Postoje — bez pretjerivanja! — hiljade različitih biljčica i algi, osušenih ili svježih, u prahu ili listu, od korijena ovog ili cvijeta onog, od soka iz loze ili od smole iz stabla, iz svih kutaka svijeta, na raznim nadmorskim visinama i podmorskim dubinama — koje liječe, njeguju, hrane i pomažu da kosa bude zdrava. Želim da probamo sve i jednu! 😍

Ali — isto tako želim da mućkamo lagane, jednostavne i pristupačne maskice, i želim da ih mućkamo što bliže kući i prema vremenu sazrijevanja.

Rano proljeće znači da mlade koprive izmiljuju po rubovima putića i obalama rijeka, i baš takve su idealne da ih mućkamo u Koprivaski. Ipak, i zrele koprive će poslužiti, ali u tom slučaju beremo samo vrh biljke — do trećeg lista odozgo.

Koprivaska! 📝
🥣 šolja mladih kopriva,
🥣 pola šolje svježeg bosiljka,
🥣 pola šolje svježeg ruzmarina,
🥣 pola šolje aloe vere,
🥣 3 kašike soka od đumbira.

Koprivasku možemo napraviti i samo od mladih kopriva, ali bosiljak, ruzmarin i đumbir je čine još moćnijom!

Za recept sam izabrala aloe veru jer nježno čisti pore i tako olakšava posao drugim sastojcima da prodru do folikule dlake i u kožu, ali ako nemate gel, sasvim okej zamjena aloe veri su i lagana ulja poput bademovog ili ulja avokada. Kada aloe veru mijenjamo uljima, 1/4 šolje ulja je dovoljna.

Ako nemate ulja pri ruci, ili ako imate masno tjeme, možete koristiti Gelan — treba nam pola šolje Gelana za Koprivasku.

Recept je jako jednostavan: sve biljčice pomiješamo sa aloe verom i sokom od đumbira u jakom blenderu, dok se mješavina ne pretvori u jednoličnu pastu. Pastu ćemo procijediti hulahopkom, mrežicom za cijeđenje sira ili biljnog mlijeka čime god cijedite maskice — važno je da komadiće listova ne moramo kasnije ispirati iz kose. Za Koprivasku možemo iskoristiti i svježe bilje koje smo već koristile za čaj!

Koprivaska miriše — SVJEŽE!

Zbog jakih boja i svježih sastojaka, ne prepoučujem ju držati na tjemenu duže pola sata. Dakle, Koprivaska je maska za tjeme, i stavljamo ju na suhu ili blago navlaženu kožu. Aloe vera, Gelan ili

Idealno je par dana prije Koprivaske koristiti Šećeriling ili Glinasku, kako bi tjeme bilo spremno upiti sve dobre stvari, te maska bila što učinkovitija.

Uživajte u mućkanju!