Ovih dana je nemoguće prošetati Sarajevom, a da iz nekog pravca lijeni ljetni povjetarac ne nanese miris tek procvjetale lipe. Juni i juli su mjeseci kad nas ova lipotica časti cvatom i parfemom, i pomislila sam kako bi bilo idealno da je iskoristimo i za kosu!

Lipin cvijet, kora i list se od davnina smatraju ljekovitim u narodnoj medicini. Pronašla sam recepte francuskih herbalista za maze i macerate od lipe stare stoljećima! Ali, i istočnije u Evropi se lipa cijenila i čuvala! Stari Slaveni su je posvetili svojoj boginji ljubavi Vidi, a svoje kuće su gradili u hladu njene krošnje jer se smatralo da štiti od nevremena i da donosi sreću — meni to zvuči potpuno razumno, jer koga miris lipe ne razveseli!:)

Slavensko drvo ljubavi svoje najljepše dane doživi upravo početkom ljeta, i baš ovih dana se polahko pomaljaju cvjetići u gustim krošnjama. I gle sretne slučajnosti, baš oni nam trebaju za čajsiranje lipom!

Koje mikrodivotice, pitate se?! Ah, ima ih toliko!! Čajsirala sam kosu čajem od lipe po savjetu lokalne cvjećarke dok mi Zdravokosa nije bila ni u planu, ali sam se istraživanju ove graciozne dame posvetila tek kada sam u knjizi “The Linden Tree” Cesara Aire čitala o ogromnoj lipi u argentinskom gradiću koji se zove — Pringles! I, oh, osim što je knjiga divna, istraživanje o lipi kao ljekovitom drvetu me jednako oduševilo!

U ljekovite svrhe se koriste dvije vrste lipe, i sretnice smo što se vrlo često baš jedna od te dvije vsrte sadi na javnim površinama. To su Tillia Cordata ili sitnolisna lipa i Tillia platiphyllos – velelisna lipa.

Ne znam da li bih se složila sa tvrdnjama da je lipa magična, ali ću vam ispričati kako čaj od mirisnih cvjetova lipe skoro pa nevjerovatno oživi kosu…

Lipa cvate par sedmica, pa se nadam da ćemo ugrabiti još koje branje ove godine.

Cvijet lipe se bere ujutro, kako bismo sačuvali vrijedna eterična u laticama. Najviše esencijalnih ulja ima upravo u cvijeću koje je tik od potpunog cvata, ali još uvijek nije otvorilo latice. Što je cvijet stariji, to se u njemu nalazi manje mikrodivotica koje želimo u čajsiranju. Uz cvijetove lipe, beremo i brakteje — malene, zelene listove koji grle cvijet.

Kao i inače, ljekovito bilje se ne bere po magli ili kiši.

Ako biste da sušite cvijet lipe za čajsiranje tokom cijele godine, sušimo ih na prozračnom mjestu, u hladu, mimo direktnog sunca, na temperaturi koja nije veća od 40 stepeni. Široko rašireni na suhoj površini od prirodnog materijala se suše otprilike 6-7 dana, a savršeni cvjetovi za čaj su oni koji poslije sušenja zadrže svoju žućkastu, zelenkastu boju. Poslije sušenja se čuvaju u papirnoj kesici.

Kako se priprema čaj od cvjetova lipe

Za pripremu čaja od svježih cvjetova nam treba oko 8 kašika lipe, koje ćemo preliti sa pola litre vrele vode, te ostaviti da se hladi. Kada se čaj od svježeg cvijeća ohladi, spreman je za korištenje!

Priprema čaja od sušenih cvjetova je skoro ista kao priprema čaja od svježeg cvijeća, osim što mjeru prepolovimo — dovoljne su 4 kašike suhih cvjetova lipe.

U osušenom cvijeću lipe ima vrlo malo eteričnog ulja — ispari tokom sušenja — pa će čajsiranje čajem od suhog cvijeća lipe biti ipak manje mirisno, ali skoro pa jednako učinkovito!

Suhi cvijetovi, kao i svježi, sadrže željezo, kalcij, soli mangana, flavonide, kvercitrin, rutin, astragalin i njihove glikozide.

Ukoliko imate masno ili normalno tjeme, preporučujem da pokušate čajsiranje. U čaj se dodaje nepasterizirano, organsko jabukovo sirće za sjaj kose i zdravlje tjemena, te je odlična prirodna zamjena regeneratoru.

Dodavanje jabukovog sirćeta prema mjeri iz članka “Čaj za kosu” nije idealno za osobe koje imaju suho tjeme, jer može blago isušiti kosu i kožu. Ipak, jedna kašika sirćeta će zbog odgovarajuće pH vrijednosti zatvoriti kutikule i zagladiti dlaku, te omekšati kosu, tako da preporučujem da čajsiranje svakako jednom probate, bez obzira na stanje tjemena.

Zašto je čaj od lipinog cvijetića dobar za kosu i kožu?

Poput listova crnog čaja, brakteja cvijeta lipe sadrži tanin ili trijeslovinu. Ovaj prirodni organski spoj posjeduje protubakterijska i protugljivična svojstva, djeluje antiupalno te sužava pore.

Ono što cvjetićima lipe daje blagi, nježni, na desetine metara prepoznatljivi miris je terpentinski alkohol, koji je sastojak mnogih esencijalnih ulja.

Zapisi o terpentinskim uljima datiraju još od vremena prije naše ere — Egipćani su ga uvozili iz Sirije!

U cvijeću se također nalaze vitamini i minerali, i sve ćemo da ih rastopimo u vodi i umasiramo u tjeme! Čaj od lipe potiče cirkulaciju, te je osjećaj blagog trnjenja tjemena normalan poslije čajsiranja. Skoro isti osjećaj ćete imati i poslije čajsiranja čajem od koprive.

Čaj od cvijeta lipe je odličan za osnaživanje kose, za zdravlje tjemena, za rast kose jer potiče cirkulaciju, te kosu ostavlja zaglađenom i sjajnom.

Čaj se koristi za kosu kao zadnje ispiranje kose, koje dalje ne ispiramo, već kosu dalje normalno sušimo. Čajsiranje lipovim cvijetom se preporučuje jednom sedmično, a prije prvog nanošenja treba napraviti alergo test na osjetljivom dijelu kože.

Uživajte u mućkanju!