“Naravno da sam čula — pa kopriva se od davnina koristi i za perut i za rast kose, čak i za masno tjeme! Kako praviš čaj?”

“Hm, pa nemam neku mjeru, već onako “od oka”, odgovaram teti A., koja je prestala slagati svoje čajeve da bi me značajno pogledala.

“Od oka?! Koliko dugo kuhaš čaj? Koliko ga često stavljaš na kosu? Znaš, svaki čaj se priprema malo drugačije, posebno čaj koji se kuha da bi imao ljekovita svojstva…”

Kopriva je superstar narodne kuhinje. U ovom dijelu godine niče mala, mlada kopriva koja ima više minerala i vitamina nego zrela biljka. Koristi se u prehrani, za kozmetičku i ljekovitu upotrebu, a od koprive se čak može praviti i platno.

Danas vam pišem kako me teta A. naučila ispravno praviti čaj od ovog čudotvornog korova!

U nemetalnu posudu izmjerimo 5 kašika sušenih listova koprive i prelijemo 1 l ključale vode. Čaj bi trebalo ostaviti poklopljenog 45 minuta, i spreman je za čajsiranje!

Sa svježe ubranim koprivama i dalje koristimo nemetalno suđe: šaku listova prelijemo sa 1l ključale vode koji treba da odstoji svega 10ak minuta da bi bio spreman za korištenje. Ipak, ja mislim da je sasvim okej sačekati 40ak minuta da se ohladi prije nego ga procijedimo za čajsiranje.

Svježe koprive sušimo na vjetru, nipošto na suncu.

Teta A. kaže da bismo koprive trebale brati na izolovanim, čistim mjestima, i koristiti samo mladi dio biljke, onaj pri vrhu. Pravilo je da se bere do trećeg lista odozgo.

Puna je aktivnih materija koje potiču cirkulaciju — blagi, ugodni osjećaj trnjenja tjemena je normalan poslije čajsiranja koprivom.

Teta A. kaže da će čaj od korpive najbolje djelovati — iznutra! Šolja — ispravno pripremljenog:) — čaja dnevno će tijelo opskrbiti željezom (kojeg ima više nego špinat!) i silicijem, a oba minerala su jako važni za zdravlje kože, kose i noktiju.

Kopriva je jedan od najpopularnijih lijekova iz prirode protiv opadanja kose koja također sprečava da se hormon testosterona pretvori u DHT — hormon koji se smatra jednim od uzroka ćelavosti i opadanja kose.

Osim čaja, od korpive se prave tinkture, macerati, paste i šta sve ne, i Koprivaska!

O čajsiranju — ispiranju kose kombinacijom čaja i jabukovog sirćeta — možete pročitati u članku ovdje!