Koko-vera! 📝
🥣 100 ml aloe vere,
🥣 3 kašike kokosovog mlijeka (iz konzerve),
🥣 3 kašike ružine vodice,
🥣 kašičica glicerina, i
🥣 10 kapi propolisa.

U blenderu pomiješamo aloe veru i kokosovo mlijeko, a zatim dodamo ružinu vodicu i propolis. Promiješamo još malo drvenom kašikom, i voila! — imamo prirodni regenerator koji se ne ispira! Najlakše se nanosi iz bočice sa sprej aplikatorom. Koko-vera se može koristiti i na suhoj kosi, za dodatnu hidrataciju suhoj kosi.

Koko-vera se stavlja na vlažnu kosu, poslije pranja, a sušenja, i uglavnom na vrhove kose. Ukoliko odlučite preskočiti kokosovo mlijeko, možete je prsnuti i na tjeme! 💨

Aloe vera u ovom receptu služi da zagladi i nahrani dlaku. Obavija je zaštitnim slojem koji dlaku — za razliku od neprirodnih silikona — ne dehidrira, već hidratizira.

Kokosovo mlijeko možete preskočiti ukoliko imate problema sa masnim vlasištem i kosom — ali ako imate suhu kosu, kokosovo mlijeko će je nahraniti bez da je ostavlja teškom. Sadrži protein, te laurinsku kiselinu — zasićenu masnu kiselinu koja lahko prodire u dlaku i hrani je iznutra.

Kokosovo mlijeko sadrži vitamine C, E, B1, B3, B5 i B6, i skupa sa masnim kiselinama jako dobro hidratizira, njeguje i zaglađuje kosu.

Ružina vodica — oh! Od svih njenih nevjerovatnih svojstava, najčešće je u receptima koristim za smanjivanje pH vrijednosti maskice, ili, u ovom slučaju, tretmana za kosu koji se ne ispira. Osim što djeluje umirujuću na kožu i miriše FAMOZNO, lagano će smiriti problem s kojim se sve mučimo cijelu zimu — elektrisanjem kose. Pri kupovini ružine vodice, psebno je važno da ne sadrži alkohol ili “miris ruže” — takav proizvod nema skoro nikakvu ulogu u njezi kose i kože. U idealnom slučaju je dobijena i parnom destilacijom.

U Japanu je propolis jako popularan u borbi protiv opadanja kose, ali i poznat po svom snažnom antiupalnom djelovanju, zacjeljujućim svojstvima te kao pomoćnik u procesu obnove ćelija. Ovo “ljepilo” iz svijeta pčelica zaglađuje dlaku i doprinosi hidrirajućem učinku Koko-Vere.

Osim, Koko-vere, tu je i Koko-ruža — serum koji miriše na ruže!