Lakovi za kosu koje nalazimo na policama supermarketa su uglavnom u spreju, što nisu dobre vijesti. To najčešće znači da sadrže zapaljive gasove poput propana, butana i isobutana. Ako bočica kou razmišljate kupiti na sebi sadrži oznaku “zapaljivo”, vjerovatno nije najbolja stvar za staviti na kožu… Osim ovih sastojaka, u lakovima za kosu se nalazi mnogo, mnogo alkohola. Štaviše, kada kupite bočicu laka za kosu, velike su šanse da je u tom malom spreju najviše alkohola, koji isušuje kožu i kosu, bez apsolutno nijedne dobre strane.

U lakovima za kosu se često nalaze i silikoni i mikroplastika — nijedno nisu dobra vijest za zdravu kosu.

Limunlak!📝
🥣 1 limun ili naranča,
🥣 2 šolje destilovane vode,
🥣 2 kašike šećera,
🥣 1 kašičica sode bikarbone,
🥣 5 kapi eteričnog ulja lavande.

Za svijetlu kosu koristimo limun, za tamniju kosu naranču.

Isjeckajte limun ili naranču na kolutiće i dodajte u šerpu u koju ste već stavile destilovanu vodu. Na srednjoj temperaturi zagrijavajte, dok pola vode iz šerpe ne ispari. Kada se tekućina u šerpi smanjila za pola (otprilike:), dodajte bijeli šećer i sodu bikarbonu, i miješajte dok se šećer potpuno ne istopi. Uvijek će ostati malo soda bikarbone koja se neće rastopiti, ali to je uredu.

Ostavite smjesu da se ohladi do sobne temperature, a onda je procijedite na cjediljku. Idealno bi bilo kada bi neistopljena soda bikarbona koja je na dnu šerpe, tu i ostala.

Sljedeći korak je ponovno cijeđenje, ali — Zdravokosa hair hack no. 1.! — kroz hulahopku ili vrećicu za osjetljivi veš! Sjajne za cijeđenje su i gaza ili pamučna pelena za bebu. 🙃

Prespite Limunlak u svoju, po mogućnosti staklenu, bočicu sa sprejom, dodajte eterično ulje od lavande (ili neko drugo, ili nijedno:) i — voila! — lak za kosu bez hemikalija, bez eksplozivnih gasova, bez štete za planetu, je spreman!

Pošto je voda dio recepta, jako je važno da je suđe koje koristimo za ovaj recept potpuno čisto, kao i bočica u kojoj će biti Limunlak. Preporučujem da ga čuvate u frižideru, u tamnoj, dobro zatvorenoj bočici. Rok trajanja je otprilike dvije sedmice.

Kako bi se duže čuvala svježina prirodnog laka za kosu, može se dodati kašika votke, rakije, ili neke druge visokoalkoholne tekućine. Ako se odlučite za ovaj korak, važno je znati da, iako u ovom slučaju pomaže prezervaciji i čuva Limunlak duže svježim, alkohol ipak isušuje kosu i Zdravokosa ga ne preporučuje.

Osim Limunlaka, na Zdravokosoj smo mućkale i Sirum — serum za volumen od sirutke, Gelan — gel za kosu od lanenih sjemenki te neprevaziđenu Šampoladu — suhi šampon od kakaa i kukuruznog škroba!

Uživajte u mućkanju!