Kada pričamo o “masnoj kosi”, zapravo mislimo na tjeme, na kojem se nalaze i lojne žlijezde, najčešće povezane sa folikulom dlake. Tjeme je koža koja prekriva glavu osim lica, i ima istu strukturu kao i koža na drugim dijelovima tijela. Ima ulogu fizičke barijere, temperaturne izolacije, te, kako je dio najvećeg organa povezanog sa cijelim tijelom — kože — pokazatelj je ukupnog zdravlja organizma.⁠

Oko 70% žena u nekom trenutku u životu ima problem sa pretjeranim lučenjem sebuma na koži.

Dakle, lojne žlijezde! Zavisno na kojem dijelu tijela, imamo od 1500 do 4000 lojnih žlijezda po kvadratnom centimetru kože. Dio su sistema koji pokriva cijelo naše tijelo i štiti organizam od vanjskih utjecaja. Uloga ovih malenih vrijednica je da, između ostalog, dlaku održavaju vlažnom, te da kožu štite od hladnože i isušivanja. U najvećem omjeru se nalaze na licu i tjemenu, a jedini dijelovi tijela gdje ih nemamo su dlanovi i tabani.

Lojne žlijezde su uglavnom povezane sa folikulom dlake, ali mogu lučiti sebum i kroz potpuno zaseban otvor na koži. Dakle, uloga ovih mikroskopskih organa jeste upravo to — da svakodnevno proizvode sebum i na taj način čuvaju vlažnost kože i kose, ali i obrnuto — da sprječavaju da previše vode dopre do kože.⁠

Nadam se da ste do sada pronašle ljubavi za lojne žlijezde koje su itekako važan dio našeg organizma!

Oko 70% žena u nekom trenutku u životu ima problem sa pretjeranim lučenjem sebuma na koži. Kako se na tjemenu i licu nalazi najviše lojnih žlijezda, tako se ova pojava upravo tu najviše manifestuje. Kako prirodno njegovati tjeme koje je u fazi pretjeranog lučenja tjemena, pišem vam u ovom članku!

Koža na tjemenu može biti suha, normalna i masna. Na stanje kože utječu mnogi faktori i ono je promjenjivo. Razlozi za tjeme za koje kažemo da se pretjerano i prebrzo masti mogu biti bezazleni poput promjene vremena i godišnjeg doba (u ljetnom periodu nam se koža više znoji), te mogu biti simptom poremećaja imuniteta, hormonalnog disbalansa, promjene u ishrani, posljedica stresnog perioda, i slično.

Kao i svaku drugu pojavu u organizmu, masno tjeme se ne posmatra izdvojeno niti pojedinačno, već kao dio cjeline i važno je pronaći uzrok kako bi se mogla tretirati posljedica.

Onda, da počnemo sa našom prirodnom kurom za masnu kosu!

Prvi korak: piling tjemena!

Prvi korak je temeljito čišćenje tjemena. Kako lojne žlijezde luče više sebuma nego što koži zaista treba, tako joj treba češće čišćenje nego što je potrebno jako suhoj koži. Ipak, to ne znači da joj trebaju grubi i jaki šamponi, ne znači da se tjeme mora u potpunosti i do kraja isušiti od svih, pa čak i najmanjih ostataka sebuma. Kosi i koži i dalje treba njihova zaštitna barijera i moramo ju sačuvati. Također, agresivno čišćenje kože ju može iziritirati i ostaviti ranjivom, te potaknuti lojne žlijezde da rade jače kako bi nadomjestile vlažnost potrebnu koži i kosi, a to nipošto ne želimo.

Kako lojne žlijezde luče više sebuma nego što koži zaista treba, tako joj treba i češće čišćenje.

Nježno i lagano čišćenje kože je jedini prihvatljiv način čišćenja. Osim standardnog pjenušavog šamponiranja, koža se može čistiti i pilinzima za tjeme, detoksikacijama tjemena, te posebnim šamponima koji su prilagošeni potrebama kože.

Pilinzi koje smo dosad mućkali na Zdravokosoj su Šećeriling i Piliso. Kao i sva ostala mućkanja, ova dva recepta su potpuno fleksibilnni i prilagodljivi. Ukoliko imate osjetljivo tjeme koje se ptretjerano masti, predlažem da probate Šećeriling, ali da umjesto ulja ubacite kašičice zelenog čaja.

Piliso je jača verzija pilinga za tjeme te ga ne preproučujem koristiti često, ali ako dugo muku mučite sa masnim tjemenom, Piliso je dobra ideja za početnu fazu kure masne kose. Kako se piling tjemena inače preporučuje svakih dvije, tri ili četiri sedmice — u zavisnosti od stanja i potreba kože — predlažem da Piliso koristite svaki treći put, a između toga prilagođeni recept Šećerilinga. Za razliku od njegujućeg Šećerilinga koji se može ostaviti na tjemenu par minuta kao maska za tjeme, Piliso preporučujem isprati sa kose kada piling završi.

Nemoguće je pričati o čišćenju tjemena, a da se ne spomene super moćna glina! Mućkale smo masku za masnu kosu od gline — Glinasku! — i šampon od gline, Glišu. Oba recepta su sjajna! (Važno je napomenuti da se mućkalice u kojima smo koristile glinu preskoče u onom pranju u kojem radimo piling tjemena kako se koža ne bi previše iziritirala.)

Drugi korak: mućkalice koje čiste!

Maske za kosu i tjeme ne moraju biti različite! Ipak — posebno u slučaju suhe kose i masnog tjemena — maske koje služe pročišćavanju ili čišćenju pora i kože preporučujem stavljati samo na tjeme.

Dakle — glina! Nikad neće prestati moja fascinacija činjenicom da zemljom možemo OČISTITI tijelo! Glinasku smo mućkale kao masku za kosu od gline, ali ne bismo pogriješile ni da je preselimo u dio sa pilizima tijela — i tu pripada!

Glina radi na principu mikropilinga, a osim što fizički sitnim česticama uklanja naslage na tjemenu, čestice gline imaju moć da za sebe vežu nečistoće, višak masti i ostale nassties sa tjemena, koje isperemo kada isperemo glinu. Ali, glina, za razliku od šampona sa snažnim deterdžentima koje zaista ne preporučujem (osim u slučaju nekog stanja tjemena koje dijagnosticira dermatologinja i propiše takvo sredstvo za čišćenje!), kožu čisti tako da ju pretjerano ne isušuje niti (u većini slučajeva) iritira.

Fascinantno, zar ne?

Za tjeme koje je sklono lučenju sebuma u prekomjernoj količini, jako je važno pore čistiti na neagresivan način, kako bismo osigurale higijenu tjemena i dale žlijezdama priliku da se vrate u prirodni ritam proizvodnje sebuma koji ne zahtijeva svakodnevno pranje kose. Upravo zbog toga, glina i mućkalice s glinom su jedne od naših najvažnijih asova u rukavu!

Glinaska je maska koja se na tjeme nanosi prije pranja kose, te sapira toplom vodom prije šamponiranja. Šamponiranje u ovom slučaju nije čak ni obavezno, jer bi tjeme trebalo biti potpuno čisto kada se Glinaska sapere. Ipak, ako osjećate potrebu za pranjem tjemena šamponom (jer šamponiramo samo tjeme, ne i kosu:), predlažem da to bude šampon koji je blag i bez sulfata i silikona, koji ni na koji način neće iziritirati kožu, niti — što se često dešava sa šamponima koji su označeni “za masnu kosu” — isušiti kosu.

Kao što ne koristimo piling za tjeme u istom pranju kada mućkamo Glinasku ili Glišu, tako nam je u jednom pranju dovoljna samo jedna mućkalica sa glinom. Glinaska se može koristiti kao maska za tjeme prije pranja kose, ili kao detoks za tjeme i cijelu dužinu kose ako želite sa kose skinuti sve ostatke silikona iz proizvoda.

Moje prvo iskustvo sa detoksom kose je bilo nevjerovatno — šokiralo me kako je moja kosa zaista suha i slaba kada sam prestala koristiti proizvode sa silikonima. Trebalo mi je dobrih par mjeseci da je oporavim intenzivnom njegom, koristeći uglavom prirodne zamjene za silikon i satojke koji zaglađivanju i hrane dlaku (hint: Rajska maska za kosu, Gelan, Bananaska, Mediša, neprikosloveno, mirisno čajsiranje…)

Osim gline i Glinaske, moćan saveznik u borbi protiv pretjeranog sebuma na tjemenu je i jabukovo sirće. Koristimo ga u Pilisou i u čajsiranju, a zaslužuje i svoju posebnu maskicu: Sirćasku! Jabukovo sirće je čest sastojak šampona kao zdravija i manje abrazivna alternativa deterdžentima koji iritiraju i isušuju tjeme — kako bismo ga onda preskočile i u ovom razgovoru o prirodnom čišćenju tjemena?!

Osim gline i Glinaske, moćan saveznik u borbi protiv pretjeranog sebuma na tjemenu je i jabukovo sirće!

pH vrijednost jabukovog sirćeta je prilično niska, pa se koristi i kako bi smanjila kiselost proizvoda ili mućkalica, i približila ih onoj pH vrijednosti koju imaju koža i kosa.

Kada radimo piling tjemena ili mućkamo mućkalicu s glinom, Sirćasku je bolje preskočiti. Koži i kosi je dovoljna jedna mućkalica koja “čisti”.

Treći korak: njegujuće mućkalice!

U slučaju prekomjernog mašćenja tjemena, koriste se i propisuju agresivni šamponi, te osim što je šansa za iritaciju kože velika, uz to šamponi mogu isušiti dlaku toliko da nam ne preostaje ništa drugo do šišanje.

I tjemenu i kosi treba hidratacija, i pišem vam kako da im je pružite!

Generalno pravilo je da se za njegu masnog tjemena ne koriste ulja niti masni sastojci poput žumanceta jajeta (koje mućkamo u Bananaski i Maskiwiju). Ali to ne znači da mućkalice sa ovim sastojcima treba da ozbjegavate, već da svaki recept na Zdravokosoj koji sadrži ulja prilagodite svom tipu kože. Naprimjer, ulje možemo zamijeniti Gelanom, aloe verom, sokom neke voćkice, pireom jabuke ili banane ili čak tikvice:), čajem, ili — kao rješenje koje nije premasno, a ipak sadrži mrvicu zdravih, njegujućih masnoća! — pireom od avokada!

Također, lagana ulja poput ulja jojobe ili avokada u maskicama u kojima ih smućkamo u jako malim omjerima, nisu loša ideja uopće! Predlažem da ekseprimentišete i nađete svoj recept i svoje omjere, pa čak i ako je to u potpuoj suprotnosti sa generalnim preporukama:)

Postoji mnogo mućkalica koje se mogu napraviti bez ulja i putera! Najpopularniji recept koji ne sadrži niti kapljicu masti, a odličan je kao booster za rast i protiv opadanja kose je — Krompiraska! Krompiraska je vrlo lagana mućkalica u koju možete dodati bilo koji od gore navedenih sastojaka kako biste ju unaprijedile i personalizirale, za početak nam trebaju samo krompir i korijen đumbira! Može se koristiti samo za tjeme, ili i za tjeme i za kosu.

Čest problem s kojim se susrećemo u slučaju masnog tjemena jeste opadanje i usporen rast kose. Djelimično rješenje ovog problema može biti u prva dva koraka, u maskama za čišćenje tjemena i piliznima, kako bismo očistile pore i dale koži da “diše”.

Kao i sa problemom prekomjernog lučenja sebuma, otkrivanje tačnog uzroka opadanja kose je najvažniji dio rješavanja problema. Razlog zašto kosa opada se može kriti u u preagresivnim sastojcima šampona (znam, znam dosadna sam, ali zaista — ne trebaju nam agresivni deterdženti niti sastojci koji služe samo stvaranju sapunice tako blizu osjetljive i nježne kože!), koji isušuju kožu. SLS i SLES su sulfati koji se nalaze u većini šampona koji su namijenjeni njezi masne kose, i u 95% šampona na tržištu uopće. Dokazano iritiraju kožu redovnom upotrebom, te značajno isušuju kosu. Opadanje kose se povezuje sa ovim sastojcima jer kožu ostavljaju dehidriranom i iziritiranom.

Krompiraska, Lanaska i Kvaska su odlične maskice koje njeguju dlaku i tjeme, te potiču rast kose!

Osim Krompiraske, imam još jedan zabavan recept na koji možete nadograditi šta vam srce želi: Lanasku! Lanaska je bliska rođaka Gelanu, i prave se isto, samo smo im promijenile ulogu:) Dodajte joj pire neke voćkice (koji ćete obavezno procijediti prije mućkanja!:), ili malo čaja, prah ili gel aloe vere (koja odlično čisti i umiruje kožu), izblendan svjež bosiljak ili ruzmarin… šta. god. želite!

Na red je došla i moćna Kvaska! Ova mućkalica, baš poput Krompiraske, učvršćuje korijen dlake te na taj način sprečava prekomjerno opadanje kose. Iako smo u receptu mućkale kašičicu ulja jojobe, i iako ju slobodno možete preskočiti, predlažem da ju probate i sa uljem i bez ulja. Jedna mala kašika vrlo laganog ulja poput hidrirajuće jojobe može kosi i koži donijeti prijeko potrebnu vlažnost, bez da začepi pore.

Za njegu tjemena i rast kose je sjajna i Lookaska, ukoliko kokosovo ulje zamijenimo Gelanom ili aloe verom. Čak će i pire banane poslužiti!

Sljedeća maska koju toooplo preporučujem i za koju mislim da nepravedno zanemarena na Zdravokosoj je — drumrolls! — Koprivaska! Ova mućkalica živahne zelene bojeje apsolutni hit za problematično tjeme, i sjajna je ukoliko imate neka lakša stanja tjemena poput suhe peruti. U receptu koprivu mućkamo sa drugim svježim biljčicama i sa aloe verom. Jesam li već spomenula kako aloe vera čisti pore i djeluje antiupalno? Nisam?! Eh, pa definitivno sam trebala! Aloe vera jeodlična baza za maske za tjeme koje luči previše sebuma. Ipak, jako nam je teško naći ju u prihvatljivom sastavu, bilo kao gel ili kao sok, pa umjesto nje možemo koristiti već dobro poznati Gelan i u receptu Koprivaske.

Medaska! Med je glavni sastojak ove jednostavne mućkalice. Idealna je kao maska za tjeme koje se previše masti, kao i maskica koja će oživjeti dlaku i dati joj prijeko potrebnu vlažnost i nutrijente. Med djeluje antibakterijski, antigljivično i antiupalno, te je Medaska itekako pogodna za iziritiranu kožu sklonu crvenilu i upalama. Obzirom da je u ovom slučaju mućkamo za tjeme koje je sklono prekomjernom lučenju sebuma, idealna kombinacija sa medom su zeleni ili crni čaj. Ružina ili kokosova vodica će također poslužiti, kao i čaj od koprive i čaj od mente.

Kako bi se mućkalice što bolje upile, idealno ih je blago zagrijati prije nanošenja. Još jedan trik koji u folikulu dlake donosi nutrijente i kisik jeste i inverzna metoda, predlažem da je probate!

Sve navedene mućkalice možemo nanositi i na tjeme i na kosu, s tim da mislim da je bolje preskočiti njegu cijele kose Lookaskom, jer je tako teže izbaciti miris luka nego kada ju nanesemo samo na tjeme.

Četvrti korak: ispiranje maske i pranje kose!

Iako su mućkalice najzabavniji dio na Zdravokosoj, ništa manje nisu važne dobre navike. Jedna od tih navika jeste i ispravno pranje kose. Detaljno sam o tome pisala u članku “O pranju kose”, a za tip kose o kojoj ovdje pričamo su važne dvije navike: da ju peremo toplom do mlakom vodom, da se prema tjemenu odnosimo s pažnjom i nježno utrljavamo proizvode, pravolinijski i jagodicama prstiju (nipošto noktima:), te da šamponima peremo samo tjeme, ne cijelu kosu.

Masku prvo u potpunosti isperemo mlakom vodom, a tek onda tjeme šamponiramo.

Češljanjem od vrhova se kosa ne lomi i ne puca, i sigurne smo da smo počešljale svaku dlačicu na tjemenu.

Toplo-mlaka voda je dovoljno topla da rastvori masnoće i olakša proces pranja kose, a ipak dovoljno hladna da ne isuši kožu i ne signalizira lojnim žlijezdama da rade prekovremeno kako bi tu vlažnost nadoknadile. Topla voda otvara pore na koži i kutikule na dlaki, tako da će proces čišćenja biti efikasan, bez da koža i kosa trpe.

Oko teme šampona smo već lagano plesale kroz cijeli članak, a sada smo konačno došle do dijela gdje je pranje kose glavna tema. Kao i inače, nemam preporuku za gotove proizvode, ali toplo preporučujem da eksperimentišete. Od jednog pranja — makar ono bilo i potpuno neuspješno! — neće se svijet okrenuti, i predlažem da pokušate nešto novo! Osim Gliše kojeg smo spominjale u paragrafu gdje sam na sav glas hvalila glinu, i za kojeg mislim da bi mogao biti najučinkovitije rješenje, mogu preporučiti i Šamporaž. Ukoliko se odlučite Šamporažu dati šansu, preskočite žumance jer je namijenjeno suhom tjemenu i kosi, i mućkajte ga samo sa nimom, raževim brašnom i čajem.

Prirodnim šamponima inače treba više vremena da se pokažu efikasnim, te i tjemenu treba vremena da se navikne na drugačiji način čišćenja. Neću vas kriviti ako za ovaj proces nemate strpljenja, ali predah od agresivnih šampona s vremena na vrijeme ipak preporučujem:)

Što se tiče učestalosti pranja kose, mislim da bi to trebalo biti individualno. Ja sam sretnica koja kosu pere jednom sedmično, ali zbog izrazito suhog tjemena, moram koristiti jako blage šampone, inače završim sa ljuspicama na glavi.

Ukoliko mučite muke sa tjemenom koje se prebrzo masti, to jednostavno znači da morate kosu prati češće. Opasnosti od rijetkog i nepravilnog pranja tjemena sklonog mašćenju su gljivice i bakterije kojima pogoduje vlažan ambijent, i čiji razvoj može dovesti do ozbiljnih kožnih stanja. Upravo zato naglašavamo da je čišćenje tjemena osnova zdravlja kose i jedan od najvažnijih koraka u njezi.

Njega kože i kose je individualna i mora biti prilagođena svakoj koži i kosi posebno.

Peti korak: njega poslije šamponiranja!

Vrijeme je za regenerator i neprevaziđenog Medišu! Iako sam ga testirala kao šampon od meda, Mediša nije bio od velike pomoći. Ipak, pokazao se kao sjajan regenerator, koji možemo koristiti i na tjemenu! Idealan je kao maska poslije šamponiranja, a može se koristiti i u kombinaciji sa drugim maskicama i ispiranjima popur rižine vode za kosu ili čajsiranja.

Ukoliko pak koristite kupovni regenerator, A MUST je da nema silikone — kosi koja se prebrzo masti ne trebaju silikoni koji će je dodatno slijepiti.

Da se vratimo na prirodna rješenja: rijetko šta izmučenu i isušenu kosu može oživjeti kao proteinski tretman! Kovrdžave djevojke je jako važno postići tu pravu ravnotežu između proteina i hidratacije kose kako bi kovrdžice imale definiran oblik, ali to nije ništa manje važno ni za one sa ravnom kosom. Rajska maska je najintenzivnija maska koju smo mućkale u tu svrhu, a ukoliko biste radije počele sa nečim manje intenzivnim za prvi put, preporučujem laganu za napraviti rižu posutu mlakom vodom.

Tretmani od riže su odlični za kosu, i mogu se bez problema koristiti i na tjemenu.

Preporučujem maske od rižine vode stavljati na kosu nakon što smo mlakom vodom isprale Medišu, te sačekati koliko je preporučeno kako bi tretman mogao djelovati. Ja Rajsku masku koristim jednom mjesečno, ali skroz je okej i nanositi je dvaput mjesečno.

Nanošenje proteinskog tretmana za. kosu od rižine vode više od dva puta mjesečno bi moglo uzrokovati nakupnine proteina na dlaci, te isušivanje i pucanje kose.

Nakon Rajske ili slične mućkalice od riže, na red dolazi čajsiranje. Ovaj mirisni ritual je savršen da završavimo mokri dio kure za masnu kosu. Ukoliko je ovo vaše prvo čajsiranje, preporučujem da probate a nepogrešivim, blagim čajem od kamilice i dodate jednu kašiku jabukovog sirćeta. Već sljedeći put možete tu dozu povećati na kašiku i pol, a poslije toga ste već veteranka u čajsiranju — zaslužujete dvije cijele kašike. Mislim da su dvije kašike jabukovog sirćeta sasvim dovoljne za čajsiranje.

Ukoliko vam ovaj ritual prija, i želite maksimizirati učinak kure za masnu kosu, preporučujem da čajsirate zelenim (za svijetlokose) ili crnim čajem (za tamnokose). Oba čaja sadrže jedinjenje koje se naziva tann, poznato po tome što na koži djeluje adstrigentno — tako što sužava pore i na taj način sprječava prekomjerno lučenje sebuma. Na isti način djeluju i aloe vera i Gelan.

Kao odličan čaj za tjeme koje se pretjerano masti, a kao booster za rast kose i zdravlje tjemena, neprikosloven je čaj od svježih vrhova koprive. Ipak, ne preporučuje se česta upotreba ženama koje imaju svijetlu kosu, jer kopriva rastopljena u vodi ima blagu moć potamnjivanja dlake. Tu je također i čaj od cvjetova lipe, kojem je jedina mana to što ga od svježeg bilja možemo praviti tek par sedmica godišnje — mirisni lipin cvijet baš kratko traje!

Šesti korak: poslije pranja kose!

Čajsiranje ne ispiremo — sve goodies ove mirisne navike ostaju u kosi i na koži.

Vrijeme je da kosu sušimo, i najbolja kombinacija je peškir sa mikrovlaknima + fen na hladnoj temperaturi. Peškirić će brzo upiti vlagu i značajno smanjiti vrijeme sušenja kose fenom, dok će sušenje kose fenom smanjiti vrijeme koje nam je tjeme vlažno. Kako smo već spomenule, tjeme koje se pretjerano masti je sklono bakterijskim i gljivičnim infekcijama, pa je bolje da ga što prije osušimo i što kraće držimo vlažnim.

Sušenje kose vrelim zrakom iz fena nikada nije dobra ideja.

Ovo ni u kom slučaju ne znači sušenje kose vrelim zrakom iz fena. To nikada, nikada nije dobra ideja. Temperaturna iritacija kože može samo pogoršati problemčić koji ovdje pokušavamo riješiti. Dakle, peškirić sa mikrovlaknima i fen na hladno. Ukoliko nemate ovaj korisni peškirić, to je skroz okej — pomoći će i obična, stara pamučna majica.

Način češljanja je također važan, pa se i ovdje, kao i inače, savjetuje blago, nježno češljanje od vrhova. Ukoliko imate ravnu kosu, preporučujem da češće koristite široki češalje, nego gustu četku.

Kosa se nikada ne češlja dok je mokra, ali to smo već znale:) Ono što je preporučljivo pak dok je još vlažna, jesu lagana ulja! U lagana ulja spadaju ulje jojobe, avokada, ulje makadamije, arganovo ulje… Kap ili dvije će poslužiti — nanosio ih samo i isključivo na vrhove kose, i to one vrhove koji su ispod linije brade. Ako imate šiške, preživjet će i bez ulja:) Ako imate jako tanku kosu, skroz je okej da čak i ova ulja preskočite.

Ah, apsolutni pobjednik kada se radi o stilizovanju kose: Gelan! Kuhanjem lanenih sjemenki dobijemo gel za kosu — nikad me ovo neće prestati čuditi! Ali, to je apsolutno tačno, i ne samo to, već dobijemo najbolji gel za kosu koji sam ja ikada probala! Uz to što savršeno čuva loknice i kovrdže, on ih još i ovlažuje i hrani. Znam, znam, superstar! Ako želite ravnu frizuru, možete ga preskočiti.

Kovrdžavoj kosi koja je sklona mašćenju se preporučuje takozvani “pulling”, kojim se sebum koji nastaje na koži spušta niz dlaku i na taj način se stvara zaštitni film koji joj čuva vlažnost i elastičnost. Kosi koja je ravna ovo nije problem, sebum vrlo lagano može skliznuti niz dlaku jer nema “prepreka” poput valovitih kovrdžica.

Kao ultimativno rješenje za odgađanje pranja kose za dan ili dva, tu je Šampolada! Jeste li je već probale?! Ako već niste, MORATE! Ova jednostavna mućkalica je broj jedan za dodavanje volumena te odlično rješenje u zadnji čas kada nemate vremena za pranje kose!

Feniranje naopačke će također doprinijeti volumenu kose, a moja najdraža frizura su pletenice na bilo koji način! Osim što minimalno lome kosu i što vam ostavljaju sjajne loknice nakon što raspletete kosu, mogu pomoći da se kosa manje masti jer je svezana. Dodajte u svoju pletenicu i jednu svilenu marammu, i voilà!, savršena frizura je gotova!

Ostaje mi još da toplo preporučim spavanje na svilenoj jastučnici. Osim što je osjećaj predivan i što je svila antialergen materijal, kosa zadržava vlažnost i oblik frizure s kojim ste legli navečer u krevet.

Uživajte u mućkanju, drage moje Zdravokose!