Glinaska je maska koja je spas za kožu koja se pretjerano masti! Za recept nam je potrebno tek par sastojaka, i nemetalne posude za mućkanje!

Glinaska!
🥣 bijela ili kaolin glina,
🥣 destilovana voda, ili čaj,
🥣 jabukovo sirće,
🥣 eterično ulja čajevca ili mente, po želji.

Glinaska se obavezno miješa u drvenim ili staklenim posudama, drvenim ili staklenim kašikama.

Mjere počinju od dvije kašike gline, i onda dodajete ostale sastojke po potrebi. Gustina maske na kraju pripreme bi trebalo da bude slična gustini jogurta. Na kraju dodajte 5 kapi ulja čajevca i dvije kašike — po mogućnosti organskog, domaćeg, nefiltriranog — jabukovog sirćeta.

Umjesto destilovane vode, Glinasku će se odlično umiješati čaj poput zelenog, ako imate jako masnu kosu, ili nježna kamilica, ako je Glinaska samo maska za detoksikaciju tjemena.

Osim čajem, pomalo dosadnu običnu vodu iz recepta možemo zamijeniti i divnom ružinom vodicom ili hidratatntnom kokosovom vodom.

Nakon dodavanja svih sastojaka, Glinasku dobro promiješamo, i ostavimo da stoji pola sata prekrivena nečim što neće dozvoliti protok zraka. Sljedeći korak je još jedno miješanje i — Glinasku nanosimo na prethodno navlaženo tjeme. Teško je nanijeti je bez da se napravi nered, ali vrijedi svake mrlje! Ako imate dozer ili flašicu sa spicastim vrhom, olakšat će vam ovaj dio posla. Doduše, ja je godinama nanosim jednostavno vrhovima prstiju na tjeme:)

Izabrala sam bijelu glinu za ovaj recept — dovoljno je nježna za tjeme i kosu, dok efikasno izvlači višak sebuma i nečistoće, bez da uklanja prirodna ulja i suši kožu i kosu — ali i zelena/pink/crvena glina će jednako dobro uraditi posao. Također, jako ju je lagano naći u biljnim i običnim apotekama. Iz mog iskustva, glina koja je najsnažnija je zelena, pa je izbjegavam koristiti za kosu. Ali, naprimjer, za detoksikaciju pazuha zelena glina je sjajna!

Bijela glina je puna minerala i čisti kožu na tri načina: 1. djeluje antibakterijski, 2. detoksicira kožu vezujući teške metale za sebe koji se kasnije isperu, i 3. dok se suši, upija nečistoću i višak ulja.

Dakle, čestice gline na atomskom nivou na masnoću i nečistoće djeluju kao mali magneti! Kada Glinasku isperemo iz kose, sve nečistoće odlaze s vodom niz odvod! Za razliku od šampona za masnu kosu koji često sadrže jako agresivne čistače koji samo dodatno iritiraju lojne žlijezde na tjemenu, Glinaska čisti tako da ne remeti njihov ritam — na tjemenu ostavlja dovoljno sebuma jer je neophodan za zdravlje kože i kose.

Jabukovo sirće je u ovom receptu zbog izjednačavanja pH vrijednosti Glinaske, te da nježno očisti pore zajedno sa glinom. Njegova prirodna kiselost sprečava rast gljivica i bakterija na kosi i vlasištu. Sadrži alfa hidrolinsku (voćnu) kiselinu, koju smo hvalili u postu o Jabukaski! Učinkovito čisti vlasište kose od masnoće i nečistoće, što Glinasku čini još učinkovitijom!

Glinaska se stavlja samo na tjeme, i drži se na kosi sve dok se ne osuši, što je otprilike 20-30 minuta. U slučajevima jako masne kose, Glinaska se može koristiti jednom sedmično, i poslije nje šamponiranje je nepotrebno. Idealno je nakon Glinaske staviti hidratantnu masku — ja stavim Gelan ili med par minuta:) — ali i obični regenerator na vrhove kose će uraditi trik. Još bolje, možete probati Medišu kao regenerator!