Gelan je gel od lanenih sjemenki koji dobijemo nakon što ih skuhamo u vodi. Koristile smo ga dosad poslije pranja, a prije sušenja kose, kako bi kovrdžicama dale lepršavost i definiciju, a ravnoj kosi hidrataciju i sjaj. Jedan je od najlakših recepata na Zdravokosoj — jeste li ga probale?

Zapravo, Gelan je gel za kosu minus ljepljivi, ukočeni osjećaj na kosi i štetne hemikalije!

…a jeste li ga ikad probale kao masku za kosu?! Ili kao dodatak maskama za kosu?! ⁠

Da, da — Gelan je super i kao maska i kao dodatak maskama! Probala sam ga umjesto aloe vere (koju nigdje ne možemo pronaći!) u Lookaski i odlično je zamijenio! Mislim da bi jako dobro radio i u Koko-veri, a već smo ga umiješale u Jabukasku.

U Gelan možete dodati par kašika ulja ili par kašika kokosovg mlijeka ili čak pasiranu, iscijeđenu bananu i voila — LANASKA je gotova za tili čas!⁠

Gelan, ili Lanaska, se mogu napraviti i od chia sjemenki — Gelia?!

Ako imate masnu kosu, pomoći će sa njegom i hidratacijom tjemena — i masnoj koži treba vlažnosti:) — idealno je u Gelan dodati dvije kapi ulja čajevca, lavande, limuna ili ruzmarina.⁠

Lanaska će postati pakung za brži rast kose ako u nju kapnete 10ak kapi eteričnog ulja ruzmarina.

U slučaju peruti (svakako preporučujem da se prvo posavjetujete sa ljekarkom!), možete probati Lanasku sa lavandom ili čajevcem, u koju ćete dodati pasiranu bananu, kokosovo ulje ili sok od limuna.