U vremenu Rimskog carstva, žene koje su se bavile prostitucijom su morale svoju kosu bojiti u žuto kako bi time oznanile svoju poziciju u društvu. To im je ostavljalo izbor između nošenja perike, ili mućkanja recepata popust onog čiji je glavni sastojak pepeo od izgorene kora nekih agruma. Zabavnija činjenica od ove u kojoj su ranjive skupine društva okrutno marginalizirane: Rimljani su onomad legalizovali prostituciju:)

Dugo je crna bila jedina opcija za farbanje kose.

Kada pročačkamo historijske izvore u potrazi za prvim ofarbanim kosama čovječanstva, put nas navede u Afriku, u jednu od najbogatijih kultura svijeta, u predivni Egipat. Slojevi društva koji su mogli priuštiti hennu, bojili su kosu na prve znakove sijedih, u jedinu boju u koju se tada kosa mogla ofarbati: crnu.

Načina je bilo mnogo, od henne u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, do ekstrakata biljaka i fermentiranih pijavica kojih su se dosjetili Grci i Rimljani. (Ne brinite, naše mućkalice će biti veganske i #crueltyfree:)

Gali i Saksoni su boje za kosu koristili kako bi istaknuli svoj društveni položaj, ili čak kako bi zastrašili neprijatelje na bojnom polju.

Pretpostavlja se da se genetska mutacija koja dovodi do crvene boje kose desila u mračnom dobu, i to u Škotskoj. Dugo vremena su se crvenokose i crvenokosi smatrali vješticama i vještcima zbog neobične boje, i tek kada je crvenokosa kraljica Elizabeta Prva nije preuzela tron Engleske u 16. stoljeću, ova boja kose je postala društveno prihvatljiva.

https://svilenejastucnice.com/proizvod/svilene-kapice-za-spavanje/crna-kapica-za-kosu-od-svile-satenskog-tkanja/

Dakle, bojenje kose nije nikakva novost čovječanstvu već hiljadama godina!

Bilo da kosu odlučite obojiti iz znatiženje, zabave, potrebe, ili jer biste da zaplašite protivnike — mislim da možemo pronaći nježnije alternative od onih koje su nam uglavnom ponuđene na tržištu.

Alternative koje ćemo spomenuti su zapravo jako lagane i kosi neće nanijeti nikakvu štetu, a posebno ne dugotrajnu.

Štaviše, nekima će se kosa i tjeme jako obradovati!

Kada eksperimetišemo sa prirodnim mućkalicama, važno je napomenuti da nema sigurnog ishoda, i da, naprimjer… nijansa crvene koju bismo željele neće baš niti TA, jer paradajz se ne slaže baš fino s našom bojom:) Također, mogu biti prilično neuredne, pa preporučujem oprez i na taj način.

Oh, da paradajz! Onda, da počnemo?:)

Sok od paradajza 🍅

Sok od paradajza je neprikosloven za crvenskaste nijanse! Ispasirajte ovu voćkicu, procijedite ju kroz najlonku ili onu poznatu vrećicu za pranje osjetljivog veša i velikodušno smjesu nanesite na kosu i tjeme. U mućkalicu možete dodati i par kašika jakog čaj od hibiskusa za tamniju crvenu boju, ili par kašika čaja od kamilice za svjetliju nijansu. Tamnoj kosi će sok od paradajza dati crvenkasti sjaj, dok će plavoj dati pramenove — neku nijansu crvene:) Potrebo je da sok od paradajza blago zagrijete, tek da bude mlak, nanesete na kosu, držite pod kapom za tuširanje pola sata ili sat, i isperete. To je to!

Farbanje kose od sokom od paradajza nije trajno rješenje, naravno, posebno ako zaista želite crvenkastu kosu. Ipak, jako je zabavno i zapravo je mućkalica koja će nahraniti tjeme i kosu!

Osim paradajzom, kosu privremeno može obojiti i sok od borovnica, od kupina, ili čak sok od mrkve! Ovo zvuči kao dobra zabava za neki festival ili dječiji rođendan!

Med 🍯

Med sadrži hidrogen peroksid i zapravo je jedna od najmoćnijih namirnica za posvjetljivanje kose! Recept s medom već imamo i mućkalica se zove — Cimed! U kombinaciji sa čajem od đumbira i kamilice, Đumilicom!, može nježno posvijetliti svijetliju kosu, dok će crnoj kosi dati zlaćani sjaj.

Sok od cvekle 🍷

Cvekla nema svoj emoji, pa sam iskoristila ovaj za crno vino… i onda sam se zapitala: može li crno vino obojiti kosu?!

Odgovor je da, MOŽE! Ipak, zbog alkohola u vinu koji će zasigurno isušiti kosu, predlažem da preskočite ovu metodu i dobro crno vino jendostavno popijete:)

Sok od cvekle, s druge strane… oh, predivno! Kao i drugi voćni/povrćni sokovi, kosi će dati sjaj i ROZU BOJU! Zamišljam roz pramenove od soka od cvekle upletene u pletenicu sa neobojanom kosom. Izgleda predivno!

Tamnijoj kosi, tamnosmeđoj ili crnoj, sok od cvekle dat će rozkasti ii crvenkasti sjaj, a možda se ponegdje čak potkade i koja ljubičasta nijansa! Svijetlu kosu i kosu koja je sijeda, sok od cvekle će ostaviti rozkastom/ljubičastom, i idealan je maškare kada se odlučite obući u jednoroga!

Boje koje smo spomenule nisu dugotrajne i iz kose će se isprati već nakon prvog ili drugog pranja.

Svi recepti koje smo spomenule su lagani za smućkati, i možete ih pomiješati sa uljima. Princip aplikacije je manje-više isti: na kosu i tjeme nanosimo mućkalicu i držimo ju na kosi najmanje pola sata.

Ako biste željele dugotrajniju ili intenzivniju boju, šarene mućkalice možete ostaviti na kosi i tjemenu duže od pola sata.

Preporučujem da nosite odjeću koju nećete previše žaliti ako se uprlja. Mrlje na odjeći od soka od paradajza ili cvekle su prilično uporne.

Preporučila bih dodatni oprez ako se odlučite bojiti kosu prirodnim mućkalicama, a kosa je farbana plava. Teško je pretpostaviti rezultat i da li će boja uopće ostati na kosi, kao i da li će se moći isprati 🙂

U narednim člancima ćemo pričati o crnom čaju, kafi, čaju od ljuski od oraha i još par neobičnih alterantiva standardnom farbanju kose.

Uživajte u mućkanju, jako je zabavno!