Kada pričamo o poticanju rasta kose, ovu zanimljivu temu možemo podijeliti na dva dijela. Prvi bi bilo tretiranje iznutra, a drugi pristup izvana. Da pojasnim: u prvom dijelu bismo se fokusirali na povećavanje dotoka nutrijenata i kisika u folikulu dlake, kroz ispravnu ishranu i — pažljivo i uz stručnjakinju izabrane — dodatke ishrani, te kroz stimulaciju cirkulacije krvi kao sistema koji nutrijente dovodi do krajnje destinacije: folikule dlake. Tretmani i maskice za rast kose su jedan od načina kako podstaći kosu da raste dajući joj hranjive i njegujuće stvari kroz vanjski dio dlake i kože. Na ovaj način se čuva elastičnost dlake, pa se ona samim tim i rjeđe lomi, dok minerali, vitamini, aminokiseline i slične goodies prodiru kroz kutikule do središnjeg, osjetljivog dijela dlake.

Hranjive maske su: Bananaska, Back to Ba-nana-sics, Rajska, Lanaska, Maskiwi, Olivaska, Medaska, Puteraska

Neke maske poput Lookoila, kuhane Lookaske, cijeđene Lookaske, Koprivaske i Kvaske su maskice koje su smućkane tako da njihovi sastojci intenzivno podstiču rast kose, ali su i dalje mnoogo njegujuće, tako da su win-win za kosu! Kao savršena maska za rast koje koja odlično pristaje masnoj kosi, tu je Krompiraska!

Osim njegujućih i hranjivih maskica, postoje maske poput Glinaske i Sirćaske koje nježno čiste pore kože tjemena i tako omogućavaju koži da “diše” i folikulama da upijaju maske kojima ih pazimo i mazimo. Još jedan od načina da tjemenu pružimo mnogo potrebni, mjesečni detoks su i pilinzi za tjeme; Šećeriling za normalnu i suhu kožu, a Piliso za masno tjeme.

Kosa raste dnevno otprilike pola milimetra!

Kosa raste iz korijena folikule, koji se nalazi ispod površine kože i koji se sastoji od proteina. Krv kroz krvne sudove dovodi nutrijente do folikule dlake, i tako je hrani. Stvaraju se nove ćelije i dlaka raste.

TIM — “The Inversion Method” — je ritual čija je suština povećavanje dotoka krvi u tjeme, i na taj način stimulans rasta i zdravlja kose. Prema podjeli iz prvog paragrafa, spada u unutrašnje metode poticanja rasta kose.

Provodi se na sljedeći način:⁠

1. Lagano i postepeno zagrijte ulje koje odgovara vašoj kosi do temperature koja je ugodna za kožu. Kokosovo ulje sa par kapi eteričnog ulja lavande ili ruzmarina je odličan miks za TIM.⁠

2. Umasirajte ga u cijelo tjeme, laganim, nježnim kružnim pokretima. Masaža bi trebala trajati nekih 5 minuta.⁠

3. Nakon masaže, slijedi ono po čemu je ovaj ritual dobio ime — inverzija! Čega? Glave, tj. kose! Jednostavno sjedite na stolicu, stavite glavu između nogu i prebacite kosu preko glave. U ovom položaju bi, prema uputama, trebalo ostati do 4 minute. Dodatna stimulacija masažom je plus!⁠

Ulje se može držati na kosi par sati prije ispiranja blagim šamponom i mlakom vodom. TIM se provodi svaki dan u sedmici, jednu sedmicu mjesečno. Olivaska je odlična maska za iskomibiovati sa TIM!

Zadatak folikula kose je da absorbuju hranjive tvari, proizvode protein i eliminiraju otpad.

Sam TIM pomažemo folikulama da odrade upravo to!

Trenutno ne postoje provedene naučne studije koja bi dokazale benefite TIM. Ipak, postoje dokazi da masaža tjemena podstiče cirkulaciju krvi, čiji je cilj dostaviti nutrijente cijelom organizmu, i u ovom slučaju krajnjem korisniku — kosi. Poenta trećeg, najneobičnijeg koraka TIM je slična prvom; da podstakne cirkulaciju. Način na koji se to postiže jeste uz pomoć gravitacije. Važno je da je glava niže od položaja srca, pa tako možete jednostavno leći na kevet tako da vam glava visi s ruba, ili se možete odlučiti konačno vježbati stoj na rukama. 🤸🏻‍♀️⁠

Nisam redovna u TIM — sedam dana svakodnevnog pranja kose nije moja šolja čaja — ali redovno masiram tjeme (čak i bez ulja), i povremeno ubacim i ovaj treći korak kao boost dok mi je maska na glavi.⁠

TIM se ne preporučuje osobama slabog zdravlja, sa problemima sa leđima, sa niskim ili visokim pritiskom; preporučujem da ga istražite prije nego se odlučite probati.⁠ Ali, ako vam se ne da raditi TIM sa sva tri koraka, jednostavno si s vremena na vrijeme priuštite laganu masažu glave i vrata i uživajte u selfcare momentu.