Šampon je proizvod koji najčešće koristimo za čišćenje tjemena od viška sebuma i prljavštine. Osim kupovnih, industrijskih šampona, vrlo lagane i učinkovite verzije šampona možemo mućkati i kod kuće! Neke od njih su Gliša, Zobiša i Šamporaž!

Ukoliko niste raspoložene za mućkanje, preporučujem da šamponi koje kupite imaju blaže ili — idealno! — nikakve sulfate! Potpuno je moguće — pa čak i poželjno:) — tjeme očistiti na prirodniji način (kada pričamo o potpuno zdravom tjemenu). Štaviše, sebum je važan saveznik zdravih kože i kose, i potpuno uklanjanje sebuma sa površine kože nam čini više štete nego koristi. Kako tjemenu prijaju prirodne masnoće i par razloga zašto su ponekad prirodnije varijante bolje, možete pročitati u članku “Prirodne zamjene za šampon”.

Dakle, šamponom peremo tjeme i kosu! Osim standardnih pravila šamponiranja — od kojih je najvažnije ono da nježno šamponiramo i trljamo samo tjeme, a ne cijelu kosu — tu je i preporuka da se šamponi koji na tjemenu ne zadržavaju duže od jedne minute. To bi značilo da od trenutka utrljavanja šampona na tjeme do trenutka ispiranja bi trebalo da prođe manje od 60 sekundi. Ovo se odnosi na šampone koji sadrže manje ili više agresivne sastojke čija je namjena čišćenje kože i kose, ili sastojke poput sulfata koji se u šampone stavljaju kako bi stvarali pjenu. Njihova glavna uloga kao surfektanata jeste da u dodiru s vodom proizvedu balončiće kako bi se šampon lakše rasporedio po kosi.

Šta je onda sa šamponima koji bi trebali poticati rast kose?

Dobro pitanje! Na tržištu je jako malo šampona koji ne sadrže SLS ili SLES, a većina šampona koji nose oznaku “sulfate free” ili “bez sulfata”, te koji se diče epitetima “prirodno” sadrže SCS — dosta blažeg rođaka SLS/SLES kojeg dobijamo iz kokosa. Učinkovite šampone koji na svojoj listi sastojaka ne sadrže SLS, SCS ili SLES je jako teško formulirati tako da cjenovno mogu parirati proizvodima koji ih sadrže.

Saponin — spoj koji često susrećemo u biljkama poput ljekovitih vrsta aloe vere, sapunike, sladiću, zobi, itd, a koji imaju karakterističnu osobinu pjenjenja — se u prirodi nalazi u jako malim koncentracijama u poređenju sa količinama potrebnim za pravljenje šampona. Zbog toga su šamponi čiji proizvođači odluče preskočiti agresivne čistače često značajno skuplji od uobičajnih SLS/SLES verzija (SLS i SLES su najjeftiniji dozvoljeni surfektanti na tržištu).

Sada kada smo problematiku formulacije šampona zagrebale po površini, da se pozabavimo drugim dijelom pitanja: maskom za rast kose! Maska ili tretman za kosu mogu biti raznih oblika i sastava, te mućkane za različite potrebe. Mogu se stavljati na mokru ili suhu kosu, na samo kosu ili samo tjeme, ili na oboje, mogu se čak i ne ispirati (hint: čajsiranje!).

Temu rasta kose smo već detaljno obradile i u članku se nalaze opširne upute i recepti koji će pomoći da kosa raste. Kada pričamo o maskama za kosu koje bi trebale pomoći ovom procesu, mogućnosti su nepregledne! Maske za kosu poput Kvaske, Lookaske ili Krompiraske hrane i čuvaju folikule kose, dok u isto vrijeme njeguju dužinu dlake. Bananaska i Puteraska su snažni proteinski i hidratantni saveznici zdravoj kosi, što znači da je jačaju i sprječavaju da puca, pa ne gubi na dužini.

O čajsiranju i njegovim blagodatima za kosu, ako već niste, morate pročitati!

Ono što je svim ovim mućkalicama jeste vrijeme zadržavanja na kosi. Za razliku od šampona, maskice, ispiranje čajem i slični tretmani se na kosi zadržavaju minimalno pola sata, a u nekim slučajevima čak i preko noći! Mirisne čajeve iz kose uopće ne ispiramo!

Odgovor na našu dilemu se djelimično krije upravo u prethodnom paragrafu: ako uporedimo vrijeme za koje maska djeluje na folikule dlake i napuni ih nutrijentima i aktivnim supstancama, te vrijeme koje ima šampon, čini mi se da imamo pobjednice — maske i tretmani!

Drugi dio odgovora je u sastojcima. Maskice, čajsiranje i tretmane za rast kose mućkamo tako da im je jedina svrha poticanje rasta kose, te osnaživanje dlake. Šamponi se mućkaju u potpuno druge svrhe! Vrlo često se u istoj bočici nalaze agresivni surfektanti i sastjci poput ekstrakta koprive ili bijelog luka čija je uloga tek marketinška, i čije su koncentracije tako mizerne u odnosu na druge sastojke da su zanemarive. Da, da, znam — ne možemo znati koncentracije sastojaka u proizvodima samo iz popisa na ambalaži, ali jedno je sigurno: ako se na istoj listi nalaze i surfektanti poput SLS/SLES i neka biljčica koja potiče rast kose, takav šampon ne treba držati na tjemenu duže nego što je preporučeno (jedna minuta).

Da bi šamponi bili učinkoviti kao proizvodi za rast kose, morale bismo ih na tjemenu držati barem par minuta!

Ovo ih onda čini zapravo pjenušavim maskama za kosu:)

Često se uz šampone za rast kose mora koristiti još jedan, šampon koji kosu i tjeme zaista dovoljno dobro čisti. To je čak i dobra vijest, jer znači da je formulacija šampona prilično nježna i da su šanse za iritaciju kože manje. Ipak, ako imamo šampon koji ne radi posao šampona i koji ne radi ni posao maske za rast kose, da li nam takav proizvod zaista treba?!

Konačna presuda je: šampon za rast kose jedan od onih koraka u njezi kose koje možemo preskočiti. Može biti zgodan dodatak tretmanima za rast kose koje ćemo umasirati i čuvati na kosi neko vrijeme, ali kada bih birala između šampona za rast kose i maske za rast kose, bez dvojbe moj glas ide maskicama.

Uživajte u mućkanju!