Kvaska je supermaskica za rast kose i, uz malo prilagođavanje receota, može odgovarati svim tipovima kose i kože. Umjesto sirutke se može koristiti mlijeko (životinjsko ili biljno — preporučujem ovseno). Uživajte!

Kvaska! 📝
🥣 kašika suhog kvasca, ili tri kašike svježeg kvasca,
🥣 pola šolje sirutke,
🥣 kašika meda,
🥣 kašika ulja jojobe.

Sirutku naspemo u staklenu posudu, pa drvenom kašikom umiješamo med. Kada se med istopi u sirutki, dodamo kvasac, a zatim posudu sa poluspremnom Kvaskom ostavimo na vlažnom i toplom mjestu nekih pola sata, kako bi ugljikohidrati iz sirutke nesmetano nahranili gljivice. Na kraju ćemo dodati ulje jojobe, i lagano zagrijati Kvasku. Voilà — spremna je za nanošenje!

Nanosi se na vlažnu ili mokru kosu i tjeme — u mom slučaju je to kosa navlažena toplom kokosovom ili ružinom vodicom. Blago masiranje će uveliko pomoći da koža upije sve dobre sastojke prvenstveno iz kvasca — posebno vitamin B (u kojem nalazimo i biotin i folnu kiselinu!), aminokiseline, minerale poput cinka, selena, kalija i željeza. Ova neugledna gljivica sadrži i mali procenat proteina, ali… …sirutka je tu da pokrije — ili polije! — proteinski dio Kvaske! Osim proteina kojih u ovom (meni 🙊) omiljenom napitku ima oko 10%, nalazi se također vitamin B, pa neka vas ne iznenadi što ću preporučivati Kvasku ako želite osnažiti korjen dlake, usporiti ili smanjiti opadanje kose i pomoći novoj kosi da raste!

Maska od kvasca se drži na kosi 30-60 minuta, ali možemo je ostaviti i duže! Da bi aktivni sastojci iz kvasca bili aktivni i kako bismo iz Kvaske dobile najbolje, potrebno ju je čuvati toplom i nakon nanošenja. Nedavno sam dobila odličan savjet — hvala za sve vaše savjete! 💘 — da se preko kape za tuširanje ili obične najlonske kese (kojima sprječavamo da se maska osuši na kosi) možemo staviti vunenu ili neku drugu kapu koja grije! Isprobano — odlično radi!

Med sam mućkala u Kvasku kako bi pomogao gljivicama da se što prije aktiviraju i kako bi imala i hidratantnu komponentu, osim proteinske.

Umjesto jojobe, možete umiješati bilo koje drugo ulje koje odgovara vašem tipu kose — na Zdravokosoj smo skroz fleksibilni! Jedino je važno da ulje nema snažna antigljivična svojstva.

Ispiranje čajem i kašikom limuna se toplo preporučuje poslije Kvaske — ostavlja kosu mekanom i nahranjenom, ali ne baš mirisnom:)